2009. október 15.

Előregyártott látszóbeton kéregelemek

Előregyártott látszóbeton kéregelemek

Az átszellőztetett homlokzatok szálerősítéses, nagyszilárdságú betonpanelekkel történő burkolásával hő- és páratechnikailag különösen kedvező falszerkezetek építhetők.

A homlokzatburkoló betonlemezek, betonpanelek az építészek kedvelt anyagai. A beton formázhatósága, felületi megjelenésének ezerféle struktúrája, és – korunk betontechnológiai lehetőségeinek köszönhetően – magas szilárdsága szinte korlátlan lehetőséget nyújt a tervezőknek. Különösen előnyösen alkalmazható a hő- és páratechnikailag kedvezőbb falszerkezet, az úgynevezett átszellőztetett homlokzat esetében, ahol a teherhordó fal külső oldalára 10–14 cm hőszigetelést szerelnek, és néhány centiméter légrés után kerül fel a burkolati betonlemez, vagy kéregpanel. A szálerősítéses, nagyszilárdságú betonpanel tartóssága a legjobb természetes kövekéhez hasonlítható. A felszereléshez rozsdamentes acél alkalmazható látszó és rejtett módon. Az előforduló épületszerkezeti csomópontokhoz megfelelő kialakítású elemek (sarokelem, kávás vagy íves elem) gyárthatók.

Előregyártott látszóbeton kéregelemekElőregyártott látszóbeton kéregelemek

Gyakorlati tanácsok a betonpanelek alkalmazásához:

• homlokzati kialakításnál a több, azonos méretű elem olcsóbban, az egyedi elemek drágábban gyárthatók;

• a felületi megmunkálás (csiszolás, homokszórás) növeli a gyártási költségeket;

• a panelek anyagukban színezettek, a gyártáshoz RAL színkód megadása szükséges (a túl erős színeket a szilárdság csökkenése miatt kerülni kell);

• a földszint közelébe tervezett elemeket antigraffiti bevonattal célszerű ellátni;

• a panelméretek megtervezésekor a szállíthatóságra figyelni kell.

A panelek szálerősítésű, nagyszilárdságú öntömörödő finombetonból készülnek, a tervezői elképzelésnek megfelelő felületi megjelenéssel. Ez lehet teljesen betonszerű, csiszolt, polírozott, homokfúvott, festett, pozitív és negatív mintázattal ellátott, sőt áttört is.

Az Argomex Kft. által gyártott legnagyobb panelméret 12 m2, ennek vastagsága minimum 10 cm. A rögzítéshez szükséges rozsdamentes szerelvényeket a gyártáskor kell elhelyezni. A vékony lemezek vasalás nélkül, a 3 cm feletti vastagságúak betonacél armatúrákkal készülnek. Konzolos rögzítés bármilyen falazatra alkalmazható, a függesztéses rögzítés vasbeton fogadószerkezetet igényel. A vasbeton panelek gyártmányterveinek és rögzítésük épületszerkezeti csomópontjainak elkészítését az Argomex Kft. szakemberei vállalják.

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo