2022. június 27.

Térkő vagy járdalap — melyiket válasszam?

Térkő vagy járdalap — melyiket válasszam?

Egyre népszerűbbé válnak a magyar kertekben a járdalapok és a térkövek. De vajon melyiket érdemes választani? Következzen most mindannyiunk kedvenc válasza: „attól függ”. Ahogy azt ugyanis már a szakemberektől megszokhattuk, minden kertbe és minden igényhez más megoldás illik.

 

Mielőtt azonban megmutatjuk azokat a feltételeket, amelyek alapján leegyszerűsíthetjük a végső döntést, célszerű megismerni, hogy pontosan mi is köztük a különbség!

Térkő vagy járdalap? Íme a legfontosabb különbségek!

Térkő vagy járdalap — melyiket válasszam?A két opcióra — a járdalapra és a térkőre — sokan teljesen más építőanyagként tekintenek, pedig a kettő közötti különbség korántsem akkora, amekkorának a laikus emberek hiszik.

A térkő ugyanis főleg méretében különbözik a járdalaptól — míg a térkövek csoportjába a 40x40 cm-nél kisebb burkolati elemeket soroljuk, addig járdalapnak az ennél nagyobb köveket nevezzük.

Emiatt természetesen maga a gyártási folyamat is más, azonban a végtermékek kopásállósága, fagyállósága, teherbírása, nyomó- és szakítószilárdsága megegyezik, nincs jelentős különbség közöttük.

A járdalap és a térkő közötti döntésben tehát a méret fogja játszani a főszerepet!

Köztudott ugyanis, hogy a nagyobb méretű burkolólapok képesek vizuálisan felnagyítani a teret, míg a kisebb térburkolók éppen az ellenkező hatást érik el.

Az sem mindegy azonban, hogy miként rakjuk le a térburkoló elemeket, a fugák közelsége ugyanis képes leszűkíteni a teret — a téglalap alakú járdalapokat vagy térköveket tehát éppen ezért merőlegesen érdemes lerakni a menetirányra, tehát úgy, hogy a hosszabb oldaluk álljon a menetirány felé.

Az alapszabály tehát az, hogy ha hosszabb, keskenyebb, szabálytalanabb formájú utakat szeretnénk térkövezni, akkor minden esetben a merőleges térkövezést vagy járdalap -lerakást érdemes választani — ellenkező esetben, tehát rövidebb, szélesebb, szabályosabb forma kialakításakor a hosszanti, a menetiránnyal megegyező irányba lerakott burkolati elemek is kiváló megoldást nyújthatnak.

A két anyag lerakásában is éles különbség mutatkozik, hiszen minél kisebb egy térburkoló elem, annál körülményesebb, lassabb és nehezebb a visszaszedése — a térkövek lerakásához éppen ezért jóval nagyobb szakértelemre van szükség, hiszen a hibák itt hatványozottan számítanak.

Mindez fontos információként szolgálhat abban az esetben is, amikor a térburkolót autóbeállóhoz kívánjuk használni, ezekben az esetekben ugyanis mindig fennáll a — nagy terheléstől bekövetkező — süllyedésveszély.

Ekkor nagyon fontossá válik a szegély használata, illetve a gépjármű általános nyomvonalán (ott, ahol az autó vagy motor kerekei a legtöbbször áthaladnak) egy fél méter mély beton alapozás.

Jó hír azonban, hogy a döntés során nemcsak az egyik opciót választhatjuk, hanem akár mindkettőt is — a térkövek és a járdalapok ugyanis rendkívül szépen mutathatnak együtt, amennyiben igényesen vannak lerakva.

Ehhez azonban már mindenképpen érdemes szakember segítségét bevonni a folyamatba, hiszen amellett, hogy a burkolatlerakás kötését minél tartósabbra tudja kialakítani, az egyenletesség és az esztétika is fontos szempont lesz!

(X)

 

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

A köztársasági elnök is aláírta az állami építési beruházások rendjéről szóló, módosított törvényt

épjog