2016. december 13.

A jó alátéthéjazat több, mint egyszerű fólia

A jó alátéthéjazat több, mint egyszerű fólia

Á, még jön alá fólia is! – mondják a fémlemezes tetőhéjazatok vagy éppen a trapézlemezes burkolattal ellátott csarnokok kivitelezői a beázás, esetleg a párakicsapódás miatt aggódó építtetőnek. Igen ám, de mivel ezeknek az alátétfóliáknak, amelyek magát az alátéthéjazatot adják, több fajtájuk is van, a megfelelő termék kiválasztása a komplex tervezési folyamat lényeges része.

A mérnökök a tetőfedés, a homlokzatburkolás, a csapadékvíz-elvezetés, a hőszigetelés és a páratechnika szempontjainak együttes figyelembevételével döntik el, hogy egyszerűbb alátétfóliát, párafékező/párazáró fóliát, szellőzőszőnyeget vagy ezek kombinációit kell-e beépíteni. De tekintettel kell lenniük a tetőfedés jellemzőire (például arra, hogy cserepeslemezzel, trapézlemezzel vagy éppen síklemezzel történik-e a burkolás), a tetőtér funkciójára, hasznosítási jellegére (beépítetlen padlástérről vagy éppen lakótérként használt, szigetelt épületrészről van-e szó). Számolniuk kell a tetőidom öszszetettségével (vápák, felépítmények, áttörések stb.) és az átlagostól eltérő, extrém időjárási hatásokkal is. Ugyanakkor az egyik legfontosabb kiindulópont mindig a tető hajlásszöge. Ugyanis minél kisebb ez az érték, az anyag jellegéből fakadó illesztési, lezárási megoldások vagy éppen a tetőáttörések miatt annál erősebben ki van téve a víz hatásainak az egyébként vízhatlan fémburkolatból készült felület.

A jó alátéthéjazat több, mint egyszerű fólia

LTF 115 páraáteresztő alátétfólia, magastetőkhöz szabadon belógatva vagy közvetlenül hőszigetelésre fektetve

 

A Lindab az alátéthéjazatok olyan rendszerét alkalmazza, amely illeszkedik a különböző épülettípusokhoz, illetve a felhasznált fémhéjazat jellegéhez. Ennek értelmében a cserepeslemezzel fedett lakóépületekhez alátétfóliákat, a korcolt síklemez fedéses lakó- és középületekhez az alátétfólia mellé szellőzőszőnyeget, a trapézlemezes ipari csarnokokhoz párafékező és párazáró fóliákat, a hőszigetelt tetőkhöz és falazatokhoz belső oldali párafékező és párazáró fóliákat kínál, hogy az épületek – az előírásoknak megfelelően – vízzáróak, fokozottan vízzáróak vagy vízhatlanok legyenek.

Amennyiben az a cél, hogy a tetőfedések illesztési hézagain keresztül a por, a porhó vagy a visszatorlódó csapadékvíz ne jusson a tetőtérbe, a Lindab LAF tetőfedési alátétfólia alkalmazása javasolt. Mivel ez a termék tulajdonképpen polipropilén szálakból előállított nemez, a felső felülete vízzáró – sőt hőtükörként is viselkedik –, az alsó, filces jellegű oldala pedig a párát is megköti.

A jó alátéthéjazat több, mint egyszerű fólia

Lindab LAF tetőfedési alátétfólia

 

Az LTF 115 viszont azáltal, hogy a két polipropilén szövet közé mikroporózus hártya került, kiváló vízzáró tulajdonságai mellett a tökéletes szellőzésről is gondoskodik. Ezzel lehetővé teszi, hogy a belső térben lévő mindenfajta nedvesség kijusson az épületből és a tetőszerkezetből, miközben védettséget nyújt az eső és hó bejutásával szemben. A tetőszerkezet tehát folyamatosan száraz és átszellőztetett állapotban van, bármilyenek legyenek is az időjárási viszonyok.

Az LTF 135 alkalmazásakor szintén elmondható, hogy „lélegzik” a tető, hiszen ez a típus a fentiekhez hasonló anyagszerkezete okán a fentivel egyező tulajdonságokat is mutat, azzal a különbséggel, hogy jelentős szakítószilárdsággal rendelkezik. Mivel a deszkázatra vagy közvetlenül a hőszigetelésre fektethető, az LTF 135 alátétfólia és a hőszigetelés között nem szükséges légrést kialakítani, így a szarufák teljes magassága kitölthető hőszigeteléssel.

A jó alátéthéjazat több, mint egyszerű fólia

LSZ 500 szellőzőszőnyeg többrétegű páraáteresztő alátétfólia

 

Már igen kis hajlású tetőkhöz is szél- és vízzáró (esőbiztos) alátétfedés készíthető a magas hőállóságú LTF 180-nal, illetve az extra hőállóságú (120 °C) LTF 300-zal. Ezeknél ugyanis a poliészterből készült réteg még egy speciális bevonatot is kapott. Előnyük, hogy nemcsak minden típusú fém tetőburkolathoz használhatók, de jól funkcionálnak a falszerkezetekben a hőszigetelés külső síkján elhelyezett páraáteresztő és szélzáró rétegként is. Mivel mindkét oldalukon gyárilag integrált ragasztósávval vannak ellátva, igen gyorsan és könnyen szerelhetők.

Kifejezetten fémlemezből készülő, állókorcos fedésű aljzat alatt egyszeresen átszellőztetett vagy átszellőztetés nélküli tetőszerkezetekhez fejlesztették ki a strukturált polipropilén elválasztóréteggel ellátott, négyrétegű, páraáteresztő, ugyanakkor vízzáró alátéthéjazatot, az LSZ 500 szellőzőszőnyeget, amely lehetővé teszi az épület belső teréből érkező pára elpárolgását és védi a hőszigetelést minden külső nedvességgel szemben, hiszen azt az ereszek felé elvezeti. De nemcsak a nedvességtől véd, hanem csökkenti a külső hangok, például az eső zajának átjutását is a tetőszerkezetbe.

Hőszigetelt épületeknél nagyon fontos megakadályozni, hogy a belső pára, illetve a külső nedvesség ne juthasson a hőáramlást gátoló anyagba, hiszen a víz nem csupán károsítaná a struktúrát, de jelentősen rontaná a hőáteresztési mutatókat is. Ennek a jelenségnek a megakadályozására kínálja a Lindab az LPZ 110 jelzetű többrétegű, hálóval erősített szerkezetű párazáró/párafékező fóliát. A belső párafékező fólia a hőszigetelés külső oldalán elhelyezett páraáteresztő fóliával együtt használva nyújt védelmet.

A jó alátéthéjazat több, mint egyszerű fólia

LPZ 110 univerzális hálóerősítésű párazáró/párafékező fólia

 

Mivel a Lindab alátéthéjazatainál, amelyek általában magas és alacsony hajlásszögű tetőkhöz, sőt bizonyos típusok a függőleges falazaton is alkalmazhatók, a mérnökök a fejlesztések során a különböző funkciókhoz eltérő anyagokat, bevonatokat, struktúrákat, szerkezeteket rendeltek – megvalósítva ezzel azt, hogy ez a termékcsalád valóban több, mint egyszerű fólia.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv: elkészült a tervezési segédlet

A jövő nemzedékek szószólója alapjogi összefoglalója a területhasználat települési szintű szabályozásának átalakításáról

A háborús veszélyhelyzet alatt a közbeszerzéseknél is lehet árat emelni

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (3. rész) - Településtervek határideje

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (2. rész) - Településrendezési illeszkedés

épjog