2011. október 28.

Minden fürdőszoba-burkolat felújítható szépen és jól

Minden fürdőszoba-burkolat felújítható szépen és jól

A fürdőszobák csempe- és járólap burkolatainak felújításakor el kell dönteni, hogy a meglévő, régi, stabil, hordképes alapfelületre viszünk fel újabb burkolatot, és ezzel megkíméljük magunkat a bontási munkálatoktól és a hozzátartozó kellemetlenségektől, vagy pedig a régi burkolatot teljes egészében kicseréljük.

Ha megmarad a régi burkolat

Régi burkolatra csak akkor hordható fel új burkolat, ha az alapfelület tiszta, száraz, szilárd, teherbíró, alaktartó, valamint por-, szennyeződés-, olaj-, zsír-, leválasztószer- és laza részektől mentes. Mivel a felület nem nedvszívó, tapadóhidat (Murexin D4 Tapadóhíd) kell alkalmazni, mely a sima felületet megérdesíti, ezáltal a ragasztóanyagnak megfelelő tapadást tud biztosítani az alapfelülethez. A D4 Tapadóhíd gyors száradása után, ha szükséges, a vízszintes felületeknél aljzatkiegyenlítést lehet végezni például a Murexin ST 12 vagy ST 25 Aljzatkiegyenlítőkkel, egy munkafolyamatban 3–12 mm, illetve 2–35 mm rétegvastagságban. A burkolat a teljesen kiszáradt D4 Tapadóhídra vagy aljzatkiegyenlítőre ragasztható fel például Murexin KPF 35 Profiflex, KGX 45 Univerzál flexibilis vagy KGF 65 Totál flex ragasztókkal.

 

Ha a régi burkolatot fel kell bontani

A régi burkolatok eltávolításakor sokszor előfordul, hogy a csempe vagy a járólap nem csak a ragasztóanyaggal, hanem a vakolattal, illetve a kiegyenlítővel vagy az esztrichhel/betonnal együtt válik el. Ilyenkor a burkolók – a tapasztalatok szerint sajnos a legtöbbször – csemperagasztóval egyenlítik ki a mélyedéseket. A ragasztók többsége vékonyágyazású, ami azt jelenti, hogy maximum 5 mm rétegvastagságig lehet felhordani – a mélyedések azonban 1 cm mélyek is lehetnek. Ilyen vastagságban a ragasztó megrepedezhet, lassú lesz a kiszáradása, ami akár fugafoltosodáshoz is vezethet. E problémák elkerülésére javasolt a Murexin LF1 Mélyalapozó felhordása, majd a gyorskötésű Murexin AM 20 Kiegyenlítőhabarcs használata, mely 20 mm rétegvastagságig, függőleges és vízszintes felületeken egyaránt alkalmazható. A kiegyenlítőhabarcs használata után a szívóképes felületekre az LF1 Mélyalapozót hordjuk fel – amennyiben szükséges, Murexin ST 12 vagy ST 25 Aljzatkiegyenlítőkkel kiegyenlítést lehet végezni –, majd alternatív szigetelésként a Murexin 1 KS Folyékony fóliát alkalmazzuk. A burkolatok ragasztására például a Murexin KPF 35 Profiflex, KGX 45 Univerzál flexibilis vagy a KGF 65 Totál flex ragasztókat javasoljuk. Padlófűtés esetén – a hőtároló képességekkel is rendelkező – KL 5 Flex ragasztó használható.

 

Felújítás gyorsan

Természetesen egy fürdőszoba felújításnál figyelembe kell venni, hogy mennyi ideig tarthatnak a munkálatok, hiszen nem mindenki tud a felújítási munkálatok alatt máshová költözni. Erre az esetre az alábbi „gyors” rétegrend alkalmazása javasolt:

• Murexin AM 20 Kiegyenlítőhabarcs (ha szükséges) – 2-4 óra elteltével burkolható;

Minden fürdőszoba-burkolat felújítható szépen és jól

• LF 1 Mélyalapozó (szívóképes alapfelületeknél) – száradási idő 15 perc;

• vagy D4 tapadóhíd (nem szívóképes felületeknél) – 60 perc után burkolható;

Minden fürdőszoba-burkolat felújítható szépen és jól

• SL 52 Gyors aljzatkiegyenlítő (maximum 15 mm rétegvastagság) – 1-2 óra után burkolható;

• vagy M61 Maximo aljzatkiegyenlítő (maximum 10 mm rétegvastagság) – 12-24 óra után burkolható;

Minden fürdőszoba-burkolat felújítható szépen és jól

• 1K Objekt folyékony fólia Rapid – 3 óra múlva burkolható;

Minden fürdőszoba-burkolat felújítható szépen és jól

• SFK 85 Gyorsflex csemperagasztó – 3 óra után fugázható;

• SFX 70 Gyorsflex fugázó – 2 óra múlva járható.

Minden fürdőszoba-burkolat felújítható szépen és jól

E termékek használatával a felújítás időtartama – optimális körülmények között – akár 1 napra is szűkíthető.

 

www.murexin.com

Minden fürdőszoba-burkolat felújítható szépen és jól

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog