2022. május 19.

Környezettudatos homlokzatok

Környezettudatos homlokzatok

Üveg ásványi alapú homlokzati szigeteléssel nemcsak az épületek energetikai teljesítménye, de a külső falak hangszigetelő képessége is javítható.

A külső falakon át kialakuló hőveszteség egy átlagos családi háznál elérheti akár az épület teljes hőveszteségének 35 százalékát is, ezért az épületek külső falait megfelelő vastagságú és minőségű hőszigeteléssel kell ellátni. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban leírtakkal összhangban egyre jobban előtérbe kerül a nem éghető anyagok alkalmazásának előírása. Napjainkban ez már számos alkalmazási területen – így a homlokzati szigetelések tekintetében is – elengedhetetlen szempont. Az egyik leggyakrabban alkalmazott megoldás a vékonyvakolatos kialakítású külső homlokzati szigeteléssel ellátott épületfal, amely jól megválasztott szigetelőanyag beépítésével nyáron jelentős hővédelmi funkciót lát el az épület belső tereinek felmelegedés/túlmelegedés elleni védelmében. Napjainkban azonban mindez nem mindig elég: egyre gyakrabban felmerülnek az épület külső falszerkezetének léghanggátlás-növelésével kapcsolatos igények is. Olyan szigetelőanyagokra van tehát szükség, amelyeknek nemcsak hőszigetelő képessége kiváló, hanem hangelnyelő tulajdonságai is megfelelőek.

 

Új Tectonic-technológia

Homlokzatok szigetelésére régóta ismertek már a jól bevált vakolható és átszellőztetett kőzetgyapot megoldások. Ezek hangszigetelő tulajdonsággal is kiegészített alternatívájaként az URSA üveggyapot alapanyagból új technológiával egyedülálló minőséget hívott életre. Az új termék neve onnan ered, hogy a fenntartható URSA TECTONIC ásványgyapot táblák keresztmetszetében látható szálszerkezet mintája hasonló a tektonikus gyűrődésekhez, melyeket a Föld belső erői hoznak létre a felszín alatt. A magyar és európai piacokra gyártott, hidrofobizált felületű – azaz vakolat hordására tökéletesen alkalmas – „tektonikus” ásványgyapot lapok a nem éghető tűzvédelmi osztályba tartoznak. Egyedülálló szigetelési teljesítményüket a szálak különleges gyűréssel létrehozott struktúrájának köszönhetik.

Kiemelt fontossággal bír, hogy az új, vakolható URSA termék nem kőzetgyapot alapú, hanem üveggyapotból készül, forradalmian új technológiával. Az alapanyagot azért olyan fontos hangsúlyozni, mert ezek a kedvezően alacsony (0,035 W/mK) deklarált hővezetési tényezővel rendelkező üveggyapot táblák éppen összetételük okán rendelkeznek nemcsak kiváló hőszigetelő képességgel, hanem remek hangszigetelő képességgel is.

A szálak rétegelválási szilárdsága a rendezetlen üvegszálszerkezetnek köszönhetően kitűnő – amely igény függőlegesen rögzített szigetelőtáblák esetében kulcsfontosságú. A nagy testsűrűségű ásványgyapot táblák könnyed eleganciával hordozzák az installálásukhoz szükséges ragasztót, tolerálják a dübelezést és elbírják a vakolatot, mivel nyomószilárdságuk is nagyon jó. Rendkívül előnyös tulajdonságuk, hogy érzéketlenek a téli-nyári hőingadozásra, nincs hőtágulásuk, hiszen alaktartásuk kiváló és hő hatására sem zsugorodnak.

A nyitott szálszerkezetű, páraáteresztő URSA TECTONIC szigetelőtáblák épületek vakolt homlokzati szigeteléseként beépítve optimális teljesítményt nyújtanak, ezenfelül pedig egészségbarát és környezetbarát mivoltuk végképp elsődleges választássá teheti őket ezen az alkalmazási területen.

Természetesen a lábazat szigetelése is hozzátartozik egy épület homlokzatának maradéktalan szigeteléséhez. Ilyen célra ajánlott a járda szintjétől minimum 30 cm – optimálisan 50 cm – magasságig felvezetve az URSA XPS PLUS elnevezésű, fagyálló, csekély vízfelvételű, nagy mechanikai ellenálló képességű zárt cellás extrudált polisztirol hőszigetelő táblát alkalmazni.

A józan ész és a szigorú épületenergetikai követelmények is mind azt diktálják, hogy fordítsunk kellő figyelmet az épületek külső falszerkezeteinek hőszigetelésére. A több funkciót egyszerre betöltő URSA TECTONIC ásványgyapot szigetelések megfelelő körültekintéssel beépítve hosszú távú biztonságos komfortot kínálnak számunkra épületeinkben.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog