filmszemle

2023. február 08.

Mit kell tudni az alumíniumredőnyökről?

Mit kell tudni az alumíniumredőnyökről?

Magyarországon a legkedveltebb árnyékolástechnikai forma a redőnyözés. A Confector Kft. kínálta alumíniumredőnyöket komplett rendszerként építik be. A tokszerkezet, a lefutósínek, a tengely és a lamellázat is alumíniumból készül, ezért hosszabb élettartammal rendelkeznek. Az alumíniumszerkezetekre a zajtalan működés, a gördülékeny használhatóság és a fokozott hő- és hangszigetelés jellemző.

Szinte minden nyílászáróhoz valamilyen redőnymegoldást kérnek – ez függ az épület jellegétől, valamint az ablak vagy erkélyajtó kialakítási módjától. A legköltséghatékonyabb megoldás a külső tokos redőny, mivel ezek a nyílászárók külső oldalára kerülnek, így nem kell, hogy tokjuk hőszigetelt legyen. A zajtalan működtetés érdekében a lefutók gumis vagy kefés illesztéssel vannak ellátva. A tengelyek csapágyazottak, elősegítve a gördülékeny használhatóságot. A habkitöltéses lamellák fokozzák a nyílászárók hő- és hangszigetelését, természetesen csak leengedett állapotban. A tok kialakítása többfajta lehet, általában a 20-45°-os letörésű a legelterjedtebb, de elegáns a lekerekített-félköríves tokszerkezet is. Az új kivitelezéseknél – a homogén homlokzatmegjelenés érdekében – gyakran használnak vakolható tokos kivitelt, ezzel a redőnytok szinte „láthatatlanná” válik. Természetesen a redőnyök szervizelhetőségéről is gondoskodni kell, ezért a külső szerelőfedelet nem lehet eltüntetni, itt lesz hozzáférhető a tengely.

 

Működtetés

A működtetés szempontjából a hagyományos gurtnis a legkeresettebb megoldás. Ennek alternatív megoldása a zsinóros, mely főleg az utólagos redőnyszereléseknél szokott előkerülni, mivel sokszor nincs hely a gurtnis átvezetésre. Ilyenkor nyújthat megoldást a flexibilis zsinóros átvezetés. E redőnyöknél külső redőnyautomata biztosítja a gurtni vagy zsinór felcsévélését, amit általában a műanyag ablak belső oldalának tokszerkezetére helyeznek el. Létezik falba véshető változat is, de ez többnyire új épületeknél alkalmazott. Másik kedvelt működtetési mód a motoros, mely a redőny tokszerkezetén belül elhelyezett csőmotor által történik. A motor erősségét (nyomatékát) a mozgatni kívánt lamellázat súlya, illetve a redőnyszerkezet magassága határozza meg. Megkülönböztetünk falikapcsolós és rádiótávirányítású motorokat, ezek kialakítását az előre megtervezett működtetési igény és bekötési mód határozza meg. Az „intelligens házakban” központilag irányítják a redőnyöket: vezérelhetők időkapcsolóval, szél- és esőérzékelőkkel is, vagy akár ráköthetők a riasztórendszerre is, ezzel növelve az épület biztonságát.

Az alumínium redőnytokok és lefutók színválasztéka korlátlan, mivel egyedileg lehet szintereztetni őket, míg a lamellázat a speciális felületképzésnek köszönhetően tág, de korlátozott spektrumon mozog. A tokok és lefutók fautánzatú fóliával is elláthatók, ezzel teljes harmóniába hozva az épület nyílászáróival. A külső tokos alumíniumredőnyök esetleges meghibásodása a könnyű hozzáférhetőség miatt, illetve az állandó alkatrész ellátottságnak köszönhetően egyszerűen és gyorsan elhárítható.

 

Kiegészítők

Fontos megemlíteni a redőnytokba integrálható rolós szúnyoghálókat, melyek a legkényelmesebb védelmet nyújtják a rovarok ellen. A redőnyök elláthatók feltolásgátlóval is, ami megakadályozza az idegenek behatolását, persze teljes védelmet nem nyújtanak.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog