2021. december 15.

Kültéren használt tárgyak látványbetonból

Kültéren használt tárgyak látványbetonból

Amióta a beton az épületek/építmények tartószerkezeti funkciójának egyhangúságát megunta és úgy döntött, hogy megmutatja magát saját anyagszerűségében is – az építészek és a kerttervezők erőteljes támogatását élvezve –, nagyon sok új, azelőtt szokatlan funkcióban találkozhatunk vele.

Korábban már bemutattuk a betont, amint falburkolatként vagy közlekedési esőbeálló formáját öltve tárja fel esztétikai szépségét, most pedig arra láthatunk példákat, hogy ez az erős, masszív anyag milyen finom rezdüléseket tud visszaadni egy művészi alkotásban, vagy mennyire meg tud felelni a modern tér-építészet igényeinek egy köztéri használati tárgy/bútor alakjába bújva.

Kültéren használt tárgyak látványbetonból

Persze ahhoz, hogy a szabadság angyala előtt meglebbenő függöny redőzete vagy a – néhány napra – kissé megnyílt börtönajtó szögecsei láthatóak legyenek, nagyon magas finomrész-frakciót kell tartalmaznia a betonösszetételnek, és a lehető legnagyobb folyósságúnak kell lennie.

Kültéren használt tárgyak látványbetonból

A belekevert mikro- és makroszálak pedig a megfelelő cementtartalommal együtt biztosítják, hogy 3 cm2 felülete elbírja akár egy átlagos személyautó súlyát is. A képeken látható példák elsősorban nem a beton terhelhetőségét, teherbírását domborítják ki, hanem azokból a lehetőségekből mutatnak ízelítőt, amelyre a szálerősítéses, öntömörödő, nagy szilárdságú finombeton képes.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lényegesen kevesebb engedélyezési eljárásba kell megkeresni a tűzvédelmi hatóságot

A természeti vagy kulturális értékek hatékonyabb védelmét biztosító semmiségi okokkal bővült az építésügyi szabályozás

Megszűnt a telekalakítások során a szakhatósági eljárás

Az állam felelőssége a történeti károk kialakulásában, megelőzésében és kezelésében

Gyorsjelentés a 2021. évi építésigazgatási feladatokról és a helyi építésügyi szabályozásról

epitkezesinfo