filmszemle

2022. október 19.

Zártcellás polisztirolhab lábazatra, homlokzatra, lapostetőre

Zártcellás polisztirolhab lábazatra, homlokzatra, lapostetőre

A folyamatosan szigorodó hőtechnikai követelmények betartásához nagy teljesítményű és vastagságú hőszigetelésekre van szükség. A zártcellás polisztirolhab speciális tulajdonságainak köszönhetően – mint a nagy nyomószilárdság és nedvességállóság – a pincétől a padlásig, az épület nagyobb, többszörös igénybevételnek kitett pontjain is beépíthető.

A Ravatherm hőszigeteléseket a Ravago cégcsoport építőanyag-gyártással és -forgalmazással foglalkozó üzletága, a Ravago Building Solutions gyártja. A Ravago életében a kezdetek, az 1960-as évek óta jelen lévő polimer-újrahasznosítás és disztribúció mellett a cég folyamatosan invesztál a környezetvédelem és a műanyag-újrahasznosítás legújabb technológiáiba.

Zártcellás polisztirolhab lábazatra, homlokzatra, lapostetőre

 

Homlokzat felújítása

A Ravatherm XPS termékek alkalmazhatók új építés esetén, valamint nélkülözhetetlenek egy komplex épületfelújítás során is. Egy teljes épületfelújításnál a homlokzati szigetelés mellett nem maradhat el a lábazati szigetelés. A Ravatherm XPS 300 WB termék könnyen vakolható, nagy nyomószilárdságának és elhanyagolható nedvességfelvételének hála kiválóan alkalmas épületlábazatok szigetelésére. Felújításhoz legalább 8-16 cm vastag hőszigetelés beépítése ajánlott, új építésnél az épület lehető legalacsonyabb energiafogyasztásának elérése érdekében már a 20 cm vastag lábazati szigetelés is megfontolandó.

 

Lapostető felújítása

Lapostetők energetikai felújítása minden esetben egy újabb hőszigetelő réteg elhelyezésével történik, ami a meglévő rétegrendre kerül. Amíg a fordított tető a felújítás után is fordított rétegrendű marad, addig egy egyenes rétegrendű lapostető „duo tető” lesz.

A meglévő hőszigetelés szilárdságát és nedvességtartalmát mindig érdemes ellenőrizni. Adott esetben a felújítás előtt elkerülhetetlen a meglévő vízszigetelés vagy hőszigetelés javítása, cseréje. Fordított rétegrend felújításakor kifejezetten ajánlott a vízterelő fólia alkalmazása, így a két réteg XPS hőszigetelő tábla közé nem juthat csapadék. Zöldtető kialakításakor elengedhetetlen a vízszigetelés cseréje FLL eljárás során gyökérállónak minősített csapadékvíz elleni szigetelésre.

Az elmúlt évtizedekben épült megannyi középület a fordított rétegrendnek köszönhetően a mai napig beázásmentesen működik, de a korábban beépített – jellemzően 8-12, később 12-16 cm – hőszigetelés ma már nem felel meg a lapostetővel szemben támasztott elvárásoknak. Ma egy új lapostetőn a követelmény teljesítéséhez 22 cm, de a folyamatosan szigorodó energetikai követelmények és hőhídkorrekciós tényező beszámításával már 24-32 cm Ravatherm XPS 300 SL extrudált polisztirolhab hőszigetelésre lesz szükség.

A minőségi Ravatherm XPS termékek mellett hamarosan elérhetők lesznek a szintén Magyarországon gyártott Ravatherm SW kőzetgyapot termékek is.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog