2009. október 20.

Magastető hőszigetelés a szarufák felett

Magastető hőszigetelés a szarufák felett

A csaphornyos kialakítású Austrotherm Manzárd hőszigetelő tábla alkalmazásával a korszerű hőszigetelési előírásokat kielégítő tetőszerkezetek építhetők, a lakótér csökkebése nélkül.

A hetvenes évek elején kialakult olajválság indította el, az azóta előtérbe került környezetvédelmi szempontok pedig felerősítették az energiatakarékos épületek építésének szükségességét. Így a tetőtérbeépítések térelhatároló szerkezeteiben a hőszigetelés vastagsága a korábbi 5–8 centiméterről mára 12–14 centiméterre nőtt. A tendencia azonban a 0,16–0,2 W/m²K hőátbocsátási tényezőjű tetőszerkezetek felé mutat, ami csak 20 cm-nél vastagabb hőszigeteléssel valósítható meg.

Hőhidak a tetőtérben

A hőhidak az épület határoló szerkezeteinek azon részei, ahol az általános felülethez képest jelentős energia tud távozni. Az ácsszerkezetű tetőknél a szarufák által, illetve a szarufák és a hőszigetelés közötti illesztési hézagok által okozott hőveszteség a 10–15 százalékot is elérheti. Ennek csökkentésére és a hőszigetelés vastagságának növelésére a mai tervezési-építési gyakorlat a szarufák alsó síkja elé, a belső burkolatot tartó lécváz közé épített 3–5 cm kiegészítő hőszigetelést használ. Igazi megoldást azonban a „külső oldali” hőszigetelés ad.

Magastető hőszigetelés a szarufák felett

Hőszigetelés a szarufák felett

A korszerű hőszigetelési előírások még a szarufamagasság hőszigeteléssel való teljes kitöltésével sem elégíthetők ki. A fokozott komfort- és energiatakarékossági igényeknek a lakótér csökkentése nélkül csak a szarufák feletti hőszigeteléssel lehet megfelelni. Erre a célra kiválóan alkalmazható a nagy szilárdságú, formatartó, méretpontos Austrotherm Manzárd csaphornyos kialakítású hőszigetelő tábla, ami az MSZ EN 13163 szabvány szerint gyártott expandált polisztirol lemez. Az AT-N200 anyagminőségű EPS hab a tetőfedés önsúlyát és a meteorológiai terheket (szél- és hóteher) hosszú távon, megbízhatóan viseli úgy, hogy sem a szilárdsági jellemzője, sem – a másodlagos vízelvezető héjazatnak (alátétfóliának) köszönhetően – a hőszigetelő képessége nem változik az idők folyamán. Az anyag kellően szilárd ahhoz, hogy a megfelelő, 75/50 mm méretű ellenlécet rajta keresztül, korrózióálló rögzítőelem használatával 50 centiméterenként a szarufákhoz lehessen erősíteni. A vasbeton szerkezetű magastető (koporsófödém) esetében további előnyöket nyújt a ferde födémlemez külső oldalán elhelyezett Austrotherm Manzárd. Ilyenkor a külső oldali hőszigetelés fokozza a nagy hőtároló képességű vasbeton födém kiváló hőcsillapítását, ami különösen a nyári, kánikulai időszakokban teremt kellemes közérzetet a tetőtérben.

Tervezés

Szarufák feletti hőszigetelés alkalmazásakor a tetőszerkezet úgynevezett egyszeres kiszellőztetésűvé válik, így nagyon fontos, hogy a szerkezet páratechnikailag továbbra is nyitott maradjon, azaz az egyes rétegek diffúziós ellenállása belülről kifelé haladva folyamatosan csökkenjen. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy normál belső légállapotot feltételezve (+22 °C és 65 százalék relatív nedvességtartalom) a belső oldalon használt pára- és légzáró fólia diffúziós egyenértékű légréteg-vastagsági értékének sd≥2 méternek kell lennie. Természetesen a párazárásnak nemcsak általános felületen kell „működnie”, hanem a toldásoknál és más szerkezethez való csatlakozásnál is egyenértékűen kell kialakítani. A közvetlenül a hőszigetelésre fektetett külső oldali alátéthéjazatnak lélegző tetőfóliának kell lennie, vagyis sd≤0,3 méter. Minden más egyéb légállapot vagy anyaghasználat esetén egyedi páratechnikai méretezés szükséges.

hírlevél-feliratkozás

épjog