autodesk

2014. szeptember 23.

Komplex rendszer extenzív zöldtetők építéséhez

Komplex rendszer extenzív zöldtetők építéséhez

Sokszor nehéz feladat egy extenzív zöldtető rétegrendjét úgy összeállítani, hogy megfeleljen a vonatkozó ÉMSZ-irányelveknek, sőt a jelenleg érvényes úgynevezett CPR-rendeletnek is, hiszen valamennyi réteg anyagának, vastagságának és minőségének meg kell felelnie a teljesítményelvárásoknak.

A kivitelező szempontjából pedig sokszor nehéz logisztikai feladat a tervben meghatározott anyagok beszerzése és rövid időn belüli beépítése.

Az Icopal cégcsoport a Komplex Zöldtető Rendszerével e feladaton kíván egyszerűsíteni oly módon, hogy egyetlen beszállítói kézből kínálja az extenzív zöldtető valamennyi szükséges rétegelemét. A kialakult európai trendnek megfelelően egyenes és fordított rétegrendhez, vasbeton és trapézlemez födémekhez egyaránt készült megoldás. A rendszer fő erénye, hogy nemcsak lapostetőre, hanem 35 fokos tetőhajlásig magastetőre is alkalmazható. A vízszigetelés egyenes rétegrendű födémekhez mechanikailag és ragasztással rögzíthető, a többi réteg csak ragasztható, fordított tetőknél valamennyi réteg ragasztással helyezendő el.

Komplex rendszer extenzív zöldtetők építéséhez

 

A Komplex Zöldtető Rendszer előnyei:

  • beépítés után azonnal élő vegetációval rendelkezik a tetőfelület;
  • nem igényel gondozást, ellenálló a gyomokkal szemben, évenként kell csak felülvizsgálni;
  • biztonságos tűz esetén (Broof(t1) besorolású);
  • mindhárom fő rendszerelem megbízható cégtől származik (Icopal, Colbond/Bonar és Xeroflor);
  • a teljes rendszer „egy kézből” beszerezhető;
  • egyszerűen és gyorsan telepíthető;
  • könnyű, kismértékben terheli a tetőszerkezetet;
  • minősítő intézet által jóváhagyott műszaki rendszer;
  • garancia a vízszigetelésre (20–40 év) és a vegetációra (1 év) (évente egyszeri felülvizsgálattal, gyomtalanítással és tápanyag-utánpótlással meghosszabbítható).

Amíg a hagyományos, 10 cm vastag vegetációval készített, egyenes rétegrendű födém súlya átlagosan 235 kg/m2, a fordított rétegrendű tetőé pedig 227 kg/m2, addig a Komplex Icopal Extenzív Zöldtető (öntözött vegetációval) súlya egyenes rétegrend esetén 57 kg/m2, fordított tető esetén pedig csupán 50 kg/m2.

A zöldtető építésének talán legérzékenyebb eleme, illetve rétege az Icomat Green 317 jelű vegetációs paplan. Követelmény, hogy a felszedett és szállítóeszközre rakott, majd leszállított növényzet a felszedéstől a lerakásig csak 24 órát tölthet a raklapon összekötve. Amennyiben a szállítás hűtött kamionban történik, akkor ez az idő 48 órára növelhető. E szabály betartása a növények jó állapotának megőrzése miatt szükséges.

Haraszti László

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kötelező marad az energetikai tanúsítvány elkészíttetése eladás vagy bérbeadás esetén

Engedély nélkül építhetők a fagyvédelmi szélgépek (vagy csak az alapjuk)

A „Plázastop” előírásokat már egyes közlekedési létesítményeknél is alkalmazni kell

Új veszélyhelyzeti rendelkezések: közmeghallgatás személyesen megjelenő résztvevők nélkül

Kihirdették az új energetikai tanúsítványról és új energetikai szabályozásról szóló jogszabályokat

épjog