2010. június 20.

Széndioxid-semleges „világítótorony” épült

Széndioxid-semleges „világítótorony” épült

Az Európa öt országában felépülő hat széndioxid-semleges épület közül 2009. október 20-án átadták a második kísérleti házat, a Green Lighthouse-t (Zöld világítótornyot). Az épület Dániában, Koppenhágában található, és utat nyit a széndioxid-semleges középületek következő generációja előtt.

Mindegyik széndioxid-semleges ház a Velux Model Home 2020 koncepciójának részét képezi. A Model Home 2020 része a Velux Cégcsoport stratégiájának, amelynek jegyében a cég aktívan részt kíván venni a jövő fenntartható épületeinek kidolgozásában, amelyek kialakításuk révén az energiahatékonyság, a beltéri klíma, a természetes fény, az építészet és az élvonalbeli, letisztult technológiai megoldások közötti egyensúly megteremtését szolgálják.

A Green Lighthouse központi tényezője és elsődleges energiaforrása a Nap. A ház 950 négyzetméter területű, és az „aktívház” elvének megfelelően épült, tehát energiát állít elő. A ház saját energiaellátó rendszerrel rendelkezik, amely a napenergia, hőszivattyúk és a központi fűtés eddig példátlan kombinációjából áll. A Green Lighthouse kiváló építészeti minőséget képviselő, energiatakarékos építmény, amelyben rengeteg a napfény. A természetes szellőzésnek köszönhetően a házban bőséges az egészséges beltéri klímát teremtő friss levegő.

Az energiatervezés eredményeként az épület a dán építési szabványokhoz képest 75 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy az épület jobb, mint a 2006 óta alkalmazandó uniós szabványok szerinti 1. osztályba tartozó, alacsony energiafelhasználású épületek. (Ezeket a szabványokat 2020-tól az egész Unióban minden új építkezésnél alkalmazni kell.)

 

Széndioxid-semleges „világítótorony” épült Széndioxid-semleges „világítótorony” épült

 

Természetes fényviszonyok és beltéri klíma

• A Green Lighthouse-ban a természetes fény az elsődleges fényforrás. Műszaki szempontból a benapozási tényezőnek minden munkaállomáson legalább 3 százalékot, míg a folyosókon és hasonló helyiségekben minimum 2 százalékot kell elérnie. Ez azt jelenti, hogy minden helyiségben érzékelhető a természetes fény jelenléte. Az automata roletták és belső árnyékolók kialakításának köszönhetően a természetes fény az épület minden zegzugába eljut.

• A friss levegőről természetes szellőzés gondoskodik az épületben. Az ablakok felső része automatikusan nyílik és záródik, friss levegőt juttatva az épületbe. A felmelegedett levegő az épület központi átriumából száll fel és a felülvilágítókon keresztül távozik. Az alkalmazott fűtési és hűtési megoldásoknak köszönhetően a házban egész évben kellemes a hőmérséklet.

 

Széndioxid-semleges „világítótorony” épült

 

Minimális energiafogyasztás

• Az épület henger alakú, így minimális felülethez maximális térfogat járul.

• Az épületelemek a Naphoz, a ház meghatározó energiaforrásához igazodnak (például az ablakok előtt elhelyezkedő redőnyök a nap állása szerint mozogva biztosítják az energia optimális visszanyerését).

• Az épület általános hűtését a természetes szellőzés és a hőelnyelő betonpadlózat teszi lehetővé. A természetes szellőzés az ablakok felső részén keresztül valósul meg, amelyek automatikusan nyílnak, így szellőztető berendezés használata nélkül juttatnak friss levegőt az épületbe. A felmelegedett levegő az épület központi átriumából száll fel és a felülvilágítókon keresztül távozik. A felülvilágítók a meleg évszakban is hasznosíthatók a ház éjszakai hűtésére.

• A szilárd szerkezetek, illetve a masszívan szigetelt falak és tető miatt kevesebb fűtésre van szükség. A szigetelőanyagok gondoskodnak róla, hogy a ház az éjszaka folyamán megtartsa a hőt.

• A jól szigetelő ablakkeretek és a válogatott hőszigetelő üvegből készült ablakok minimalizálják a hőveszteséget, ugyanakkor lehetővé teszik, hogy a nap télen felmelegítse a házat. Az épület alapvető világításáról hosszú élettartamú és alacsony energiafogyasztású LED-világítás gondoskodik. Az alapvető világításhoz szükséges energiát maga az épület állítja elő. Az épület használói számára útmutató készült az alacsony energiafelhasználású termékek használatáról.

 

Megújuló energiaforrások

• A tető déli irányba lejt, így a lehető legtöbb fényt nyeri a Napból. A tetőt napelemek és napkollektorok borítják.

• A napelemek megtermelik a ház működéséhez – a szivattyúk, az alapvető világítás, a hőszivattyúk stb. üzemeltetéséhez – szükséges villamos energiát.

• A napkollektorok állítják elő a használati meleg vizet és gondoskodnak az épület fűtéséről. A hő elraktározódik, hogy azt aztán a földszint termoaktív padlózata hasznosíthassa, amely télen az egyetlen „radiátor” a házban, míg a meleg nyári napokon az épület hűtésére is alkalmazható. A napkollektorok nyáron többlethőt termelnek, amely télen hasznosítható.

• A ház teljes energiarendszere a Nap változó intenzitásának megfelelően működik. Nyáron a felhasználatlan napenergia az épület alatt raktározódik el, és azokban az időszakokban hasznosul, amikor a Nap ereje csökken.

A Velux Cégcsoport a Tudományügyi, Technológiai és Innovációs Minisztériummal, Koppenhága Önkormányzatával, a Koppenhágai Egyetemmel és a Velfac céggel együttműködésben építette meg a Green Lighthouse-t. Az épület a Koppenhágai Egyetem Természettudományi Karához tartozik, és egy diákszolgáltató központnak, valamint egy kari társalgónak is otthont ad.

 

Kapcsolódó cikkek:

sajátjaink

sajátjaink

hírlevél-feliratkozás