2013. május 13.

Spirálos rendszer épületszerkezetek megerősítésére

Spirálos rendszer épületszerkezetek megerősítésére

Az épületeken keletkező és egyre táguló repedések jelzik, hogy az épület szerkezeti egysége megbomlott. Ilyenkor sürgős javításra van szükség, de a kiváltó ok megszüntetésével együtt a meggyengült falazatokat és falkapcsolatokat is meg kell erősíteni. E célra szolgál az épületszerkezet rugalmasságát megtartó Brutt Saver rendszer.

A hagyományos javítási módszer szerint a falazati repedéseket merev acél vagy vasbeton konzolgerendával, esetleg beépített laposvas kengyelezéssel, tüskevasakkal fogatták össze. Ezek a merev rudak a környezet által gerjesztett hatásokra, mozgásokra nem reagálnak, egy idő múlva kilökődnek a szerkezetből, önálló életet élnek, önálló erőjátékkal rendelkeznek, így beépítésük helyén újabb repedések keletkeznek és kezdődik minden elölről. A Brutt Saver rendszerrel az épületszerkezet rugalmasságát megtartva állíthatók helyre az épület károsodott kötései, szerkezeti kapcsolatai.

Az épület különböző szerkezeti egységei homogén egységként dolgoznak együtt, ha a falban egy „falazati gerendát” képzünk – így a fal húzásra és nyomásra egyaránt dolgozik –, és ezt kombináljuk a fal a rá merőleges falba, padlószerkezetbe és tetőszerkezetbe való bekötésével. E falazati gerendák a Brutt Saver spirálok rendszerint fugába vágott horonyba való bekötésével készülnek. Ehhez az épületet csak kismértékben kell megbontani, miközben az épületben lévő helyiségek is szinte zavartalanul használhatók.

Spirálos rendszer épületszerkezetek megerősítésére

A falazatok, boltozatok, réteges falak, tetőszerkezetek, autópálya hidak, műemlék hídszerkezetek és épületek, könnyűszerkezetes épületek stb. megerősítésére alkalmas Brutt Saver rendszert Angliában fejlesztették ki, ahol már több évtizede sikerrel alkalmazzák. A rendszer alapelemei a különleges spirál alakú, ausztenites korrózióálló acélból, szabadalmaztatott gyártási eljárással készült spirálok és kötőelemek. Ezek falba, kőbe, horonyba vagy furatba való rögzítésére tixotróp, nem zsugorodó, injektálható, kétkomponensű, cementalapú ragasztó szolgál.

A Brutt Saver termékek használata szerkezeti megerősítéseknél és javítási munkáknál gyors és költségkímélő megoldást nyújt, mivel a sérült, teherbíró képességgel nem rendelkező falazat szerkezeti egységét állítja újra helyre. Sok esetben e technológia (Helisystem technológia néven is ismert) jelentősen kisebb költségigényével kiváló alternatívája lehet az aláfalazásnak és egyéb hagyományos helyreállítási munkáknak.

Spirálos rendszer épületszerkezetek megerősítésére

Spirálos rendszer épületszerkezetek megerősítéséreSpirálos rendszer épületszerkezetek megerősítésére

Spirálos rendszer épületszerkezetek megerősítésére

Spirálos rendszer épületszerkezetek megerősítésére

Spirálos rendszer épületszerkezetek megerősítésére

 

A Brutt Saver rendszer (Helisystem technológia) előnyei:

  • korrózióálló, rozsdamentes acél alapanyag (nincs rozsdásodás, nincs térfogatnövekedés, nincs többletfeszültség a szerkezetben);
  • rugalmas kapcsolat az elváló falrészek között (nem merev, helyi megoldás);
  • kívülről beépíthető (általában), az épület funkciójának minimális megzavarásával;
  • kis keresztmetszet (ugyanakkor nagy szilárdság), beépítése csak kis roncsolással jár, műemléképületeknél is igen előnyös;
  • egyszerű szerszámokkal beépíthető;
  • más technológiával (például aláfalazás, mikrocölöpözés) is kombinálható.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog