2024. május 31.

Rejtett szerkezetmegerősítés Brutt Saver spirállal

Rejtett szerkezetmegerősítés Brutt Saver spirállal

Az épület különböző szerkezeti egységei homogén egységként dolgoznak együtt, ha a falban egy „falazati gerendát” képzünk – így a fal húzásra és nyomásra egyaránt dolgozik –, és ezt kombináljuk a falnak a rá merőleges falba, padlószerkezetbe és tetőszerkezetbe való bekötésével. E falazati gerenda a Brutt Saver spirál rendszerint fugába vágott horonyba való bekötésével készül.

A Brutt Saver korrózióálló acélspirál alapanyaga 304-es ausztenites rozsdamentes acél. A hidegalakítással történő gyártás során a mag rugalmas marad, a szárnyak pedig kikeményednek, élessé válnak. A huzal kezdeti húzószilárdsága a hidegalakítás során jelentősen növekszik. A rugalmas tengely és a csavarszerűen rögzítő szárnyak az építőanyag – acélspirál (+ ragasztó) együttesnek különlegesen jó kapcsolatot biztosítanak.

Pajtától palotáig, lépcsőtől templomig, háztól várig…

A magyarországi forgalmazást megelőző évtizedben Angliában kő- és téglaszerkezetű vasúti hidak szerkezeti megerősítésekor használták. A technológiai útmutató szerinti beépítés gyors és költségkímélő megoldást adott a boltozatok erőjátékának helyreállítására, statikai tartalékainak növelésére.

Pajtától palotáig, lépcsőtől templomig, háztól várig… Pajtától palotáig, lépcsőtől templomig, háztól várig… 

Az angliai előzmények így főleg kő- és téglaboltozatok, valamint -falazatok megerősítésének tapasztalataival szolgáltak

 

A Geo ‘96 Kft. 1998 óta a Brutt Saver (korábbi nevén Brutt Helical) technológia rendszergazdája, kizárólagos forgalmazója, ami túlmutat az egyszerű értékesítésen. Szakmai napokat szerveztünk, az ott bemutatott esettanulmányok gazdagították a már meglévő tudásanyagot. A statikus kollégák a hazai igényekre reflektálva dolgoztak ki további hatékony és egyszerűen kivitelezhető, gazdaságos megoldásokat lemez-, konzol- és oszlopszerkezetekre is. Nagy igény volt a meggyengült kő függőfolyosók rejtett, láthatatlan megerősítésére. Ezek kőanyaga értékes, a járófelület (lemezszerkezet) jellemzően például tardosi jura vörös mészkő, érdemes a megmentésre. Fontos szempont még a gyors kivitelezhetőség – a technológia alkalmazásához az épületet csak kismértékben kell megbontani, miközben az épületben lévő helyiségek szinte zavartalanul használhatók.

Pajtától palotáig, lépcsőtől templomig, háztól várig… 

Megerősített lemez és konzol helyreállítás után

Pajtától palotáig, lépcsőtől templomig, háztól várig… 

A kőszerkezetű oszlopok megerősítése is magyar minta. Műemlékvédelmi szakemberek nagyra értékelték, hogy az egyébként nagyon rossz, cserére szoruló kőoszlop megmenthető volt, mert ez még Erzsébet királyné idejéből való

Pajtától palotáig, lépcsőtől templomig, háztól várig… Pajtától palotáig, lépcsőtől templomig, háztól várig… 

Az angol boltozatos hidak statikai rehabilitációjának tapasztalatai hasznosak és továbbfejleszthetőek voltak a magyarországi templomok boltozatainak megerősítésében is

Pajtától palotáig, lépcsőtől templomig, háztól várig… 

Műemlékek esetében a rejtett, láthatatlan megerősítés különösen nagy előny. A spirál filigrán mérete és rugalmassága folytán még egyenetlen kőfalazatba is beépíthető a fal fugáiba (romkonzerválás)

Pajtától palotáig, lépcsőtől templomig, háztól várig… 

Ha kőfal, akkor a várakról se feledkezzünk meg. Jó példa arra, hogy a Brutt Saver technológia jól kombinálható más technológiákkal is, például alapmegerősítés falazatinjektálás

Napi teendőink jó részét azonban nem a nagy projektek, hanem a társasház-, családiház-megerősítésekhez kért útmutatások adása teszi ki. Az elmúlt évtized aszályos időjárása miatt az agyagos altalajon épült házakon gyakorta jelentek meg repedések. Repedés több ok miatt is keletkezhet, az okok felderítése mindig az első lépés a helyreállítás megtervezéséhez. Segítséget adunk az ingatlantulajdonosnak, hogy mit ellenőrizzen, mire kérdezzen rá, ha korábban nem lakott az ingatlanban és mire figyeljen. Ezeket pontokba szedve segítjük, hogy a statikust vagy a kivitelezőt felkészültebben várja, ők hatékonyabban tudják elvégezni munkájukat. A tervezők, kivitelezők munkáját tervezési segédlettel, típusmegoldásokkal, tapasztalatokkal segítjük.

A Brutt Saver szerkezetmegerősítő anyagokat (spirál 6-8-10 mm átmérőben és ragasztó) készleten tartjuk, rendelésre házhoz szállítjuk.

A Geo ’96 Kft. több mint 25 éve, 1998-tól támogatja a tervezők és kivitelezők munkáját szerkezet-megerősítési feladataikban. Az elmúlt évek sikere a megmentett épületek sora, valamint az a nagyszerű együttműködés, csapatmunka, ami a tervezők, kivitelezők és a Geo ‘96 Kft. között létrejött.

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog