autodesk

2015. február 09.

Szigetelt csőátvezetési rendszer

Szigetelt csőátvezetési rendszer

A HL Hutterer & Lechner GmbH termékfejlesztői a tapasztalatok, a felhasználói és szabványkövetelmények összegyűjtése után fejlesztették ki a HL800-801 szigetelt csőátvezetési rendszert, mely praktikus, sokoldalú, könnyű és rugalmas. A bitumen- vagy PVC-gallérral ellátott tömszelencecsalád egyszerűségével, sok pozitívumával és elérhető árával egyre több tervezőt és kivitelezőt győz meg.

A szigetelőelem-sorozat bitumen- vagy PVC-gallérral ellátott tömszelencékre épül. Ezek a HL800 elnevezésű alapelemek alkalmasak csövek és kábelek átvezetésére DN40-től DN160-as méretig. A tömszelence elvű alapelem különleges gumikeverékből sütött tömítőelemből, a hozzá hegesztett modifikált bitumenlemezből vagy PVC-gallérból, illetve kúpos menetű műanyag anyából áll. A gumi tömítőelem belső oldalán több, ajakos tömítőszoknya található, míg külső oldalára menet készült.

Szigetelt csőátvezetési rendszer
HL800/110 alapelem felépítése

A HL800(P)/160 alapelemmel együtt alkalmazható HL801 betételemmel és további tartozékokkal akár 4 darab 8–52 mm átmérőjű cső, illetve kábel szigetelt átvezetése oldható meg. A HL801 kitörhető furatain, a csövek átmérőjének megfelelően kiválasztott tömszelencéket alkalmazva vezethetők át sima felületű vezetékek. A nem alkalmazott áttörési furatok akár a több évvel későbbi rendszerbővítéskor is felhasználhatók. Ilyenkor érdemes a HL801 fel nem használt furatait is előre kitörni, és azokat a rendszer elemeiként kapható vakdugókkal lezárni, így a későbbi csőátvezetésekkor könnyen használatba vehetők.

Szigetelt csőátvezetési rendszer

HL800.2/40-50 ikerátvezetés rajza

 

Beépítés, alkalmazás és fontos jellemzők

Beépítéskor az alapelemet felhúzzuk az átmenő furaton átdugott haszoncsőre, egészen a szigetelés síkjáig. A magfuratba az alapelem egyetlen alkatrészét sem kell beépíteni, csak a szigetelőgallért kell az épületszigeteléshez kötni bitumen esetében lángolvasztással, PVC esetében forrólevegős hegesztéssel. A kúpos menetű műanyag anya kézi erővel történő meghúzása következtében a lágygumi tömítőajkak rászorulnak a cső palástjára. Az így létrejött rugalmas kapcsolat – tömítettség mellett – 10 százalék csőtengely-kitérést is tolerál. Ez az elem a talajnedvesség ellen és a talajvíz hidrosztatikai nyomása ellen is védi a pincefalat.

Szigetelt csőátvezetési rendszer

HL800.2 ikerátvezetés beépítése lángolvasztással

A rendszer alkalmazása mindenütt ajánlatos, de különösen fontos belvizes, magas talajvizes területeken, hegyoldalba épített házaknál, mélygarázsoknál, egyéb talajszint alatti műtárgyak csőátvezetéseinél és passzívházaknál.

A rendszer alkalmas sima felületű műanyag, öntöttvas vagy acélcsövek szigetelt átvezetésére pincefalon és alaplemezen, valamint szintek közötti födémen. A felhasznált anyagok hajlékonysága miatt alkalmas falsarkokban vagy alaplemez és pincefal vonala mentén való elhelyezésre is. Az átvezetés nyomástartó, így alkalmas passzívházak gépészeti átvezetéseinek kialakítására is. A HL800-801 csőáttörési szigetelési rendszer megfelel az EN18195-4 szabvány követelményeinek. Tanúsítvány bizonyítja, hogy 0,6 bar túlnyomás esetén is megvédi az épületet. A biztos, gazdaságos és gyors alkatrészkiválasztást a HL honlapján megtalálható kalkulátorprogram segíti.

Szigetelt csőátvezetési rendszer
HL800-801 csoportos átvezetés különböző átmérőkkel

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kötelező marad az energetikai tanúsítvány elkészíttetése eladás vagy bérbeadás esetén

Engedély nélkül építhetők a fagyvédelmi szélgépek (vagy csak az alapjuk)

A „Plázastop” előírásokat már egyes közlekedési létesítményeknél is alkalmazni kell

Új veszélyhelyzeti rendelkezések: közmeghallgatás személyesen megjelenő résztvevők nélkül

Kihirdették az új energetikai tanúsítványról és új energetikai szabályozásról szóló jogszabályokat

épjog