filmszemle

2021. október 19.

Abszolút fenntartható: szigetelt zöldtető

Abszolút fenntartható: szigetelt zöldtető

A klímaváltozás következményeként bőrünkön érezzük az egymásba csúszó évszakokat, a meleg teleket, a hideg, furcsa szélviharokkal tarkított tavaszokat és az egyik napról a másikra beköszöntő, nyomasztóan forró nyarakat. Az éghajlat fokozatosan és megállíthatatlanul válik egyre trópusibbá. Valamit azért még tehetünk: amit csak lehet, „zöldíteni” kell – kezdve mondjuk a tetőkkel!

Nem szükséges óriási házzal rendelkezni a zöldtetőhöz, annyi kell mindössze, hogy a tetőnek enyhébb lejtése legyen. A zöldtető egy olyan fordított rétegrendben épített és szigetelt egyhéjú lapostető vagy kishajlású lakóépület-tető, zöld növényzettel borítva, amelynél a hőszigetelő réteg a vízszigetelés felett helyezkedik el, így ellátja a vízszigetelő réteg mechanikai, hő- és UV-védelmét is.

Abszolút fenntartható: szigetelt zöldtető

Többféle zöldtetőmegoldás létezik, mégis a legegyszerűbb – és ezért a legnépszerűbb – az igénytelen, locsolást és rendszeres kertészeti gondozást nem igénylő extenzív zöldtető. Ez a nem járható tető 6-12 cm vékony drén- és földréteggel borított, amelybe alacsony növésű, erősen szárazságtűrő növények ültethetők.

A teherhordó födémszerkezet felső síkjának kialakításához vagy minimum 2,5 százalékos lejtés javasolt, vagy speciális hőszigetelő adalékos könnyűbetonból készült lejtbeton réteget kell elhelyezni a vízelvezetés biztosítására. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy lejtbetonnal a vízszigetelés alá is kerül hőszigetelés és ez páratechnikai problémákhoz vezethet. A szerkezetben a párazárásról gyökérálló vízszigetelő réteg gondoskodik, amelyre lépcsős szélképzésű Ursa XPS táblákból készül szoros illesztéssel hőszigetelés, mindenképpen egy rétegben, mert a rétegek közé víz szivároghatna, ami vízfilm képződéshez vezethet. Egyrétegű PVC vízszigetelésnél üvegfátyol réteget is kell az XPS alá teríteni, bitumen alapú vízszigetelés esetén ez szükségtelen.

A legalább 16 cm vastag Ursa XPS N-III-L, Ursa XPS N-V-L és Ursa XPS N-VII-L extrudált polisztirol hőszigetelő táblák fajtától függően 10 százalékos összenyomódásnál 30/50/70 T/m2, 2 százalékos összenyomódásnál 13/18/25 T/m2 maximális terhelést bírnak. Az XPS hőszigetelésre nem nedvszívó, de páraáteresztő elválasztó szűrőréteget kell fektetni körülbelül 140 gr/m2 súlyú geotextíliából, ragasztás nélkül. Erre drénszőnyeget terítünk védő-szűrő rétegként, majd szivárgó-vízmegtartó réteget és szűrő geotextíliát. Ennek a tetejére kerül a vegetációs réteg (kavicsos föld), benne a választott extenzív növényzettel, ami rendszerint varjúháj jellegű és lágyszárú szárazságtűrő növényekből áll.

Abszolút fenntartható: szigetelt zöldtető 

Zöldtető rétegrendje:
1. Extenzív növényzet
2. Vegetációs réteg
3. Szűrő geotextília
4. Szivárgó-vízmegtartó réteg
5. Elválasztó szűrőréteg
6. Ursa XPS tábla
7. Gyökérálló vízszigetelő réteg
8. Födémszerkezet
9. Vakolat

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog