2018. december 03.

Kicsiben is nagy: részletgazdag lakóház épült Peri Duo zsaluzattal Sussexben

Kicsiben is nagy: részletgazdag lakóház épült Peri Duo zsaluzattal Sussexben

Először épült lakóingatlan Peri Duo zsaluzattal az Egyesült Királyságban: a kelet-sussexi betonház projekt bebizonyította, hogy eddig kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a nehéz acél és a hagyományos fa zsaluzatok kiváltására ideális Duo zsalurendszerben. A tulajdonos választása több előnyt is hozott a konyhára. Darura egyáltalán nem volt szükség az építkezéshez, elég volt három kamion az elemek szállításához, és építési hulladék is kevesebb keletkezett, hiszen a rendszer elemei újra felhasználhatók.

Lakóházat önteni betonból önmagában sem szokványos ötlet; Adrian Corrigall tulajdonosnak pedig ezen a koncepción felül is extravagáns elképzelései voltak első saját építésű otthonáról. Merész, egyedi megjelenésű betonépületet álmodott meg Kelet-Sussex hagyományos lakókörnyezetébe, amelynek kivitelezése is több szempontból eltért az építési normáktól. A kivitelezők a hatékonyságot növelő megoldásokat keresték, így esett választásuk a szerkezetépítés tervezésekor kísérleti jelleggel a Peri Duo technopolimer műanyag zsalurendszerére, amely acélzsaluzatok kiváltására alkalmas, szerszám- és munkaerő-szükségletet csökkentő zsaluzási alternatívaként már sokszorosan bizonyított kisebb, átlagos formájú szerkezetek esetében. Részletgazdag kivitelezést igénylő lakóház azonban még nem épült korábban ezzel a megoldással az Egyesült Királyságban. A szerkezet az „egyszerű négyzet” struktúráját meghaladva, különböző padlómagasságokból és szabálytalan szögekből áll. Ez merőben új alkalmazása volt a Duo-nak, mivel a rendszert általában merőleges vonalak és konvencionális formák kivitelezéséhez használják.

 

Kicsiben is nagy: részletgazdag lakóház épült Peri Duo zsaluzattal Sussexben

A kezdetektől fogva az ötlet a Duo panelek vízszintes és függőleges alkalmazásokhoz való használata volt, födémek, pillérek és falak zsaluzásához. A könnyű, legfeljebb 25 kg tömegű panelek ideálisak voltak a projekthez, az építési helyszín sajátosságai miatt (Fotó: seanpollock.com)

 

A betonház projekttel a Duo meghaladta önmagát. A szerkezet megépítése során összesen 355 zsaluelemet használtak fel, melyből mindegyik panelt 30-35-ször alkalmaztak, vízszintes és függőleges alkalmazások kombinációjában. A 2,3 méter és 3,8 méter között változó magasságú betonfalakat 29 betonozási ütemben építették meg. Az összesen 345 négyzetméter felületű, öt betonozási ütemben készült födémeket Alpha födémtámaszokkal támasztották alá. A kivitelező a 0,3 méter magas lépcsők és a helyenként 1,4 méter magas függőleges falsíkok betonozásához is bevetette a Duo-t.

 

Kicsiben is nagy: részletgazdag lakóház épült Peri Duo zsaluzattal Sussexben
A szerkezet az „egyszerű négyzet” struktúráját meghaladva, különböző padlómagasságokból és szabálytalan szögekből áll (Fotó: seanpollock.com)

 

A könnyű zsalurendszernek köszönhetően darura egyáltalán nem volt szükség: a Duo legfeljebb 25 kg súlyú elemeit az építőmunkások is könnyedén tudták mozgatni. A kisebb összsúly miatt pedig elégnek bizonyult három kamiont igénybe venni a panelek helyszínre szállításához. A tulajdonos számára fontos volt, hogy otthona minél kevesebb hulladék termelésével épüljön meg, így az elemek 100%-os újrahasznosíthatósága is a Duo alkalmazása mellett szólt.

 

Kicsiben is nagy: részletgazdag lakóház épült Peri Duo zsaluzattal Sussexben

A DK átkötések szabályos mintát képeznek a beton felületén (Fotó: seanpollock.com)

 

Annak érdekében, hogy a zsaluzatot minél könnyebb legyen egyenletesen feltölteni betonnal, speciális, szálerősített, öntömörödő Resilia betonkeveréket használtak. Folyékonyabb textúrája miatt ez a típusú anyag a hagyományos betonnál nagyobb nyomást fejt ki a szerkezetre, a Duo panelek azonban maximálisan 50 kN/m2 nyomás mellett alkalmazhatók. A keveréket ezért nyomáskontroll mellett öntötték a szerkezetbe, már csak azért is, mert Resiliát korábban még nem használtak Duo rendszerhez. A keverék anyagsűrűsége lehetővé tette, hogy a beton természetes módon áramoljon a bonyolult zsaluzatformákba, vibráció nélkül. Az öntömörödő beton nagy áramlási sebességgel rendelkezik, fontos azonban, hogy ne akadozzon a kiöntés folyamata, mert a gyors szilárdulás miatt kisebb szünetek is befolyásolhatják a végeredményt. Ennek kockázatát úgy csökkentették a kivitelezők, hogy az összeszerelt Duo elemek száma alapján megbecsülték az egyes öntvényekhez szállítandó anyagmennyiséget, és közeli gyártási helyszínről szállíttatták a betont az építkezésre.

 

Kicsiben is nagy: részletgazdag lakóház épült Peri Duo zsaluzattal Sussexben
A födémek a Duo vízszintes alkalmazásával készültek (Fotó: seanpollock.com)

 

A tulajdonos és a kivitelezők bátorsága nem volt hiába: a Duo zsaluzat és a speciális Resilia betonkeverék együttes kísérleti alkalmazásával extravagáns megjelenésű lakóház épült Sussex megyében.

 

Kicsiben is nagy: részletgazdag lakóház épült Peri Duo zsaluzattal Sussexben
A betonház a Peri első lakóház projektje, mely az Egyesült Királyságban Duo zsaluzattal valósult meg (Fotó: seanpollock.com)

 

Tervező/Fejlesztő: Adrian Corrigall

Építész: RAW

Betonszállító: Cemex

Zsaluzatszállító: Peri Nagy-Britannia

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv: elkészült a tervezési segédlet

A jövő nemzedékek szószólója alapjogi összefoglalója a területhasználat települési szintű szabályozásának átalakításáról

A háborús veszélyhelyzet alatt a közbeszerzéseknél is lehet árat emelni

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (3. rész) - Településtervek határideje

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (2. rész) - Településrendezési illeszkedés

épjog