2022. oktber 19.

Zártcellás polisztirolhab lábazatra, homlokzatra, lapostetõre

Zártcellás polisztirolhab lábazatra, homlokzatra, lapostetõre

A folyamatosan szigorodó hõtechnikai követelmények betartásához nagy teljesítményû és vastagságú hõszigetelésekre van szükség. A zártcellás polisztirolhab speciális tulajdonságainak köszönhetõen – mint a nagy nyomószilárdság és nedvességállóság – a pincétõl a padlásig, az épület nagyobb, többszörös igénybevételnek kitett pontjain is beépíthetõ.

A Ravatherm hõszigeteléseket a Ravago cégcsoport építõanyag-gyártással és -forgalmazással foglalkozó üzletága, a Ravago Building Solutions gyártja. A Ravago életében a kezdetek, az 1960-as évek óta jelen lévõ polimer-újrahasznosítás és disztribúció mellett a cég folyamatosan invesztál a környezetvédelem és a mûanyag-újrahasznosítás legújabb technológiáiba.

Zártcellás polisztirolhab lábazatra, homlokzatra, lapostetõre

 

Homlokzat felújítása

A Ravatherm XPS termékek alkalmazhatók új építés esetén, valamint nélkülözhetetlenek egy komplex épületfelújítás során is. Egy teljes épületfelújításnál a homlokzati szigetelés mellett nem maradhat el a lábazati szigetelés. A Ravatherm XPS 300 WB termék könnyen vakolható, nagy nyomószilárdságának és elhanyagolható nedvességfelvételének hála kiválóan alkalmas épületlábazatok szigetelésére. Felújításhoz legalább 8-16 cm vastag hõszigetelés beépítése ajánlott, új építésnél az épület lehetõ legalacsonyabb energiafogyasztásának elérése érdekében már a 20 cm vastag lábazati szigetelés is megfontolandó.

 

Lapostetõ felújítása

Lapostetõk energetikai felújítása minden esetben egy újabb hõszigetelõ réteg elhelyezésével történik, ami a meglévõ rétegrendre kerül. Amíg a fordított tetõ a felújítás után is fordított rétegrendû marad, addig egy egyenes rétegrendû lapostetõ „duo tetõ” lesz.

A meglévõ hõszigetelés szilárdságát és nedvességtartalmát mindig érdemes ellenõrizni. Adott esetben a felújítás elõtt elkerülhetetlen a meglévõ vízszigetelés vagy hõszigetelés javítása, cseréje. Fordított rétegrend felújításakor kifejezetten ajánlott a vízterelõ fólia alkalmazása, így a két réteg XPS hõszigetelõ tábla közé nem juthat csapadék. Zöldtetõ kialakításakor elengedhetetlen a vízszigetelés cseréje FLL eljárás során gyökérállónak minõsített csapadékvíz elleni szigetelésre.

Az elmúlt évtizedekben épült megannyi középület a fordított rétegrendnek köszönhetõen a mai napig beázásmentesen mûködik, de a korábban beépített – jellemzõen 8-12, késõbb 12-16 cm – hõszigetelés ma már nem felel meg a lapostetõvel szemben támasztott elvárásoknak. Ma egy új lapostetõn a követelmény teljesítéséhez 22 cm, de a folyamatosan szigorodó energetikai követelmények és hõhídkorrekciós tényezõ beszámításával már 24-32 cm Ravatherm XPS 300 SL extrudált polisztirolhab hõszigetelésre lesz szükség.

A minõségi Ravatherm XPS termékek mellett hamarosan elérhetõk lesznek a szintén Magyarországon gyártott Ravatherm SW kõzetgyapot termékek is.

 

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog