2023. februr 02.

Amit a felületfûtésrõl és felülethûtésrõl tudni érdemes

Amit a felületfûtésrõl és felülethûtésrõl tudni érdemes

A felületfûtés és -hûtés során az épület helyiségeinek egy vagy több határoló felületét használjuk a hõmérséklet ideális szinten tartására. A padlóba, falba, vagy mennyezetbe telepített panelek láthatatlanul oldják meg ezt a feladatot, és emellett karbantartást és takarítást sem igényelnek. A felületfûtés a legkellemesebb és legegészségesebb fûtésformák közé tartozik, és nagymértékben növeli a komfortérzetet.

A nagy sugárzó felületek különleges tulajdonsága, hogy a hõ a hagyományos konvektoros fûtéshez képest számottevõ légáramlás nélkül, egyenletesen terjed, ezért a hõérzet kellemes, hatása a nyári estéken meleget árasztó kövezethez vagy falakhoz hasonlítható. A levegõben nem száll a por, ami egészségesebbé és allergiások vagy más légúti megbetegedésben szenvedõk számára tünetmentesebbé teszi a belsõ környezetet. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetõen felületfûtés alkalmazásakor azonos hõérzet eléréséhez 2-3 °C-kal alacsonyabb hõmérséklet szükséges, mint konvektoros fûtés esetén. Ez a lényeges különbség energiafelhasználás szempontjából a havi fûtésszámlán akár 15-20 százalékos megtakarítást is jelenthet, és környezetbarát megújuló energiaforrások (napenergia, szélenergia, geotermikus energia) alkalmazását is lehetõvé teszik.

Amit a felületfûtésrõl és felülethûtésrõl tudni érdemes

További elõnye a sugárzó hõt alkalmazó rendszereknek, hogy ugyanazon rendszer fûtésre és hûtésre is alkalmassá tehetõ. A nagyméretû sugárzó felületek hûtés esetén hasonlóan természetes érzetet keltenek, mint a sugárzó fûtés. Forró nyári napokon a lakásba lépve olyan élményben lehet részünk, mint amikor egy kellemesen hûvös barlangba látogatunk: az egyenletes, légkeverés nélkül sugárzó hûvös felületek a légkondicionálók közismert mellékhatásaitól teljesen mentesek. Nincs hideg légáram, porkeveredés, legionella-fertõzés, fejfájás, megfázás, és méterrõl-méterre zavaróan változó hõmérséklet, csak egyenletes, kellemesen hûvös, komfortos környezet.

 

A felületfûtés és felülethûtés elõnyei:

 • alacsony üzemi hõmérséklet,
 • kisebb energiafogyasztás,
 • kellemes, természetes hõhatás, magas komfortérzet,
 • láthatatlan, ezért szabad teret ad a legmodernebb belsõépítészeti megoldásoknak,
 • a fûtõtestek nem igényelnek takarítást, karbantartást,
 • nincs légmozgás, nem kering a por a lakásban,
 • bizonyos készülékek és rendszerek fûtésre és hûtésre is használhatók,
 • környezetbarát alternatív energiaforrásokkal is mûködtethetõ.

 

A felületfûtés és felülethûtés fajtái

A felületfûtésre és felülethûtésre használt rendszerek több szempontból is csoportosíthatók. Az egyik ilyen szempont a fûtõ/hûtõközeg. A hõátadás megoldható víz vagy más fûtõ/hûtõfolyadék keringtetésével, ugyanakkor elektromos panelek beépítésével is. Egy másik szempont, hogy milyen felületbe építik be a rendszert. Fûtés szempontjából a legelõnyösebb megoldás a padlófûtés, mert ilyenkor nemcsak a sugárzó hõ, de a fûtõfelülettel való közvetlen kontaktus is átadja a meleget, ami tovább növeli a hõérzetet, és ezáltal csökkenti a szükséges energiabevitelt. A padlófûtés jól kombinálható mennyezethûtéssel, ugyanis a lefelé süllyedõ hideg levegõ így tudja a legegyenletesebben kifejteni a hatását. Ha azonos felületet szeretnénk hûtéshez és fûtéshez is használni, akkor a falfûtõ és -hûtõ rendszer ajánlott.

Az egyes felületekhez technológia alapján is választhatunk rendszert. A nedves technológiájú rendszereket vakolatba, burkolatba építik be, ezért tartósak, teherbírók és jó hõtárolók, de súlyuk miatt nem mindenhol alkalmazhatók. A száraz technológiájú könnyûszerkezeteknek a gyors és egyszerû beépíthetõség, illetve hõátadás szempontjából a gyors reakcióidõ a legelõnyösebb tulajdonságaik. Ilyen megoldások lehetnek a gipszkarton álfalak vagy számos gyorsan szerelhetõ, elõregyártott panel.

 

Padlófûtés

A felületfûtés egyik legkedveltebb formája a padlófûtés. Ebben a megoldásban két fontos komforttényezõ egyesül: az egyenletesen sugárzó fûtés okozta kellemes hõérzetet tovább javítja a padlóval való közvetlen érintkezés. A járófelületen keresztül a test hõérzete még hatékonyabban érvényesül, ezért ennek a fûtésformának a hatásfoka a legmagasabb. Azonos hõérzet eléréséhez akár 3-4 °C-kal alacsonyabb hõmérséklet is elegendõ a konvektoros fûtéshez képest.

Amit a felületfûtésrõl és felülethûtésrõl tudni érdemes

Padlófûtés lehet melegvizes vagy elektromos rendszerû. A nagy felület miatt a kondenzációs kazánok által termelt meleg víz vagy fûtõfolyadék hõmérsékletét csak kis mértékben kell megnövelni, ami jelentõs megtakarítást eredményez. Abban az esetben viszont, ha nem teljes családi házat akarunk fûtéssel ellátni, csak kis területû, ritkábban használt helyiségek vagy nehezen integrálható bõvítések padlófûtését tervezzük, gyorsan és egyszerûen telepíthetõ megoldás lehet az elõregyártott elemekbõl gyorsan lefektethetõ elektromos padlófûtés.

Az Uponor padlófûtés rendszerei:

 • Comfort E: elektromos padlófûtésrendszer – egyszerûen szerelhetõ, gyors reakcióidejû, szupervékony elektromos padlófûtés pillanatok alatt.
 • Minitec padlófûtésrendszer (nedves technológia): felújításokhoz kifejlesztett kis rétegvastagságú padlófûtésrendszer, ami meglévõ burkolatra is telepíthetõ.
 • Classic padlófûtésrendszer (nedves technológia): anyagköltség szempontjából a legolcsóbb, de egyben legmunkaigényesebb acélhálós padlófûtés.
 • Tacker padlófûtésrendszer (nedves technológia): hõ- és hangszigetelt lemezekbõl álló, gyorsan fektethetõ padlófûtés-megoldás.
 • Tecto padlófûtésrendszer (nedves technológia): innovatív, lépésálló panelekbõl álló technológia, amely pogácsás kialakítású rendszerelemeinek köszönhetõen meggyorsítja és garantáltan pontossá teszi a fektetést.
 • Siccus padlófûtésrendszer (száraz technológia): kifejezetten melegburkolatokhoz, fa álpadlókhoz, lamináltparkettákhoz készült, panelekbõl gyorsan fektethetõ padlófûtés.
 • Klett padlófûtésrendszer: az öntapadós rendszerlemezhez egyszerûen hozzá kell illeszteni a csövet, amire elõre tapadószalagot rögzítenek. Gyors egyszerû, könnyen visszaszedhetõ.

 

Falfûtés és falhûtés

Falfûtést akkor érdemes választani, ha a meglévõ padlóburkolatot meg akarjuk õrizni, vagy egy mûemléki felújítást vagy egy faszerkezetes épület emeleti szintjét akarjuk felületfûtéssel ellátni. Ideális választás abban az esetben is, ha egyazon rendszerrel szeretnénk falfûtést és falhûtést biztosítani, mert a padló hûtése kellemetlen érzetet ad, a mennyezet fûtése pedig nem mindig egyeztethetõ gazdaságosan a hõáramlás elvével.

Amit a felületfûtésrõl és felülethûtésrõl tudni érdemes

Az Uponor falfûtés- és falhûtésrendszerei:

 • Fix 14 falfûtés- és falhûtésrendszer (nedves technológiájú): mennyezetre is alkalmazható, néhány elembõl álló, gyorsan és egyszerûen, közvetlenül a falra szerelhetõ rendszer.
 • Uponor Renovis falfûtés- és falhûtésrendszer (száraz technológiájú): meglévõ falfelületeken és mennyezeteken szárazépítési módszerrel gyorsan szerelhetõ gipszkartonos rendszer.

 

Mennyezetfûtés és mennyezethûtés

Irodákban és középületekben elsõsorban a falazatba épített épületszerkezet-temperáló vagy kazettás mennyezetfûtést használnak, gyakran más fûtési formák kiegészítéseként. Magánházakban és lakásokban ugyanakkor a szárazépítésû gipszkartonrendszerek dominálnak. Elõnyük, hogy felújítás esetén nem kell a padlót vagy a falazatot megbontani, elég a gipszkartonba öntött csövekbõl álló paneleket a meglévõ mennyezetre rögzíteni, és a rendszer máris üzembe helyezhetõ. Az összes mennyezetfûtésre alkalmas rendszer mennyezethûtésre is alkalmazható.

Amit a felületfûtésrõl és felülethûtésrõl tudni érdemes

Az Uponor mennyezetfûtés és mennyezethûtés rendszerei:

 • Uponor Thermatop M (nedves technológia): álmennyezeti, blokkosított kiszerelésû kazettás rendszer.
 • Uponor Renovis mennyezethûtés és mennyezetfûtés (száraz technológiájú): szárazépítésû gipszkarton rendszer.
 • Uponor Contec rendszer (nedves technológiájú): betonszerkezet-temperálás.
 • Uponor Minitec mennyezetfûtés és mennyezethûtés (nedves technológiájú): felújításokhoz ajánlott, vékony nedvesvakolati rendszer.

hrlevl-feliratkozs

épjog