2010. június 30.

Egyszerűbb a falazás az új technológiával

Egyszerűbb a falazás az új technológiával

A Wienerberger által kifejlesztett új, egyszerű, könnyen elsajátítható falazási technológia, a Porotherm Profi Dryfix a felfekvő felületein síkra csiszolt falazóelemekből álló, milliméteres pontosságú rendszer. Sikerét nemcsak az építési sebesség növekedésének, hanem az esztétikumnak és a megbízhatóságnak is köszönheti.

A Dryfix rendszer valamennyi részletében pontosan megtervezett, kidolgozott falazási rendszer, mely a milliméteres pontosságot lehetővé tevő Profi tégla alkalmazására épül. A Dryfix technológia azonban nem a klasszikus értelemben vett habarcsot használja az egyes sorok egymáshoz rögzítésére, hanem speciális, erős ragasztóhabot.

 

Egyszerűbb a falazás az új technológiával

 

A ragasztóhab felvitele gyorsabb a habarcsterítésnél, meghatványozva a Profi rendszerrel elért falazási sebesség növekedést, ráadásul nagyfokú pontosságának eredményeként a falazatban eddig kényszerűen megjelenő vízszintes habarcsfugák szinte teljesen eltűnnek, a vakolat számára egyenletesebb felületet kialakítva.

 

A rendszer előnyei

A falazóelem és a kötőanyag speciális kapcsolata révén, illetve a Dryfix ragasztóhabnak köszönhetően az építési rendszer akár -5 °C-tól is alkalmazható. A Dryfix ragasztóhab olyan speciális purhab alapú ragasztó, mely gyorsan köt, és nagy kötőerejű. A ragasztóhab flakonos kiszerelésben kapható, ami nagyban könnyíti a bedolgozását, ugyanis nincs szükség külön célszerszámra, mellyel fel kell hordani és el kell egyengetni a falazat sorai közti kötőanyagot. A falazás sebessége a Profi falazáshoz képest akár 30 százalékkal is gyorsabb lehet.

 

A tervezés előírásai

A rendszer méretkoordinációja megegyezik a Porotherm rendszer többi tagjánál megszokott 25 cm-es modullal. A korábban más Porotherm falazási rendszerre tervezett épületeknél minden akadály nélkül alkalmazható a Dryfix rendszer. A tervezéskor az alapvető épületfizikai jellemzők azonosak maradnak a hasonló téglából épített Profi falazatéval. A tűzvédelmi tervezéskor tekintettel kell lenni arra, hogy a speciális kötőanyag miatt a falazat tűzállósági teljesítménye eltér a rendszerkatalógusban szereplő, más habarccsal készülő falazatok tűzállósági határértékétől. (A külső falazatként javasolt 30, 38 és 44 cm-es falvastagságú termékek a jelenleg hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat alapján valamennyi falazási rendszerben szintszám és tűzszakasz-besorolástól függetlenül korlátlanul beépíthetők.)

A tartószerkezeti tervezést a Wienerberger érvényes alkalmazási útmutatójában megadott táblázat segíti. A Profi rendszerből már ismert bekötőszalagos kapcsolattal könnyen kialakíthatók a falcsatlakozások.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo