2017. szeptember 07.

Speciális összetételű tetőburkolati síklemez

Speciális összetételű tetőburkolati síklemez

Szántó László, a Szántó Fivérek és Kozma Kft. ügyvezetője foglalta össze kérdésünkre a PLX-szel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A legelegánsabb és impozánsabb tetőfedéseket – gondoljunk a kastélyokra, a templomokra – régebben vörösrézből és horganylemezből készítették. Bár ezek manapság szinte megfizethetetlenek, a síklemezek letisztult, klasszikus eleganciájáról mégsem kell lemondanunk.

A PLX termékcsaládot ugyanis a Lindab mérnökei által kifejlesztett egyedi alapanyagok ötvözetei alkotják. A 0,6 mm-es lemezek magja olyan svédacél, amelynek folyáshatára 180 N/mm2, azaz – a mélyhúzásos eljárás miatt – lágysága a horganyéval vetekszik, miközben mechanikai szilárdsága kiváló. Az alapanyagot kétoldali tűzihorganyzásnak vetik alá. Ennek során a PLX Elite-re négyzetméterenként 350, a PLX Prémium esetében 275 gramm cinket visznek föl. A burkolat karakterét, színét azonban egy három rétegből álló, speciális műanyag bevonat adja (Premium esetén 35 μm, az Elite-nél 50 μm vastagságban), amely egyszersmind a termék tartósságát és rozsdaállóságát is fokozza. Öszszetételének köszönhetően a PLX acéllemez hőtágulása a legkisebb a manapság használt, fémanyagú síklemezek között.

Speciális összetételű tetőburkolati síklemez

A fenti adatok beszédesek a szakembek számára, mert egyértelműen kijelölik a PLX legfontosabb tulajdonságait: (1) lágyság, (2) mechanikai szilárdság, (3) tartósság, (4) többféle színárnyalat.

Mi következik ezekből?

1. Mivel a PLX könnyen megmunkálható, 5° feletti hajlásszögű tetőknél szinte bármilyen geometriai alakzat tökéletes vízzáróság mellett fedhető vele. Kialakíthatók íves vagy homorú, esetleg körcikkekből álló, kónuszosan szűkülő felületek, sugárfedések, de az is megoldható, hogy a tetőburkolat a homlokzatra függőlegesen leforduljon. A 2,5 cm magas korcolások iránya lehet vízszintes, függőleges vagy ferde. Könnyen alkalmazhatók az áttörésekkel, a szinteltérésekkel, kiugró ablakokkal, kéményekkel, teraszokkal tagolt tetőkön is. Olyan, egyedi struktúrákon is használható, ahol a hagyományos cserép szóba sem jöhet.

2. Annak következtében, hogy a PLX hőtágulási mutatója nagyjából fele a horganyénak vagy az alumíniuménak, a karcolásokban a meleg hatására jóval kisebb feszültség jön létre, tehát nem kell az illesztések szakadásától tartani. Mechanikai szilárdsága okán az anyagban nem tesznek kárt az olyan drasztikus külső hatások, mint például a jégeső. A fedés nem törik, nem karcolódik.

3. Mivel a cinkréteg és a műanyag bevonat nem engedi az acélmaghoz jutni a vizet, nem indul meg annak oxidációja, azaz nem korrodálódik. Egy PLX tető szavatossága – természetesen a megfelelő kivitelezést feltételezve – 80-100 évre tehető.

4. A Lindab PLX Premium, illetve a PLX Elite síklemezekből művészi tetők valósíthatók meg: a világos színekkel, puritán formákkal operáló minimalista vagy az eredeti mintákkal ékes, dizájnra épülő, modern stílus jegyében. A gazdag színválaszték ugyanakkor megengedi a mediterrán jelleghez illeszkedő, élénkebb árnyalatú textúrákat is. Ott ahol páldául egy klasszikus épület tetőfelújítása megkívánja a patinás rézéhez közelítő hangulatot, tökéletes választás a PLX Premium.

 

A jó tetőhöz azonban nem elég a minőségi termék, de szakszerűség igényeltetik a kivitelezésben is.

A PLX 5°-nál alacsonyabb hajlásszögű tetőkhöz nem használható. Az e fölötti tartományban azonban szinte bárhol – a megfelelő rétegrend kialakításával.

A belső burkolatra (például gipszkarton) kerül a párazáró fólia, ezt követi a teherhordó szerkezet (szarufa vagy betonfödém), ami elsőként a méretezett hőszigetelő réteget tartja vagy éppen fogja közre (például szarufák esetében). Itt támaszkodnak a hosszlécek (ellenlécek), amelyek keresztmetszete (3-5-8 cm) határozza meg a légrés vastagságát. Minél laposabb a tető, annál magasabb légrést kell kialakítani a megfelelő szellőzés érdekében. Az ellenlécekre illesztendő hézagmentesen a deszkázat. A felületre érdemes üvegfátyolbetétes, homokolt bitumenes lemezt teríteni a fában lévő kitüremkedések elegyengetésére. Ha ez a szerkezet elkészült, jöhet a korcolt lemezfedés.

Speciális összetételű tetőburkolati síklemez

Az alacsonyabb hajlásszögű (5-10°) tetőknél a tökéletes vízzárósághoz tömítő anyagok használandók. Adott az impregnált szivacsos réteggel ellátott, öntapadó TBA tömítő szalag, ami a két lemez korcolásakor tömörítődik stabilan a felületek közé. A másik változat, amikor ugyanitt tömítő olajjal szigetelünk (Abratex 80 Falcolaj).

Azoknak a bádogosoknak, akik nem rendelkeznek a lemezek formára hajlítására képes gépekkel, az építési helyszínen felmért korckiosztás alapján a Lindab előállítja a kért módozatokat, elvégzi az előkorcolást is.

Fontos a kéziszerszámok minősége is, mert a PLX-hez csak a megfelelő ollót, fogókat és műanyag bevonatú kalapácsot szabad használni a bevonat épségének megőrzése és a csomópontok professzionális szerelése érdekében.

Mint látjuk, a lehetőségeknek legfeljebb a tervező fantáziája és a bádogos ügyessége szab határt. A PLX biztosan nem!

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv: elkészült a tervezési segédlet

A jövő nemzedékek szószólója alapjogi összefoglalója a területhasználat települési szintű szabályozásának átalakításáról

A háborús veszélyhelyzet alatt a közbeszerzéseknél is lehet árat emelni

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (3. rész) - Településtervek határideje

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (2. rész) - Településrendezési illeszkedés

épjog