2014. október 17.

Talajnedvesség elleni utólagos vegyi falszigetelő anyag

Talajnedvesség elleni utólagos vegyi falszigetelő anyag

A vizes bázisú Szilikofób Injekt 18 százalék alatti nedvességtartalmú falszerkezetekhez ajánlott készítmény. Tömör tégla, terméskő, porózus beton, valamint vegyes falazatokban, pillérekben kapillárisan felszívódó talajnedvesség, talajpára elleni utólagos szigetelésre alkalmazható.

A Szilikofób Injekt szilikát és szilikonát bázisú, szürkéssárga, opálos színárnyalatú folyékony szigetelőanyag. A falban lévő vízoldható sókkal oldhatatlan kristályokat képez, leszűkítve, eltömítve a kapillárisokat. Előnyösen használható minden olyan esetben, amikor a hagyományos vízszintes falszigetelés már meghibásodott, vagy esetleg nem is készült.

 

Nem szabad Szilikofób Injekttel szigetelni:

  • vályogfalak, vert falak esetén akkor, ha a fal anyagának „elvizesedése” a szilárdságot jelentősen csökkentené;
  • nyitott pórusú, nagyon porózus kőfajták, terméskő falak (például budakalászi mészkő) esetén;
  • 50-60 cm-nél nagyobb falvastagság esetén;
  • műemlék épületek esetén a falazatok esetleg nagy oldható sótartalma miatt;
  • a falazatok magas (18-20 százalék fölötti) nedvességtartalma esetén.

Ilyen esetekben Szilikofób Anhydro használata javasolt. A két anyag egyike sem alkalmazható a falazatok egyéb okból bekövetkező nedvesedése esetén, például akkor, ha a fal vizesedését épületgépészeti hiba (csőrepedés, csatornahiba, lyukas esővízcsatorna stb.) okozza, valamint víznyomás elleni, a felületre alkalmazott szigetelésként (pince, vízmedence stb.)

 

A talajnedvesség okozta károsodás

A talajnedvesség, talajpára falszerkezetbe jutását, falazatban való útját a terepszint (padlószint) felett, és a falazatból való kijutását az alábbi ábra mutatja.

Talajnedvesség elleni utólagos vegyi falszigetelő anyag

Mivel a nedvesség a falazat teljes keresztmetszetében szívódik fel, a nedvességvándorlást nem lehet a felületeken készített szigeteléssel, párazáró felületképzéssel javítani, mert a falszerkezetbe bezárt nedvesség nagyobb magasságba igyekszik jutni.

Talajnedvesség elleni utólagos vegyi falszigetelő anyag

A vízben oldható ásványi sók a nedvesség felületekről történő elpárolgása következtében a túltelített oldatból kicsapódnak, térfogat-növekedéssel kristályosodnak. Ez okozza a vakolatok roncsolódását, mállását. (Köznapi nyelven a folyamatot salétromosodásnak nevezik.) A sókicsapódást legeredményesebben a fal keresztmetszetében készített, vízszintes szigeteléssel lehet megakadályozni a nedvességvándorlás útjának megszakításával.

 

Kivitelezési utasítás

A Szilikofób Injekt vegyi falszigetelés a falszerkezetbe 10-14 centiméteres furattávolsággal befúrt, 20-25 mm átmérőjű lyukakba (furatsor) vegyi anyag betöltésével készül. Tekintettel arra, hogy a szigetelési munka hibátlan elvégzése után a falazat kiszáradása annak anyagától, vastagságától, nedvességtartalmától, a környezeti hőmérséklettől, a levegő páratartalmától stb. függően hónapokig is elhúzódhat, javasolt a munkát olyankor végezni, amikor hosszabb meleg és viszonylag száraz időjárás várható (tavasz vége/nyár eleje).

 

Szigetelőanyag injektálás

A meszes öblítővíz felszívódása után 0,5–2 órán belül meg kell kezdeni a furatok Szilikofób Injekttel való feltöltését. Ez tölcsérre vagy műanyag tartályra húzott és majdnem furatfenékig lenyomott tömlővel történhet. Folyadékbetöltés közben a csövet a folyamatosan végzett folyadékbetöltés sebességével arányosan vissza kell húzni a furatból. A furatokat színültig – de kicsordulás nélkül – sorban egymás után, szünet nélkül kell feltölteni. A feltöltést mindaddig ismételni kell, míg a furatonként szükséges folyadékmennyiséget be nem juttattuk. A beszívódás annál lassúbb, minél nagyobb a fal nedvességtartalma. A furatokba a vegyianyag-betöltés megkezdése után 10 órával további rátöltést nem szabad végezni, mert a vegyi folyamatok miatt a folyadék már nem tud beszívódni.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lényegesen kevesebb engedélyezési eljárásba kell megkeresni a tűzvédelmi hatóságot

A természeti vagy kulturális értékek hatékonyabb védelmét biztosító semmiségi okokkal bővült az építésügyi szabályozás

Megszűnt a telekalakítások során a szakhatósági eljárás

Az állam felelőssége a történeti károk kialakulásában, megelőzésében és kezelésében

Gyorsjelentés a 2021. évi építésigazgatási feladatokról és a helyi építésügyi szabályozásról

epitkezesinfo