2010. október 04.

Egyedi csarnokok előregyártott elemekből

Egyedi csarnokok előregyártott elemekből

A Lindab csarnokrendszerek egyediségük, tartósságuk és különleges műszaki megoldásaik okán egyre népszerűbbek. A cég az előregyártottság magas fokát nyújtja megrendelőinek, de nem modulokban vagy típustervekben gondolkodik, hanem az egyedi elvárások és a sokrétű műszaki követelmények teljesíthetősége szempontjából alakította ki termékválasztékát.

A Lindab márkanév világhírét nem csupán az acéltermékek kiváló minőségének és az innovációknak köszönheti, hanem a termékek beépítését segítő, többrétű szolgáltatásoknak is. A gyártó a tervezés és a kivitelezés folyamatát a termékeihez kapcsolódó teljes körű adatszolgáltatással, műszaki segédletekkel, szoftverekkel, alkalmazástechnikai útmutatókkal támogatja.

 

Nincs két egyforma csarnok

A tervezést meghatározó, összetett feltételrendszerből adódik, hogy nincs két egyforma csarnok. A Lindab az előregyártottság magas fokát nyújtja megrendelőinek. Nem modulokban, nem típustervekben gondolkodik – a tartószerkezeteket, a tető- és falburkolatokat, valamint a kiegészítő elemeket illetően formákban, méretekben, funkcióban, teherbírásban és színekben olyan gazdag termékpalettát alakított ki, amely lehetővé teszi, hogy az adott csarnoképület megfeleljen az egyedi elvárásoknak, és a sokrétű műszaki követelményrendszernek, továbbá a vízelvezetési, hő- és hangszigetelési, párazárási, légzárási, akusztikai, tűzvédelemi és teherbírási paramétereknek egyaránt. A Lindab – a szerkezeti elemeken túl – az oldalfalak borítására trapézlemezes és kazettás falburkolati elemeket gyárt, a tető fedéséhez pedig trapézlemezes, cserepeslemezes, korcolt síklemezes és szendvicspaneles megoldásokat kínál. A gyártó – bevonattól függően – akár több évtizedes garanciát is vállal termékeire, melyek élettartama a környezeti hatásoktól függően 50–100 év.

 

Aki időt nyer, pénzt nyer

A gazdasági épület beruházások esetében mindig nagy szerepe van a kivitelezés gyorsaságának is. A Lindab csarnokoknál rövid szerelési idővel lehet számolni. A könnyűszerkezetes csarnokok felépítményeinél – a magas fokú előregyártottsági szint, illetve a magyarországi gyártásból adódó rövid szállítási idő miatt – a helyszínen már valóban csak az elemek összeállítására van szükség. Ez száraz technológiás, csavarozott kapcsolatok létrehozásával és némi vágással történik.

 

Termékazonosítás és megfelelőségi igazolás

Mivel az építőipari megvalósítás legtöbb esetben speciális, sokszereplős folyamat (tervezés, gyártás, értékesítés, szakkivitelezés, generál kivitelezés, lebonyolítás stb.), nagyon fontos, hogy az adott gyártmányok, termékek azonosítása és műszaki megfelelősége minden fázisban ellenőrizhető legyen. Ennek érdekében a Lindab által gyártott termékek videojetes jelöléssel vannak ellátva (terméktípus, profil, gyártási szám, gyártási idő stb.), illetve bizonyos elemekre (például az ereszcsatorna betorkoló csonkokra) dombornyomással a „Lindab” márkanév is felkerül, megkönnyítve ezzel a Lindab termékek egyértelmű beazonosítását.

Fontos kiemelni, hogy a cég tervezési segédletei, statikai táblázatai, műszaki engedélyei, megfelelőségi igazolásai és egyéb gyártóspecifikus dokumentációi kizárólag a Lindab által gyártott termékekre (anyagminőségek, profilgeometria) vonatkoznak. Más, „hasonló” termékek esetében e dokumentációk alkalmazása egyrészt kockázatos (például kisebb szakítószilárdságú alapanyag, kedvezőtlenebb profilgeometria), másrészt az alkalmazónak/tervezőnek/műszaki ellenőrnek büntetőjogi felelősségvállalását is érinti.

 

Egyedi csarnokok előregyártott elemekből

A Lindab komponens elemei (falburkolatok, tetőfedő anyagok, könnyűgerendák, ereszcsatornák) kiválóan integrálhatók más, könnyűszerkezetes struktúrákhoz, illetve a hagyományos vasbeton, tégla- vagy faalapú szerkezetek kiegészítőjeként is alkalmazhatók

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog