2012. november 11.

Már látogatható az Odooproject aktívháza

Már látogatható az Odooproject aktívháza

A Műegyetem diákjai a BME kampuszán újra felépítettek a Madridban az előkelő hatodik helyen végző Odoo-házat, és november 6-án ünnepélyes keretek között bemutatták a nagyközönségnek is. A dobogós helyezések mellett a mesterséges világítás és a belsőépítészet kategóriák különdíjait is elnyerte a magyar csapat.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem bemutatta azt a szolárházat, amely szeptember végén a madridi Solar Decathlon Europe nemzetközi versenyen három kategóriában is dobogós helyen zárt, valamint két kategóriában (mesterséges világítás és belsőépítészet) különdíjjal is jutalmazták. A tervek szerint 2014 nyaráig áll a fiatal kutatók és az érdeklődő szakmai közönség rendelkezésére az aktívház, amely számos innovatív megoldásnak köszönhetően két-háromszor annyi energiát képes termelni, mint amennyit fogyaszt.

Odooprojectet tíz szempont alapján értékelték a versenyen. A mérnöki és szerkezeti megoldások kategóriában és a komfort kondíciók területén második legjobbnak bizonyult, míg az energiahatékonyság kategóriában harmadik helyezést ért el a nemzetközi mezőnyben. A fenntarthatóság kategóriában pedig dicsérő oklevéllel emelték ki a negyedik helyezett csapatot.

Már látogatható az Odooproject aktívháza

A verseny két hetében több különdíjat is kiosztottak. A belsőépítészeti különdíj (Interior Design out of Contest Award) alkalmával a ház belső kialakítása kapott dicséretet. Az Osram támogatásával az Odoo-házba különleges LED megoldások kerültek, amelynek köszönhetően a világítás különdíjjal (Honourable Mention for Electrical Lighting Design) is jutalmazták hazánkat.

 

„A fenntartható építészet feladatai közé tartozott az energiahatékony technológiák integrálása is. Az egyik szempont a napelemekkel nehezen megtermelt energia hatékony felhasználása volt, a másik a belsőépítészeti elképzelésekhez való illeszkedés. A kialakított világítással a tiszta tér látványát nem zavarják lámpatestek, és arra is ügyelni kellett, hogy a nappali „egy nagy tér” hangulatát az este folyamán különböző térrészek megvilágításával, bensőségesen szét lehessen bontani. Ennek elérésére a speciálisan ehhez a projecthez gyártott fa, sávos álmennyezet hornyaiba rejtett LED-sávok bizonyultak a legjobb megoldásnak. Mivel a központi épületfelügyelet segítségével valamennyi beépített LED-es eszköz szabályozható, akár egy halvány alapvilágítás egy erős asztalvilágítással is kiegészíthető. Ez nem csak költséghatékony, de kellemes hangulati elemként is szolgált” – mondta Baktai Gábor, az Osram Magyarország projektmenedzsere.

Már látogatható az Odooproject aktívháza

„A LED termékek legfontosabb előnyei, hogy lámpatest nélkül beépíthetők, fényerejük szabályozható, káprázatmentes, kellemes színhőmérséklet érhető el, amely a látáskomfortot szolgálja. Üzemeltetésük egyszerű, és hosszú élettartamuk a „zöld gondolkodást” szolgálják, hiszen hulladék csak hosszú évek után keletkezik” – tette hozzá a szakember.

Az Odoo-házon hetven diák közel két évig dolgozott, amely a közönségszavazáson a negyedik legnépszerűbb lett, a román Prispa, a spanyol Ekihouse és az egyiptomi Slides mögött.

 

Solar Decathlon Europe

A Solar Decathlon egy egyetemek közötti nemzetközi innovációs verseny, amely az energiahatékony megoldások és zöldtechnológiák társadalmi és piaci támogatottságának erősítését célozza. A résztvevő csapatok feladata, hogy kizárólag napenergiát hasznosító, energiahatékony, könnyűszerkezetes lakóépületet tervezzenek meg és építsenek fel.

Az Amerikai Energetikai Minisztérium szervezésében először 2002-ben rendeztek Solar Decathlont, amelynek mára Washington mellett Madrid és Kína is otthont ad. Magyar csapat most vehetett részt első alkalommal a nemzetközi megmérettetésen, a Solar Decathlon Europe-on. A verseny utolsó fázisában, 2012. szeptember első két hetében, Madridban állította fel a résztvevő 20 egyetemi csapat – köztük az Odoodproject – saját pályaművét, amelyet tíz szempont (építészet, épületszerkezet, energiamérleg, épületüzemeltetés, komfort, kommunikáció és társadalmi felelősségvállalás, iparosíthatóság, innováció és fenntarthatóság) alapján értékelt a zsűri.

A házat szeptember 14. és 29. között folyamatosan ellenőrizték, minden nap díjazták az adott kategóriában legjobbnak talált pályamunkát, az összetett verseny győztesét szeptember 30-án hirdették ki a záróeseményen.

 

Odoo-ház

A szolárház magyarországi viszonyok között éves szinten kétszer, madridi körülmények között pedig közel háromszor annyi energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Az utóbbi esetben például még egy elektromos autó számára is biztosíthat napi 70 kilométernyi menetidőt.

Az elektromos áramot a ház napelemekből nyeri, amelyek egyben a tető és a fal burkolataként is szolgálnak. Ezzel az esztétikus megoldással szerves részei a ház megjelenésének. A tető napelemei nyáron, magas napállásnál, míg a fal télen vagy a reggeli órákban, alacsony napállásnál termeli az energiát.

A hűtést, fűtést, illetve a meleg vizet is a nap energiája biztosítja. Ebben fontos szerepet játszik a padlóba és a mennyezetbe épített csőrendszer, amely nyáron a belső térbe jutott hőt elvezeti, télen pedig összegyűjti és a délutáni, esti órákban visszaadja. Természetesen ehhez a bejutó fény szabályozására is szükség van: az Odoo rendkívül jól képes védekezni a napsugarak ellen a nyári időszakban, télen viszont a lehető legtöbb fényt engedi be a házba. Az energiahatékonyságot a napenergia hasznosítása, a burkolatok és árnyékolás mellett az automatizálási rendszer maximalizálja, amely egyben komfortosabbá és biztonságosabbá is teszi az épületet.

hírlevél-feliratkozás

épjog