2021. november 05.

Kiemelkedő magyar siker a marburgi Tetőfedő Világbajnokságon

Kiemelkedő magyar siker a marburgi Tetőfedő Világbajnokságon

A Tetőfedő Világbajnokság október közepén (október 15.) Németországban, Marburgban lezajlott díjátadóján kiemelkedő magyar sikerek születtek – adja hírül az ÉMSZ (Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége) lapunkhoz eljuttatott közleményében. A minden páratlan évben megrendezett világversenyen többször is nyertünk már aranyérmet, de egyszerre három dobogós helyezést ez idáig még nem sikerült szereznünk – hangsúlyozza a közlemény.

 

Az ÉMSZ által nevezett magyar bádogosok idén fémlemez fedés és homlokzatburkolat kategóriában összesen két ezüst- és egy aranyérmet szereztek Marburgban.

Az ÉMSZ minden második évben indítja a hazai legjobbak pályázatait a világbajnokságon magastető, fémlemez tető, lapostető-szigetelés és homlokzatburkolat témakörökben. Az ÉMSZ vezetősége mindig az előző két év Év Tetője Pályázat nívódíjas tetői közül választja ki az arra érdemes projekteket.

„Nagyon büszkék voltak a pénteki díjátadón résztvevő 10 fős magyar delegáció tagjai, mikor háromszor is a pályázó ÉMSZ és Magyarország nevét hallották a színpadról. A szervezők előre jelezték, hogy a Tőzsdetojás, a Budavári Lovarda és a Károlyi-Csekonics Palota szakkivitelezői már biztosan dobogós helyezést értek el, ezért érdemes részt venniük a díjátadó gálán” – olvasható a közleményben. Az invitálást elfogadta a Horex Kft. képviseletében Reznicsek Zoltán, ifjabb Reznicsek Zoltán és a projekt szaktervezőjeként dr. Birghoffer Péter, valamint a Tőzsdetojás alkotói, Ombódi Tamás és Bőszén István is. Érdemes volt elutazniuk Marburgba, mert a Lovarda világbajnoki aranyérmet kapott, a Tőzsdetojás pedig ezüstérmes lett. A Károlyi-Csekonics Palota második helyezésért járó emléktábláját a szakkivitelezők – Hidasi Tibor és Németh Zoltán – kérésére Szalai Levente ÉMSZ-ügyvezető vette át.

Összefoglalva tehát a díjazottak az alábbiak:

  • ARANYÉREM FÉMLEMEZ TETŐ KATEGÓRIÁBAN – BUDAVÁRI LOVARDA – Horex Kft. Reznicsek Zoltán (szaktervező dr. Birghoffer Péter).
  • EZÜSTÉREM FÉMLEMEZ TETŐ KATEGÓRIÁBAN – KÁROLYI-CSEKONICS PALOTA – Pilisi Pléh-Boy Kft. Hidasi Tibor, Németh Zoltán közreműködésével.
  • EZÜSTÉREM HOMLOKZAT KATEGÓRIÁBAN - KECSKEMÉTI CAMPUS/TŐZSDETOJÁS – TETŐ-KOVÁCS Kft. Ombódi Tamás és Bőszén és Társa Bt. Bőszén István.

 

Háttér – szakmai oktatási adatok

Tavaly októberben még vészjósló számokat tett közzé az ÉMSZ a tanulók számának zuhanó trendjéről. Egy év távlatában viszont – a szövetség által képviselt szakmák esetében – jelentősen javultak a képzési adatok. Ebben bizonyára szerepet játszik, hogy a szövetség minden erőforrását arra fordítja, hogy szakmáinak ismertségén és elismertségén javítson – olvasható a közleményben, mely hozzáfűzi: ebben a folyamatban a szakiskolákkal közösen szervezett rendezvények hatása jelentkezik leggyorsabban.

Az ÉMSZ 2024-ben Budapesten rendezi meg a Fiatal Tetőfedők Világbajnokságát, ami az állam szerepvállalásával az eddigieknél sokkal nagyobb láthatóságot adna az ács, tetőfedő, bádogos és szigetelő szakmáknak.

 


 

Kiemelkedő magyar siker a marburgi Tetőfedő Világbajnokságon

 

A Várkapitányság külön közleményben is hírt ad a Lovarda különleges tetőszerkezetének németországi sikeréről. Mint írják, „az eredeti formájában újraalkotott impozáns, vörös és zöld angol palával fedett tető nemzetközi viszonylatban is egyedülálló értéket képvisel”.

Hozzáfűzik: „A Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredetivel megegyezően újjáépített Lovarda a gyönyörű kontyolt manzárd-nyeregtetőjével a fémtetők kategóriájában szállt versenybe, és hozta el végül a legjobbnak járó elismerést. A mostani újjáépítést a Várkapitányság irányította, a vezető tervező Potzner Ferenc volt, a kivitelező a West Hungária Bau, a tetőmunkákat a Horex Kft. végezte.

Az IFD világméretű szakmai szervezet, amely 22 ország 15 ezer tetőfedő cégét foglalja magában. A szövetség 1988 óta rendez tetőfedő világbajnokságot, ahol Magyarország rendszeresen képviselteti magát. Az IFD Award-on idén szinte az összes európai ország mellett az Egyesült Államok és Kína is képviseltette magát, így nagyon erős mezőnyben indultak a magyar épületek. A világbajnoki magyar győzelem azért is kiemelkedő, mert hosszú évek óta nem volt erre példa ezen a versenyen.

Az eredeti Királyi Lovarda 1901-től csaknem fél évszázadon át volt a Budavári Palota dísze, Hauszmann Alajos tervezte és a kor legjobb mesterei építették. A második világháború pusztításai ezt az épületet sem kímélték, és bár a háborús sérülések ellenére megmenthető lett volna, ideológiai okokból a kommunista hatalom 1950-ben teljesen lebontotta. Az újjászületett Lovardát és közvetlen környezetét, a Stöckl lépcsőt és a Csikós udvar határidő előtt elkészült részeit szeptember közepén adta át a nagyközönségnek a Várkapitányság. A Kulturális Örökség Napjain átadott történelmi tér egy évtizedek óta megszűnt, ám rendkívül fontos közlekedési tengelyt nyitott újra a Budavári Palotanegyedben.”

A ma már multifunkcionális rendezvénytérként működő Lovarda újjáépítése során elsődleges szempont volt, hogy az alkotók a lehető legpontosabban, az eredetivel megegyezően kövessék az eredeti terveket. A 30 méter magas épület csúcsdíszekkel, kupolákkal és ablakokkal díszített palafedéses bádog tetőszerkezetet a tervezésben és megvalósításban részt vevő szakemberek korhű anyagokból alkották újra. A tetőre ugyanaz a zöld és vörös angol természetes pala került, amivel egykoron az egész Királyi Palotát is fedték.

(Képek forrása: Várkapitányság)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo