2016. augusztus 30.

A padlófűtés nem álom többé, még felújítás esetén sem!

A padlófűtés nem álom többé, még felújítás esetén sem!

Kis költségvetésből, rövid idő alatt, kevés bontással, minimális porképződéssel, egyszerű munkavégzéssel korszerű, energiatakarékos padlófűtési rendszer készíthető, akár egyetlen szoba átalakításakor is.

Az ember ismeretségi körében mindig akadnak olyanok, akik építkeznek, fűtést korszerűsítenek, felújítanak. Először mindenki a környezetében gyűjti be a hasznos információkat. Sok kérdés merül fel ilyenkor és mindig próbálok a tudásomnak és az igényeknek megfelelően válaszolni.

Sokan vásárolnak régi, még elavult fűtéssel rendelkező lakásokat, amiket teljesen, a mai kor szükségleteinek megfelelően szeretnének kialakítani, kis költségvetésből, kevés átalakítással, rövid idő alatt. Nem kell lemondani a modern megoldásokról és a költséghatékonyságról, csak mert nem modern az épület. Nem csak az új építés a megoldás. Egy régi bérházi lakás is lehet komfortos családi fészek.

Pár értékesítésben eltöltött év után is mindig találkozik az ember már meglévő, számára mégis új és hasznos dolgokkal. Nekem ilyen felismerés volt a felújításhoz is alkalmazható, kis rétegvastagságú Minitec felületfűtési rendszer. Egy merőben egyszerű, de mégis nagyszerű termék, mely meleget csal az otthonokba. A rendszer előnyei közül az egyik legfontosabb, hogy a meglévő épületben nem kell aljzatot bontani. Helytakarékos, a szerkezet magassága nem haladja meg a 15 mm-t, burkolattal együtt is körülbelül 25 mm, így a belmagasság nagymértékű elvesztése nélkül, a már adott kerámia- vagy betonburkolatra fektetve alkalmazható.

A padlófűtés nem álom többé, még felújítás esetén sem!

Alkalmas meglévő radiátoros fűtés kiegészítésére, de kiválthatóak a hagyományos fűtőtestek, amiknek a helyére különböző lakberendezési tárgyak kerülhetnek, ami lakberendező szemmel nézve sem elhanyagolható. Egyszerűen szabályozható és könnyen kapcsolódik a meglévő fűtési rendszerhez. A padlófűtések minden jó tulajdonságát magában hordozza, gyors a felfűtése, jó érzés a talpnak, ha rálépünk.

A telepítése igen egyszerű. A por és zsírmentesített felületre lehelyezzük az öntapadós rendszerlemezt, melyek kialakításuk miatt pontosan illeszkednek egymáshoz, könnyen szabhatók. Bármilyen alaprajzú helyiségben alkalmazhatók. A szegélyszigetelő csík elhelyezése után a megfelelő osztástávolságban beletekerjük a 9,9×1,1 mm-es PE-Xa csövet, mely oxigéndiffúzió ellen védett. A helyiségek hőszükséglet-számítását bízzuk tervezőre.

A rendszerlemezbe a csővezeték bepattintható, így nem igényel külön rögzítő elemeket. A csőfektetést akár egyedül is el lehet végezni, a korszerű technológia így lett kialakítva. Miután csatlakoztattuk a csővezetékeket a fűtési rendszerre, nyomás alá helyezzük, majd kiöntjük a megfelelő aljzatkiegyenlítővel. Ügyelni kell, hogy az aljzatkiegyenlítő a rendszerlemez lyukaiba is be tudjon folyni a megfelelő szilárdság elérése érdekében.

Száradás után hideg kerámiaburkolattal, parkettával vagy padlószőnyeggel is lefedhető. Ügyelni kell arra, hogy olyan burkolatot válasszunk, ami alkalmas a padlófűtéshez, illetve a padlófűtés által előidézett hőtágulás elviselésére. Mivel a csövek a felülethez közel helyezkednek el, a felfűtési idő rövid, a rendszer gyorsan reagál a hőmérséklet változásaira és az igényekre. A megfelelő komfortérzet kialakulásához 2-3 °C-kal alacsonyabb hőmérséklet elegendő, ami energiamegtakarítással jár, pláne ha a hőtermelő eleve energiahatékony. A padlófűtés sokféle energiaforrással alkalmazható, leginkább kondenzációs kazánokkal és hőszivattyúkkal érdemes üzemeltetni.

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

épjog