2013. május 13.

Spirálos rendszer épületszerkezetek megerõsítésére

Spirálos rendszer épületszerkezetek megerõsítésére

Az épületeken keletkezõ és egyre táguló repedések jelzik, hogy az épület szerkezeti egysége megbomlott. Ilyenkor sürgõs javításra van szükség, de a kiváltó ok megszüntetésével együtt a meggyengült falazatokat és falkapcsolatokat is meg kell erõsíteni. E célra szolgál az épületszerkezet rugalmasságát megtartó Brutt Saver rendszer.

A hagyományos javítási módszer szerint a falazati repedéseket merev acél vagy vasbeton konzolgerendával, esetleg beépített laposvas kengyelezéssel, tüskevasakkal fogatták össze. Ezek a merev rudak a környezet által gerjesztett hatásokra, mozgásokra nem reagálnak, egy idõ múlva kilökõdnek a szerkezetbõl, önálló életet élnek, önálló erõjátékkal rendelkeznek, így beépítésük helyén újabb repedések keletkeznek és kezdõdik minden elölrõl. A Brutt Saver rendszerrel az épületszerkezet rugalmasságát megtartva állíthatók helyre az épület károsodott kötései, szerkezeti kapcsolatai.

Az épület különbözõ szerkezeti egységei homogén egységként dolgoznak együtt, ha a falban egy „falazati gerendát” képzünk – így a fal húzásra és nyomásra egyaránt dolgozik –, és ezt kombináljuk a fal a rá merõleges falba, padlószerkezetbe és tetõszerkezetbe való bekötésével. E falazati gerendák a Brutt Saver spirálok rendszerint fugába vágott horonyba való bekötésével készülnek. Ehhez az épületet csak kismértékben kell megbontani, miközben az épületben lévõ helyiségek is szinte zavartalanul használhatók.

Spirálos rendszer épületszerkezetek megerõsítésére

A falazatok, boltozatok, réteges falak, tetõszerkezetek, autópálya hidak, mûemlék hídszerkezetek és épületek, könnyûszerkezetes épületek stb. megerõsítésére alkalmas Brutt Saver rendszert Angliában fejlesztették ki, ahol már több évtizede sikerrel alkalmazzák. A rendszer alapelemei a különleges spirál alakú, ausztenites korrózióálló acélból, szabadalmaztatott gyártási eljárással készült spirálok és kötõelemek. Ezek falba, kõbe, horonyba vagy furatba való rögzítésére tixotróp, nem zsugorodó, injektálható, kétkomponensû, cementalapú ragasztó szolgál.

A Brutt Saver termékek használata szerkezeti megerõsítéseknél és javítási munkáknál gyors és költségkímélõ megoldást nyújt, mivel a sérült, teherbíró képességgel nem rendelkezõ falazat szerkezeti egységét állítja újra helyre. Sok esetben e technológia (Helisystem technológia néven is ismert) jelentõsen kisebb költségigényével kiváló alternatívája lehet az aláfalazásnak és egyéb hagyományos helyreállítási munkáknak.

Spirálos rendszer épületszerkezetek megerõsítésére

Spirálos rendszer épületszerkezetek megerõsítéséreSpirálos rendszer épületszerkezetek megerõsítésére

Spirálos rendszer épületszerkezetek megerõsítésére

Spirálos rendszer épületszerkezetek megerõsítésére

Spirálos rendszer épületszerkezetek megerõsítésére

 

A Brutt Saver rendszer (Helisystem technológia) elõnyei:

  • korrĂłzióállĂł, rozsdamentes acĂ©l alapanyag (nincs rozsdásodás, nincs tĂ©rfogatnövekedĂ©s, nincs többletfeszĂĽltsĂ©g a szerkezetben);
  • rugalmas kapcsolat az elválĂł falrĂ©szek között (nem merev, helyi megoldás);
  • kĂ­vĂĽlrõl beĂ©pĂ­thetõ (általában), az Ă©pĂĽlet funkciĂłjának minimális megzavarásával;
  • kis keresztmetszet (ugyanakkor nagy szilárdság), beĂ©pĂ­tĂ©se csak kis roncsolással jár, mĂ»emlĂ©kĂ©pĂĽleteknĂ©l is igen elõnyös;
  • egyszerĂ» szerszámokkal beĂ©pĂ­thetõ;
  • más technolĂłgiával (pĂ©ldául aláfalazás, mikrocölöpözĂ©s) is kombinálhatĂł.

hírlevél-feliratkozás

Ă©pjog