2012. április 03.

Letették az alapkövet, jövőre költözik Szentendrére az ÉMI

Letették az alapkövet, jövőre költözik Szentendrére az ÉMI

Bioklimatikus szemlélettel készültek az ÉMI Építőipari Tudásközpont tervei; a szentendrei épületegyüttes alapkövét 2012. április 3-án ünnepélyes keretek között elhelyezték el. A kivitelezési munkálatok már januárban elkezdődtek, és lapunk információi szerint az ÉMI elköltözését 2013 márciusára tervezik.

Az Új Széchenyi Terv, az Európai Unió PIME’S projektje és az ÉMI saját tőkéjéből finanszírozott új épületegyüttest a jövőben olyan innovációs parkká kívánják fejleszteni, amely nemzetközi színvonalú térségi bázisát képezheti az építéssel, építőiparral foglalkozó vállalkozásoknak, K+F tartalmú szolgáltatási szervezeteknek, felsőoktatási és átképzési intézményeknek – tájékoztatta szerkesztőségünket az ÉMI Nonprofit Kft. Az új épületbe és a meglévő csarnokokba költözne ki maga az ÉMI is. A tematikus jellegű innovációs park főként a korszerű, energiatakarékos építészeti és gépészeti rendszerek fejlesztésével foglalkozó cégeket vonzhatja a területre.

Letették az alapkövet, jövőre költözik Szentendrére az ÉMI

Az épületet a Puhl és Dajka Építész Iroda Kft. tervezte, építészek: Puhl Antal és Dajka Péter. A környezettudatos és különleges szerkezeti megoldásokat Dr. Becker Gábor és Horváth Sára közreműködésével és szaktervezésében alakították ki. A ponyvaszerkezet tartószerkezeti tervezője Dr. Hegyi Dezső.

 

A projekt 2012 elején megkezdett első ütemében egy innovációs és vállalkozási tudásközpont felépítése, valamint a kapcsolódó közművek megépítése valósul meg. Az ÉMI a tudásközpont energiatakarékos és környezettudatos szerkezeti és gépészeti rendszereket alkalmazó, kétszintes épületében a helyben meglévő megújuló energiaforrásokat hasznosítja. A hő- és hidegenergia ellátás a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Szentendrei Szennyvíztisztító Telepén keletkezett tisztított szennyvíz hőforrásként, a szennyvíztisztítási folyamat melléktermékeként keletkező biogáz kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésre való felhasználásával biztosítható. Az új irodaépület a fejlesztések következtében jó eséllyel pályázik a világszerte használt, vezető környezettudatos épületminősítési rendszer, a BREEAM (Building Research Establishment Environment Assessment Method) minősítésére is.

A most épülő épületegyüttes tervei bioklimatikus szemlélettel készültek; ennek részleteiről az Építési Megoldások című szaklap hamarosan – „Tető- és Homlokzati Megoldások” témakörben – megjelenő számában közlünk cikket. Jelen híradásunk illusztrációi is ebből az anyagból valók; többek között a ferdén elhelyezett ablakokat láthatjuk e speciális megoldások közül. (Ennek lényege, hogy a nyári időszakban kevéssé engedi be a magasan járó Nap sugarait, míg télen a kisebb szögben érkező napsugarak hozzájárulhatnak a belső tér melegítéséhez.)

Letették az alapkövet, jövőre költözik Szentendrére az ÉMI

A rendelkezésre álló mintegy 7,8 ha területen a későbbiekben további 20 ezer m2 beépítésre nyílik lehetőség. Az innovációs park így a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karával közös projektként egyetemi campussal bővülhet, középfokú szakképzéshez és innovatív ipari partnerek részére is elhelyezési lehetőséget nyújthat. A törekvést támogató Szentendre városa a fejlesztésekből származó bevételt további beruházásokba kívánja visszaforgatni.

Letették az alapkövet, jövőre költözik Szentendrére az ÉMI

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog