2010. augusztus 31.

Elsejétől kivonják a hagyományos izzókat a forgalomból

Elsejétől kivonják a hagyományos izzókat a forgalomból

2010. szeptember 1-jétől a vonatkozó EU irányelv szerint kivonják a kereskedelmi forgalomból a 75 W-os vagy annál nagyobb teljesítményű hagyományos izzókat. A szabályozás az elsődleges forgalmazókra vonatkozik, a gyártóknál, a nagykereskedelmi és a végfelhasználónál meglévő készletekre természetesen nem vonatkozik.

A kereskedelmi forgalomból történő kivonás azt jelenti, hogy a megjelölt termékcsoportok (a 75 W-os vagy az annál nagyobb teljesítményű hagyományos izzók) nem hozhatók többé kereskedelmi forgalomba az EU tagországaiban. Ez csupán a piacon való első megjelenésre vonatkozik, a gyártóknál lévő készletek, a nagykereskedők és a végfelhasználók természetesen nem érintettek: a továbbiakban is forgalmazhatják és használhatják a termékeket ahogyan eddig, az intézkedés ugyanis a termékek felhasználására nem vonatkozik.

 

Egyéb változások

Az EU direktíva értelmében ezentúl „energiatakarékos” megnevezéssel csak az „A” energiaosztályú termékek illethetők. Az energiatakarékos termékeken a teljesítményt, a feszültséget, a színhőmérésékletet stb. a könnyebb érthetőség kedvéért piktogramok segítségével tüntetik fel a jövőben. Az új direktívában ezen felül – a vásárlók érdekeit figyelembe véve – a lámpák minimális minőségi követelményeit is rögzítik.

 

Eljött a csere ideje?

Az új EU direktíva nem azt jelenti, hogy a hagyományos izzólámpákat többé nem szabad használni a háztartásokban, csupán a kiskereskedelmi eladásokat érinti. Senki, aki hagyományos izzólámpát használ otthon, nem köteles azokat lecserélni 2009. szeptember 1-től – még akkor sem, ha érdemes volna. Igaz, hogy az energiatakarékos termékek drágábbak, de a vásárlás a kisebb energiaköltségnek köszönhetően az esetek nagy többségében egy év alatt megtérül.ű

Elsejétől kivonják a hagyományos izzókat a forgalomból

 

sajátjaink

sajátjaink

hírlevél-feliratkozás