2021. augusztus 31.

A tűzihorganyzás évtizedekre védelmet nyújt az acélszerkezeteknek

A tűzihorganyzás évtizedekre védelmet nyújt az acélszerkezeteknek

Tűzihorganyzással hosszú évtizedekre megoldható az acélszerkezetek korrózió elleni védelme, amiről a fémszerkezet felületén kialakuló cinkpatina gondoskodik.

A horgany (cink) az élővilág számára létfontosságú nyomelem, de a gyógyszer- és kozmetikai, illetve a vegyipar mellett fontos szerepe van a fémkohászatban is. A világon felhasznált cink mintegy felét korrózió elleni védelemre használják – az építőiparban a zsalurendszerektől az épületek acélszerkezetéig nagyon széles az alkalmazási spektruma, mert a cinkréteg több évtizedes, karbantartást nem igénylő védelmet nyújt.

 

A horgany mint korrózió ellen védő bevonat

A tűzihorganyzással kialakított fémréteg nem fizikai tapadással kötődik a vasfelületre, hanem azon – a magas hőmérsékletű fémolvadékban kialakuló – metallurgiai kötéssel jön létre, így ötvözeti rétegek kötik az alapfémhez. Erre a fémolvadékból kiemeléskor tiszta horganyból álló réteg rakódik. Szokásos esetben a horganyréteg – a bevonást követően – csillogóan fényes, de lehet mattszürke is, ami elsősorban az acél összetételétől és az acélszerkezet geometriai kialakításától függ. Vastagsága általában 50-150 µm közötti, de lehetnek ennél vastagabb rétegek is.

 

A tűzihorganyzás évtizedekre védelmet nyújt az acélszerkezeteknek

A horganybevonat (MSZ EN ISO 1461) és festékréteg összehasonlítása

 

A tűzihorganyzás évtizedekre védelmet nyújt az acélszerkezeteknek 

Többtonnás acélszerkezet kiemelése a 450 °C-os horganyolvadékból

 

A technológia egyik nagy előnye a festési eljárások legtöbbjével szemben, hogy a zártszelvényekből gyártott acélelemek kívül-belül bevonatot kapnak, ezzel teljes körű felületvédelmet nyerve. A tűzihorganyzás szigorúan ellenőrzött ipari körülmények között történik, a frissen bevont termékek pedig azonnal elszállíthatók az üzemből, illetve beépíthetők.

 

Ütés- és kopásálló fémréteg katódos védelemmel

A horganybevonat tapadása (15-40 MPa) többszöröse a hagyományos festékekének, ami az acélra ötvözettel történő tapadásnak köszönhető. A bevont felület kopásállósága legalább a horganyfémével azonos, de sok esetben többszörösen meghaladja azt. Agresszív fizikai hatásoknál, a bevonat alapfémig történő károsodásánál – a cink katódos védőhatásának köszönhetően – nincs réteg alá rozsdásodás, és kb. 3-4 mm sérülés-szélességig védi a vasat is a korróziótól. Ugyanis a horgany a megsérült vasfelületet mindaddig „passzív” állapotban tartja, amíg a horgany a sérülést körbefogja.

Karbantartásmentes védelem több évtizedre

Az acélszerkezetek bevonatait érő korróziós igénybevételeket és a várható rövidtávú korróziós rátákat az ISO 9223:2012 szabvány ismerteti, míg az ISO 9224:2012 szabvány a hosszútávú veszteségeket mutatja be. A horgany élettartama a védőbevonat vastagságától függ, azzal lényegében egyenesen arányos. Szokásos vastagságú horganyrétegek átlagos korróziós igénybevételeknél legalább 4-5 évtizedes védelmet nyújtanak anélkül, hogy a bevonatot fel kellene újítani vagy karbantartani. A legtöbb festési eljárásnál legjobb esetben 10-15 év után felújítás (újrafestés) szükséges, míg tűzihorganyzásnál 40-50 év elmúltával kell csak felújítást végezni. Ez lehet újrahorganyzás, vagy a maradék (15-25 µm) horganybevonat festése, mellyel újabb kiváló bevonat (duplex-bevonat) nyerhető.

A tűzihorganyzás évtizedekre védelmet nyújt az acélszerkezeteknek

A festés és tűzihorganyzás gazdaságosságának összehasonlítása

 

Egy átlagos acélszerkezet első tűzihorganyzásának költsége (bérhorganyzás) megfelel egy jó minőségben kivitelezett kétrétegű festés árának. Jellemző, hogy minél vékonyabb falú egy acélszerkezet, annál előnyösebbé válik a tűzihorganyozás (Ft/kg).

 

A balatoni stégektől a terménytárolókig

A tűzihorganyzás tradicionális alkalmazási területe a légköri hatások elleni védelem, de használható talajban, folyadékokban lévő szerkezetekhez is, ezekben az esetekben szakember véleményét kell kérni. Legjelentősebb az építőipari, energetikai és útépítési alkalmazás, de számottevő a mezőgazdasági, szállítmányozási és ipari beruházások területén történő felhasználás is.

 

A tűzihorganyzás évtizedekre védelmet nyújt az acélszerkezeteknek 

Autómosó tűzihorganyzott acélszerkezete

 

A bérhorganyzásra szakosodott vállalkozások az egyszerű szerkezetektől a bonyolult kialakítású, egyedi acélszerkezetekig minőségi, a legszigorúbb nemzetközi szabványoknak is megfelelő szolgáltatást nyújtanak. A bérhorganyzással foglalkozó vállalatok elérhetősége megtalálható a Magyar Tűzihorganyzók Szövetsége honlapján.

 

Fontos a horganyzástechnológiai irányelvek betartása

Mivel a bevonat kialakítása folyadékokban történik, ezért a balesetek elkerülése érdekében be kell tartani az általános tervezési és gyártási irányelveket. Helyes kialakítással a legbonyolultabb szerkezeti csomópontok is bevonhatók, csupán néhány egyszerű elvet kell követni a tervezés és a gyártás során. Az ezzel kapcsolatos információk elérhetők a Magyar Tűzihorganyzók Szövetsége honlapján (www.hhga.hu). Külön kiemeljük a tervezés gyakorlata szempontjából nagyon hasznos, ingyenesen használható, új Tervezői Navigátor munkafelületet, mely konkrét, főleg képekkel illusztrált gyakorlati megoldásokkal, például anyagválasztás és csomóponti kialakítások példáival segíti a tervezők és kivitelezők munkáját.

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog