2016. május 02.

Tetőtér energiatudatos felújítása a belső burkolat elbontása nélkül

Tetőtér energiatudatos felújítása a belső burkolat elbontása nélkül

Sok tetőtér nyáron elviselhetetlenül meleg, télen pedig az állandó fűtés ellenére is hideg. 20-30 évvel ezelőtt gyakran készültek olyan tetőterek, amelyekben a súlyos hőszigetelés-technikai és páratechnikai hibák sokasága miatt hideg belső falfelületek, nedvesedés, rosszabb esetben pedig penészedés is észlelhető.

A tetőterek élhetővé tétele, illetve az energiaköltségek csökkentése miatt is érdemes elvégezni a régi tetőterek komplex energetikai felújítását: jól tervezett rétegrenddel egyetlen fűtési szezonban a tető 1 m2 felületére vetítve a hőveszteség akár ötödére is csökkenthető. Amennyiben a felújításkor a belső burkolatnak a helyén kell maradnia, úgy a rétegrendek újbóli kialakítása kívülről valósítható meg. Ehhez kínál az Ursa komplex megoldást Ursa ásványgyapot, XPS és Seco termékeinek kombinált alkalmazásával.

Tetőtér energiatudatos felújítása a belső burkolat elbontása nélkül Tetőtér energiatudatos felújítása a belső burkolat elbontása nélkül

Tetőtér energiatudatos felújítása a belső burkolat elbontása nélkül Tetőtér energiatudatos felújítása a belső burkolat elbontása nélkül

A felújítás során a meglévő rétegek elbontása után rögzíthető a belső burkolat előtti Ursa Seco Pro 2 páratechnikai fólia, majd Ursa XPS bakok segítségével elkészíthető a szarufa speciális magasítása – ezzel maximalizálva a hőhídmentesítést. A szarufaközöket teljes magasságában Ursa ásványgyapottal kell kitölteni, majd elhelyezhető az Ursa Seco Pro 0,04 cserép-alátétfólia, az ellenléc, azután pedig a cseréptartó léc és a cserepek.

A szigetelést és a tetőszerkezetet megbízhatóan kell védeni a nedvességtől. Kívülről alátétréteg gondoskodik arról, hogy a cserépfedés esetleges hézagain át bejutó csapadék vagy porhó ne nedvesíthesse át a szigetelést. A lakótér oldaláról elhelyezett lég- és párafékező réteg megakadályozza, hogy a belső térben lévő nedvesség bejusson a szigetelésbe.

A megoldás előnyei:

  • a felújítási munkák alatt is lakható marad a tetőtér;
  • a tetőszerkezetben több elem is megmarad: a belső burkolat, a szarufa, illetve a megfelelő műszaki állapotú – nem törött, repedt, szétfagyott és lefagyott sarkú – tetőcserép;
  • épületfizikailag helyére kerülnek a páratechnikai rétegek: véglegesen megszűnnek a lakótérben és az épület szerkezetében kialakult problémák;
  • komplex megoldás: szarufa-magasítás, hőszigetelés, alátétfólia;
  • az XPS bakoknak köszönhetően minimálisra csökken a szarufa vonal menti hőhídvesztesége;
  • mai követelményeknek, elvárásoknak és egyéni igényeknek megfelelő hőszigetelési vastagság kialakítása;
  • optimális ár-érték arány más megoldásokhoz képest.

Az Ursa Seco Pro termékcsalád és az Ursa ásványgyapot termékek kombinált felhasználásával az épületfizikai követelményeknek legjobban megfelelő épületszerkezeti rétegrend-kialakítás valósítható meg. A termékek védelmet nyújtanak a hidegtől, melegtől és a zajtól, így alkalmazásukkal a lehető legkomfortosabb körülmények teremthetők az épületekben.

A magastetők szigetelésére ajánlott termékek: Ursa SF32; Ursa SF34; Ursa SF38; Ursa DF35; Ursa DF37; Ursa Seco Pro 0,04 tetőfólia; Ursa Seco Pro 2 páratechnikai fólia; Ursa Seco Pro DKS ragasztópaszta; Ursa Seco Pro KA ragasztószalag; Ursa Seco Pro KP ragasztószalag.

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo