2020. október 19.

A Peri építi Németország első 3D betonnyomtatású lakóházát

A Peri építi Németország első 3D betonnyomtatású lakóházát

A világ egyik legnagyobb és leggyorsabb 3D-s betonnyomtatójával az új technológia úttörőjévé válhat a zsalu- és állványrendszereket forgalmazó cég.

Az Észak-Rajna Vesztfáliai Beckum városában építik fel az első 3D betonnyomtatású lakóházat Németországban. A kétszintes, 160 négyzetméteres épületet a Mense-Korte ingenieure + architekten tervezte. A mérföldkőnek számító projektet, mely sikeresen megkapott minden szükséges hatósági engedélyt, a tartomány Innovatív Építés fejlesztési programjának részeként 200 ezer euróval is támogatta. A gyors és költséghatékony építési technikát a Peri a 3D-s betonnyomtatási technológiával foglalkozó dán Coboddal közös vállalkozásuk részeként szállítja a német megrendelőnek. A technológia nagy szabadságot ad az építészeknek, rekordsebességgel dolgozik és csak két ember szükséges az üzemeltetéséhez.

A Peri építi Németország első 3D betonnyomtatású lakóházát

Ézsiás Miklós, a Peri magyarországi ügyvezetője elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy a Peri építheti Németország első 3D nyomtatott lakóházát, ami mérföldkő a betonnyomtatásban. Hiszünk benne, hogy ez az építőipari technológia az elkövetkező években egyre fontosabbá válik, és mi ebben úttörő szerepet vállalunk.”

A házat a világ egyik legnagyobb, és a piacon elérhető leggyorsabb 3D-s betonnyomtatójával, a dán fejlesztésű és a Peri által Németországban, Svájcban és Ausztriában is forgalmazott Cobod Bod2-vel készítik. Ezt a gépet 2018-ban dobták piacra annak a Bodnak a frissítéseként, amely 2017-ben Európa első 3D nyomtatott épületét gyártotta le Koppenhágában.

A Cobod Bod2 egy olyan moduláris gép, amely épületeket képes nyomtatni időzített kötésű, cementalapú tintából, rétegenként építve fel a végleges méretű betonelemeket. A nyomtató több, 2,5 m-es modullal rendelkező portálrendszerből áll, amely mindhárom dimenzióban rugalmasan konfigurálható, illeszkedve az adott projekt méreteihez. A portálrendszer miatt nincs szükség a nyomtató áthelyezésére és ismételt kalibrálására. Az újrakalibrálás elkerülése rengeteg időt takarít meg. A szerkezet további előnye, hogy üzemeltetéséhez csupán két emberre van szükség, a nyomtatófejet és a nyomtatási eredményeket pedig kamera figyeli. A technológia nagy szabadságot ad az építészeknek is, hiszen – szemben a hagyományos technológiával – a Bod2-nek az organikus vagy nem egyenes formák nem jelentenek technológiai kihívást.

A Cobod Bod2 rekordsebességgel, 1 m/s-mal dolgozik, így egy 1 m² nagyságú duplarétegű fal nagyjából 5 perc alatt készül el, emellett az automatizált és optimalizált építés felgyorsítja a folyamatot és minimalizálja a kockázatot. A Cobod Bod2 a teljes nyomtatási területen, a gép működése közben is lehetővé teszi a munkavégzést, ráadásul a folyamat során figyelembe veszi a később beépítendő víz- és áramvezetékek csöveit és csatlakozásait, így ezek a manuális folyamatok könnyedén integrálhatók a nyomtatási műveletbe.

A Beckumban épülő ház nyomtatásához a Peri a HeidelbergCement által kifejlesztett „i.tech 3D” anyagot használja, mely igazodik a 3D betonnyomtatás speciális követelményeihez, biztosítva ezzel az építési folyamat egyenletességét.

A 3D betonnyomtatásos technológiáról bővebb információkat az info@peri.hu e-mail címről kérhet.

 

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – október 15-ig nézze meg az előadásokat, és szerezze meg a kamarai pontokat (MÉK 1,5 pont, MÜK 9 pont)

December 16-a lehet a Magyar Építészet Napja

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

épjog