2010. április 28.

Homlokzati hõszigetelõ lapok lépcsõs élképzéssel

Homlokzati hõszigetelõ lapok lépcsõs élképzéssel

A lépcsõs élképzésû Bachl EPS 80H Perfekt homlokzati hõszigetelõ táblák alkalmazásával teljes mértékben elkerülhetõk a pontatlan elemcsatlakozásokból adódó hõhídképzõdések, miközben a kivitelezés is gyorsabban, egyszerûbben végezhetõ.

A hõszigetelési igény növekedésével értelemszerûen egyre vastagabb hõszigetelõ elemeket alkalmaznak a homlokzatokon. Fokozott hõszigeteléssel azonban a hõhidak kellemetlen hatásai hatványozottan jelentkeznek, azaz sokkal nagyobb kárt okozhat a hõhídhatás vaskosabb hõszigeteléssel ellátott falszerkezetnél. (A hõhidak mentén páralecsapódásra lehet számítani, ami károkat okoz az épületszerkezetekben.)

A homlokzaton egymás mellé helyezett hõszigetelõ táblák önmagukban – minimálisan – hõhidas szerkezetet eredményeznek. Amennyiben a táblák éleinél nem megfelelõ a csatlakozás, a hõhidasság már nem elfogadható mértékûre is növekedhet.

 

A táblás rendszerû homlokzati hõszigetelés hõhidasságának okai:

• a megengedettnél nagyobb rések kialakulása a táblák csatlakozásainál;

• ragasztóanyag kerül a táblák éleire (a ragasztóanyag hõvezetési tényezõje 20-25-ször kedvezõtlenebb az EPS-nél).

 

Hogyan kerülhetõ el a hõhidak kialakulása?

• A táblák két rétegben, eltolásban történõ felhelyezésével. Ez a megoldás azonban 1,5-2-szer több ragasztóanyagot igényel, és – mivel kétszer több táblát kell felhelyezni és ragasztani – a munkadíj is növekszik.

• Lépcsõs élképzésû táblák (Bachl EPS 80H Perfekt) alkalmazásával. A Bachl EPS 80H Perfekt elemek körkörösen lépcsõs élképzéssel készülnek, a hõhídmentes homlokzatfelület elérése érdekében. A táblaméret 1000×500 mm, a hasznos méret 980×480 mm. Az élképzéssel rendelhetõ EPS táblák minimális, kezdõ vastagsága 40 mm, maximális vastagsága 240 mm.

Homlokzati hõszigetelõ lapok lépcsõs élképzéssel

 

A lépcsõs élképzésû táblák alkalmazásának elõnyei:

• hõhídmentes elemcsatlakozások az éleknél;

• a hõhídmentességért elég egy rétegben alkalmazni a táblákat (munkaidõ és ragasztóanyag megtakarítás);

• a pontosabb elemkapcsolat kisebb szintbeli eltéréseket eredményez az elemek külsõ síkján, így a csiszolásra fordított munkaidõ is kevesebb lesz;

• a táblák egymásba kapcsolódása kedvezõen hat a „matraceffektus” kellemetlen hatásával szemben;

• a táblák éleinél jelenlévõ esetleges résekben csak a táblavastagság feléig valósulhat meg minimális levegõáramlás;

• a táblák éleinél jelenlévõ esetleges résekbe csak a táblavastagság feléig juthat be a ragasztóanyag, így elkerülhetõk a teljes lapvastagságot átfogó hõhidak kialakulása.

A Bachl Kft. a Bachl EPS 80H Perfekt termékéért tavaly novemberben átvehette a Magyar Minõség Háza díjat.

Homlokzati hõszigetelõ lapok lépcsõs élképzéssel

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog