2019. szeptember 11.

Precedenst teremtenek

Precedenst teremtenek

Bár a Swedsteel és az N-ferrum szakemberei a könnyűszerkezetes építészet határait feszegetik innovatív megoldásaikkal, a megrendelők elégedettek. Az acélszerkezeteket gyártó, biatorbágyi üzemmel rendelkező cég, illetve a magyar tulajdonú családi vállalkozásból kinőtt kivitelező kft. két év alatt több mint egy tucat csarnokot hozott tető alá. Voltak köztük olyanok is, amelyek irányadó esetként szolgálhatnak a szakma számára. A részletekről Nemes János, az N-ferrum Kft. tulajdonos ügyvezetője beszél.

Feltételezhető, hogy a KITE megrendelésére 2018-ban Zalaszentbalázson épített szerelőcsarnok a legmagasabb műszaki elvárásoknak is megfelel. Milyen kihívásokkal szembesültek a kivitelezés során?
A 18 méter fesztávolságú, 36 méter hosszú, három részre (javítóüzem, raktár-gépátadó, szociális helyiségek-irodák) tagolt épületben a KITE által forgalmazott John Deere mezőgazdasági gépek javítása, karbantartása folyik. High-tech szerkezetekhez pedig hasonló környezet illik. Ennek megteremtésekor tehát nekünk is a legmodernebb alkalmazásokat kellett bevetnünk, sőt meg is harcolnunk értük.

Az eredeti elképzelést más tulajdonságú szerkezetekkel kívántuk helyettesíteni, statikailag és tűzvédelmi szempontból is újra kellett tervezni a struktúrát. Arra is tekintettel kellett lenni, hogy szerelőcsarnokban daru szállítja a gépekből kiemelt, nagy súlyú alkatrészeket. Éppen ezért a 8,52 méteres vállmagasságú épületnek hatalmas terhelést kell elbírnia, hiszen a váz maga viseli a darupályát tartó konzolokat is.

Precedenst teremtenek

Ilyen esetekben nem csupán a nagyfokú stabilitás megteremtése a cél, de azt is biztosítani kell, hogy tűz esetén a fém a nagy hőhatás ellenére is megtartsa a teherbíró képességét. Ezt a tűzoltóság és a műszaki hatóságok nagyon szigorúan ellenőrzik. Az általános módszer az, hogy a szerkezeti elemeket tűzgátló festékkel vonják be. És ezen a ponton volt az egyik jelentős újításunk a KITE csarnok esetében a Swedsteellel közösen. A tető szelemenrendszerének és az álmennyezet tartószerkezetének az újratervezéséhez egyedülálló számítási módszert kaptunk a gyártótól. Ennek felhasználásával olyan stabil struktúrát lehetett kialakítani, ahol a szelemenek nem igénylik a tűzgátlóval történő festést. Sőt! Bár a hatóságokat nem mindig könnyű meggyőzni az ilyen egyedi megoldások hitelességéről, az adatok számukra is igazolták a statikai megfelelőséget: a biztonságot. Ezzel a módszerrel több millió forintot takarítottunk meg a beruházónak úgy, hogy semmit nem adtunk föl a minőségi követelményekből.

Precedenst teremtenek Precedenst teremtenek

De a KITE csarnokánál nem ez volt az egyetlen szokatlan megközelítésünk. Szintén a tűzbiztonsággal van összefüggésben, hogy a fűtött csarnokrészek homlokzatát és tetőzetét PIR habos szendvicspanelből tervezték kialakítani. Ehelyett mi a Swedsteel Superwall PUR magos változatát ajánlottuk szintén speciális beépítési szisztéma mellett. A gyártó útmutatásai alapján sűrűbb csavarozást végeztünk. Az elemeket fűzőcsavarokkal erősítettük meg, és tűzgátló tömítőszalagot használtunk. Ez persze újabb egyeztetést igényelt az engedélyezésre hivatott szakemberekkel, de a felkínált eljárásról ismét kiderült, hogy tökéletesen működik, azaz megfelel az előírásoknak. Bár több munkába és beépített alkatrészbe került, összességében így is olcsóbb lett az épület.

Precedenst teremtenek Precedenst teremtenek

Hogyan illesztették össze a fűtött és a hideg csarnokrészeket?
Ez bizony egy újabb izgalmas feladat volt a kivitelező számára, de mi szeretjük a kihívásokat, pláne, ha a Swedsteelt tudhatjuk társunknak. A szervizt, illetve az irodákat és szociális helyiségeket befogadó csarnokrész – nevezzük ezt fogadófelületnek – tetőburkolata a fentiekben már említett, 10 centiméteres szendvicspanelből készült. Ezeknek a fegyverzete 38 mm-es trapézbordázatú lemez (A38/333). A bordázat a gerincre merőlegesen fut, és a csapadékvizet az ereszcsatornákba vezeti. Ehhez a felülethez kellett csatlakoztatni a tetőn a fűtetlen csarnok 45 mm bordamagasságú STR45 jelzetű termékből kialakított fedését. A szigetelt szegmens oldalfalát szintén 10 cm-es szendvicspanelből építettük meg, de ezt mikrobordás lemez fedi vízszintes irányban szerelve. A hidegcsarnok homlokzatát pedig a C szelemenekből összeállított úgynevezett másodlagos tartószerkezetre applikált, 20 mm-es trapézlemezek alkotják. A számokból látható, hogy mind a tetőn, mind az oldalfalaknál viszonylag jelentős szinteltérésű burkolatváltás adódott. A Swedsteelnek köszönhetően a teljes vízzáróság megtartása az esztétikai követelményeknek való maradéktalan megfelelés mellett kifogástalanul sikerült. Az általunk készített konszignáció alapján a cég biatorbágyi gyárából ugyanis pontosan illeszkedő lemezek beszerelésével alakítottuk ki az átkötéseket.

Ennél a projektnél a Swedsteel szortimentjének szinte teljes skáláját igénybe vettük: tőlük érkeztek a Z-C gerendák, az STR45-f jelzetű antikondenzációs filcréteggel ellátott trapézlemezek, a szendvicspanelek, ablak- és kapuszegélyek, a gerinctakaró, a hófogók, a tetőbiztonsági elemek és persze a komplett esővízlevezető rendszer. Mindezek időben, egyértelműen jelzetezve, méretezve, előregyártva.

Az elmondottak alapján úgy tűnik, hogy ez a csarnok az N-ferrum és a Swedsteel közös munkája nyomán megvalósult referenciaépületnek is tekinthető.
Csak a tényeket sorolom. Öt cég pályázott a munkára. A több száz munkaórával összeállított, az újratervezést is magában foglaló 1500 tételt tartalmazó ajánlatunkkal mi nyertünk. Két olyan műszaki megoldást is alkalmaztunk, amelynek helyességéről és megbízhatóságáról a szakhatóságokat is meg kellett győznünk. 2018 októberében fogtunk munkához és decemberben átadtuk a legkorszerűbb elvárásoknak is megfelelő épületet. Jelentősen csökkenteni tudtuk a beruházó költségeit. A beépített svédacél alapanyagú, tűzihorganyzással előállított anyagoknak köszönhetően ehhez a csarnokhoz évtizedekig nem kell hozzányúlni, mert ellenálló a rozsdával és az egyéb környezeti hatásokkal szemben.

A megrendelő olyannyira elégedett, hogy a Kaposváron épülő új, a mostanival szinte egyező egységének építésére kiírt pályázatán is minket hirdetett győztesnek.

Ezek alapján azt csak megkockáztatom, hogy a KITE csarnok valóban példaértékűnek tekinthető napjaink könnyűszerkezetes építészetében, de azt bátran kijelenthetem, hogy az N-ferrum számára a 13 év alatt megalkotott projektjeink közül nem a top tízben, hanem a top egyben a helye.

Úgy hírlik, hogy a becsehelyi baromficsomagoló üzem megépítésénél is szükség volt az innovatív, amolyan n-ferrumos – swedsteeles, virtuóz megoldásokra.
Valóban az is érdekes munka volt, hiszen 21,5 méter fesztávolságú, 50 méter hosszú csarnokot kellett megépíteni úgy, hogy a födémnek – igaz csak 360 négyzetméteren – négyzetméterenként 700 kg terhelhetőségű második szintet is meg kell tartania belső alátámasztás nélkül.

Nos, mindehhez kaptunk egy olyan dokumentációt, amit követve nem állt volna meg a „ház”. Jött tehát ismét az újratervezés, amely egy tűzgátló festést nem igénylő, ugyanakkor az átlagosnál nagyobb terhelhetőségű, egyedinek mondható födémrétegrendet eredményezett.

Ne feledkezzünk meg egy újabb unikális munkáról, tudniillik a zobori Kalandozoo élményparkról, ahol Magyarország egyetlen hullámvasútjához rendeltek önöktől kisebb csarnokokat.
Már csak azért is öröm erről beszélni, merthogy itt gyerekek számára dolgozhattunk az acéllal, amely nemcsak komoly üzemcsarnokok alkotóanyaga lehet, de modern, letisztult formák, játékos, eleven színvilág is teremthető velük. Mivel a rozsdaállóságot fokozó bevonatok különböző árnyalatokban állnak rendelkezésre, egy vidámabb kompozíció érdekében Zoboron mi használtuk az antracitot, a bordót és a zöldet is a kiszolgáló- és a fogadóépületeken. Bár az előbbieknél jóval kisebb alapterületekről van szó, mégis sokféle terméket építettünk be. A gépészet helyiségének szigetelését szendvicspanel falazat és tető kialakításával oldottuk meg. A hullámvasút fogadóépületét a Swedsteel Z és C profiljai tartják, valamint trapézlemezei burkolják, és Biatorbágyról érkeztek a kiegészítők is – természetesen.

Precedenst teremtenek Precedenst teremtenek

Mi az erőssége a közös munkájuknak a Swedsteel-lel?
Ebben a konstellációban szervesen együttműködik a tervezés, a gyártás és a kivitelezés: a mérnöki iroda szellemi befektetése összeolvad a Swedsteel know-howjával, a kivitelező tapasztalatával. Minden kompatibilis. Az építő vállalatnak egy ilyen előkészítettségi fokon már nincs más dolga, mint villámgyorsan a helyszínen – kis leegyszerűsítéssel élve – pár villáskulccsal összeszerelni az alkatrészeket, amelyekből a funkciónak, az előírt műszaki paramétereknek megfelelő, korszerű és tartós épület jön létre, ami pont ennek a szoros együttműködésnek válik hírvivőjévé is egyben. Nem ez a leggazdaságosabb, a legkézenfekvőbb az összes szereplő számára a 21 században? Nem ez a jövő? Nem ez a fenntartható fejlődés egyik eklatáns megközelítése?

A válaszokat a megrendelők józan belátására bízom…

Precedenst teremtenek Precedenst teremtenek

 

Látogasson el a Swedsteel tervezői tudástárba: http://tudastar.swedsteel-metecno.com/hu

Swedsteel ipari csarnokok: http://csarnok.swedsteel-metecno.com/ipari

Swedsteel agrár csarnokok: http://csarnok.swedsteel-metecno.com/agrar

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Felelősségbiztosításokat az év végén aktualizálni kell!

2020 év végégig maradnak egyes veszélyhelyzeti rendelkezések az építésügyi és településkép-védelmi eljárásokban

Vevő-szállító kapcsolatok a közbeszerzésben. Nemzetközi közbeszerzési kutatás a Corvinus Egyetemen

WTS Klient Newsflash – 2021 tax law amendments in Hungary – 2021. évi adómódosító csomag

Szeptemberben több mint kétszer annyi cég indult az építőiparban, mint amennyi megszűnt – Forrás: opten.hu

épjog