2009. december 15.

Show-technikai megoldások az Allee világításában

Show-technikai megoldások az Allee világításában

Dinamikus fényhatások keltésére alkalmazott digitális vezérlőrendszer működik az új Allee bevásárlóközpontban. A második emeleti folyosó mennyezetére 19 henger alakú, nagyméretű színváltós világítótestet építettek be.

Magyarországon páratlan fényépítészeti megoldások alkalmazását kezdték meg a napokban az egykori Budai Skála helyén megnyílt Allee bevásárlóközpontban: az Osram csaknem 100 ezer beépített RGB LED fényforrását a Lisys Fényrendszer Zrt. mérnökei több tucatnyi különlegesen kiképzett mennyezeti világítótestben alkalmazva a színek és színátmenetek számtalan variációjára tették képessé, csakúgy, mint a belsőtéri hidak alján végigfutó fénysávokat. Mint az Osram sajtóközleménye írja: a fényépítészeti megoldások különlegesen mozgalmassá és maradandó élménnyé teszik a látogatást az Allee-ban.

Show-technikai megoldások az Allee világításában

A bevásárlóközpont második emeleti folyosójának mennyezetére 19 henger alakú nagyméretű színváltós világítótestet építettek be. Az általános világítást a henger alján elhelyezett digitális vezérlésű 10 fénycső biztosítja, míg a színváltás lehetőségét a henger palástján elhelyezkedő DMX-vezérelt 1256 RGB LED fényforrás adja. A DMX rendszer a show-technika számára kifejlesztett, elsősorban dinamikus fényhatások keltésére alkalmazott digitális vezérlőrendszer. Az RGB LED-ek a lámpatestekben négy külön vízszintes sorban vannak elhelyezve, amelyek külön is tetszés szerint színezhetőek. A fény így a teljes hengerfelületen változtathatja a színét, vagy akár négyszínű mozgó csíkokat is megjeleníthet. Az RGB LED-es megoldás a közös tokban lévő R (red - piros) G (green - zöld) és B (blue kék) LED-ek fényének összetett vezérlésével bármilyen színnel képes világítani.

Az Allee-ban alkalmazott RGB-rendszer Magyarországon egyedülálló méretű. A vezérlés komoly szakmai felkészültséget kívánt, és az effektek tekintetében szinte végtelen lehetőséget jelent. Bittera Miklós, az Osram Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: „Az Allee-ban látható megoldások jó példát mutatnak arra, hogy milyen tág lehetőséget kínál a LED-világítás professzionális alkalmazásra. Bár a LED-ek ma még nem alkalmazhatóak nagy terek gazdaságos és komfortos megvilágítására, a technikában rejlő lehetőségek, azaz a kis méret, a színkombinációk előállíthatóságának korlátlan lehetőségei, a korlátlan kapcsolhatóság és vezérelhetőség mind kiválóan alkalmassá teszik a LED-eket a látványvilágítás, az építészetet támogató modern megoldások kialakítására.”

Show-technikai megoldások az Allee világításában

Az ugyanezen a szinten található étterem általános világítását több mint 500 különleges fénycső adja. A fémkeretre szerelt Barrisol fólia homogenizálja a mögötte elhelyezett Osram fénycsövek fényét, amelyeket pedig úgy lehet vezérelni, hogy azok a szem számára legkellemesebb 2700 Kelvin színhőmérsékletű meleg-fehértől a figyelem éberségét jobban stimuláló 6500 Kelvines hideg fehérig bármilyen, az üzemeltetők és az étterem vendégei, a napszakok, vagy az aktuális események szerinti színhőmérsékleten üzemelhetnek. Ezzel a különleges megoldással a reggel, vagy a délután meleg színeitől a déli napsütés kékesen szikrázó színéig tetszőleges hangulatot lehet teremteni, a funkció, napszak, vagy a szituáció szerint megszabott módon.

A második emeleti folyosókat összekötő hidak alá világító sávokat szereltek be. Ezekben összesen 220 méter hosszúságban 22 000 RGB LED fényforrás világít. A fénysávok DMX vezérléssel egyszerre, vagy váltakozva, illetve hidanként eltérő módon is változtathatják színeiket.

Az épület fénytechnikai változatosságát egy födémáttörés megvilágítása is növeli a második és az első emelet között. Itt is a Barrisol fólia mögé szerelt összesen 4125 LED fényforrás ad egyenletes háttérvilágítást.

Az első emeleti folyosón szintén színváltós világítótesteket helyeztek el, összesen 36-ot. Ezek mindegyikében 8 darab digitális vezérlésű Osram fénycső biztosítja az általános világítást, a színváltásról pedig lámpánként 1260 darab DMX vezérlésű RGB LED gondoskodik – írja az Osram közleménye.

Show-technikai megoldások az Allee világításában

Show-technikai megoldások az Allee világításában

 

 

hírlevél-feliratkozás

épjog