2021. július 19.

Modern szellőzőcserepek a szebb és ellenállóbb tetőért

Modern szellőzőcserepek a szebb és ellenállóbb tetőért

Többé nem kell attól tartani, hogy a szellőzőcserepek túlságosan megtörik a tető síkját, és ezáltal rontják az ingatlan esztétikai értékét. A Terrán ugyanis május közepétől a hullámos termékeknél is bevezeti új szellőző megoldását, amelyet a kor igényeinek megfelelően a homogén, letisztult fedésképet szem előtt tartva fejlesztettek ki.

A tető átszellőztetése egyrészt azért fontos, hogy a tetőszerkezetből a pára távozni tudjon, és megelőzzük annak lecsapódását, másrészt nyáron a tető alatti tér klímáját is kellemesebbé teszi. Éppen ezért célszerű a tetőcserép és a tetőfólia közötti forró levegőt elvezetni, mivel így a tetőtér – akár beépített, akár padlástér – kisebb hőterhelést kap, és ennek köszönhetően kevesebb energiaráfordítást igényel a ház hűtése. A tetőszerkezet megfelelő átszellőztetésére pedig már az építkezés vagy felújítás tervezésekor gondolni kell, hiszen a be- és kilépő levegő áramlását irányított csatornákon keresztül, megfelelő keresztmetszetű légrések kialakításával lehet biztosítani.

A tető anyagszükségletének számításakor ezért nem szabad elfeledkezni a szellőzőcserepekről, hiszen ezek szolgálnak a levegő kivezetésére: a gerinc alatti második sorban ajánlott elhelyezni őket. Így a fedés alatt a levegő akadálytalanul tud áramlani, mégsem kell attól tartani, hogy a tetőszerkezet szélein elmozdulnak a cserepek. Továbbá fontos, hogy minden egyes szarufaközbe kerüljön szellőzőcserép, ezért bizonyos esetekben az élgerinc mentén is szükségessé válhat az elhelyezésük.

Modern szellőzőcserepek a szebb és ellenállóbb tetőért Modern szellőzőcserepek a szebb és ellenállóbb tetőért

A szellőzőcserepek mennyiségén nem érdemes tehát spórolni, hiszen funkciójukat csak akkor tudják ellátni, ha kellő számút építenek be. Sok építtetőt, felújítót elrettent azonban, hogy a szellőzőívek túlságosan kiemelkednek a tető síkjából, és ezzel rontják a modern összképet. A Terrán újításának hála nem kell többé kompromisszumot kötni! A magyar tetőcserépgyártó vállalat ugyanis a 21. század építészeti igényeire és trendjeire reagálva a sík termékek után a hullámos cserepeinél (Danubia, Synus, Renova Plus és Coppo) is újratervezte szellőző megoldását.

Modern szellőzőcserepek a szebb és ellenállóbb tetőért Modern szellőzőcserepek a szebb és ellenállóbb tetőért Modern szellőzőcserepek a szebb és ellenállóbb tetőért

És hogy mitől áttörő ez az újítás? Míg korábban a szellőzőcserép két különálló félkész termék utólagos összeragasztásával és festésével készült, a május 17-től kapható cserepet már a szellőző keresztmetszettel integrálva gyártják, így megjelenését tekintve egyértelműen kiemelkedik többi társa közül. Végeredményként tehát egy olyan tetőt kapunk, amely mind technikailag, mind esztétikailag az utolsó részletig tökéletes és stílusos.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog