2021. május 31.

Kifelé dőlő falak, csavarodó tornyok – így állították helyre a mosonmagyaróvári vár szerkezetét

Kifelé dőlő falak, csavarodó tornyok – így állították helyre a mosonmagyaróvári vár szerkezetét

A helyreállításnak a károsodások alapvető okait kellett megszüntetnie: egyrészt az alapok aláázásából eredő épületmozgásokat kiküszöbölni, másrészt a többszöri átépítés során szétválasztott szerkezeti egységek együttdolgoztatását megoldani.

 

A mosonmagyaróvári vár épülete szabálytalan négyszög alaprajzú, a négy sarkon toronyépülettel. Az épület jelenlegi formáját, szerkezeti egységét többszöri átépítés során nyerte el.

Az eredetileg tervezett felújítás az épület földszinti helyiségeit, valamint a homlokzatokat érintette. Az előzetes vizsgálatok során megállapítottuk, hogy a felújítás szerkezeti szempontból nem korlátozódhat csak a földszinti traktusra, azt ki kell terjeszteni az épület teljes szerkezeti egységére.

A vizsgálatokhoz felhasználtuk a felmérési és átalakítási terveket, a helyszínen elkészült falazati feltárások eredményét, a korábban készített talajmechanikai szakvélemények adatait. A helyszínen pontosítottuk a szerkezeti károsodások helyeit, méréseket végeztünk a saroktornyok falazati dőlésére és az alapsüllyedések mértékére. Összeállítottuk az egymásra ható és már elkülönült szerkezeti rendszereket. A repedések, alakváltozások alapján kártérképet készítettünk. A felszerkezeti károsodások két alapvető hibára voltak visszavezethetők. Elsősorban az alapok aláázásából eredő épületmozgásokat kellett kiküszöbölni. Másodsorban a többszöri átépítés során szétválasztott szerkezeti egységek együttdolgoztatását kellett megoldani.

Elsődleges cél volt az épület alapozási viszonyainak helyreállítása. Az alapozásból eredő károkat a rossz közművek, a lefolyástalan várárokba hibásan megépített szivárgórendszer és az oda bevezetett külső vizek okozták. Számolni kellett továbbá a Lajta áradása során bekövetkező elöntésekkel is. A leginkább károsodott várfalazat alapozását talajinjektálással kellett megerősíteni, melyet a felmenő falazatok Brutt Saver falvarrásos technológiával történt megerősítése egészített ki. Új szivárgó- és csapadékcsatorna-rendszer épült ki, mellyel az időszakos talajátázások kiküszöbölhetők lettek.

A felmenő falazatok az építési periódusoknak megfelelően alakultak. Anyaguk vegyes kő, tégla. A régi és új teherhordó falazatok együttdolgoztatása szinte sehol sem készült el. A legrosszabb állapotban a saroktornyok voltak. Az északnyugati saroktorony felmenő falazatain jelentős repedések keletkeztek, melyek a toronyfaltest csavarodására, megnyílására utaltak. A repedések a földszinten túl, egészen a párkányzatig húzódtak. Az emeleti könyvtári helyiség falnyílás feletti boltozatának állapota az elnyílások miatt kritikussá vált. A falazati külpontosságok jelentősek voltak.

 

Kifelé dőlő falak, csavarodó tornyok – így állították helyre a mosonmagyaróvári vár szerkezetét

Ez a felújítás előtti állapot - fent, cikkünk nyitóképén látható a felújított épület

 

Kifelé dőlő falak, csavarodó tornyok – így állították helyre a mosonmagyaróvári vár szerkezetét

A Brutt Saver eljáráshoz készült homlokzati rajz

 

A toronytestek felmenő falazatának merevítését utólag beépített Brutt Saver koracél spirálos koszorúvasalásokkal és függőleges oszlopvasalásokkal állítottuk helyre.

A földszinti átalakítások során több – boltozatok, boltövek alatti – falszakaszt kellett elbontani. Mivel a nagyterem boltozatán jelentős torzulások voltak megfigyelhetők, ezért szükségessé vált a belső kőpillérek alapozásának megerősítése. A pilléralapok kiszélesítése az alapfalak vasbeton köpenyezésével készült el.

A toronytestek közti falazatokon látható elváltozások, repedések annak köszönhetőek, hogy e falak teljes magasságukban harántmerevítés nélküliek. A falazatokra a szintenkénti boltöveket, boltozatokat rátámasztották, így azok oldalnyomása jelentős oldalirányú erőket hárított e falazatokra. E hatást fokozta az alapok egyoldali aláázása, mely ily módon a falazatok lassú, kifelé irányuló dőléséhez vezetett. A helyreállítás során a bekötések, visszahorgonyzások szintén Brutt Saver falvarrásos technológiával készültek el. A szerkezeti helyreállítás tervezését és kivitelezését a Pannon Archikon Kft. végezte.

Bukits Zoltán
Pannon Archikon Kft.

 


 

Hiánypótló támogatás építészeknek: homlokzati látványtervhez kőstruktúra fotókat küld a GEO '96 Kft KŐ-TÁR.

Készletről elérhető természetes kőburkolatok, valamint új, csak 5 mm vékony geo-Slim kőporcelán óriáslapok.

A geo-Slim lapok bevezetéséhez építész partnerek együttműködését is várják.

Kőstruktúra fotóért, információért küldjön emailt az info[kukac]geo96.hu címre!

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog