2023. november 23.

Acél-üveg torzóból innovatív irodaház – The Orbit, Athén, Görögország

Acél-üveg torzóból innovatív irodaház – The Orbit, Athén, Görögország

Athéni befektetők eredetileg egy 36 000 négyzetméternél is nagyobb alapterületű, nyolcemeletes irodaházat álmodtak, további hét szinttel a föld alatt. A nagy elánnal megkezdett munkálatok azonban megtorpantak, és az épület hosszú ideig befejezetlen maradt: az acélüveg „torzó” a Görögországban 2010 óta fennálló gazdasági válság szimbóluma lett.

Ez addig volt így, amíg Nikos Drandakis, a BEAT nevű start-up vállalat alapítója úgy nem döntött, hogy itt szeretne hipermodern irodákat kialakítani saját maga és munkatársai számára. Az új komplexum megtervezését az LC (Lianou Chalvatzis) Architects nemzetközi építészstúdióra bízta, akik a meglévő szerkezet teljes átalakításának ötletével álltak elő, azzal a nem titkolt céllal, hogy egy előremutató, ízig-vérig korszerű, az alkalmazott technológiai megoldások és a környezettudatosság szempontjából egyaránt kiemelkedő épületet alkossanak.

Acél-üveg torzóból innovatív irodaház – The Orbit, Athén, Görögország

 

Projektleírás

A kivitelezőknek a három évig tartó átalakítással egy olyan épületet sikerült létrehozniuk, amelynek vízszintesen hullámzó homlokfala állandó párbeszédet folytat a függőleges üvegfelületek síkjával. Az irodaszintek közös és privát használatú helyiségekre, konferenciatermekre, valamint számos pihenésre, meditációra és ötletelésre alkalmas térre tagolódnak, így egyszerre szolgálják az innovációt és a kreativitást.

A belső udvart hidak és függőkertek díszítik, míg a bejáratnál egy hatalmas, vízesésre emlékeztető, növényekkel borított oszlop tör az égbe. A teraszokon, a tetőn és az épület falain létrehozott kisebb-nagyobb zöldfelületek mindennél ékesebben bizonyítják, hogy a tervezők fokozott figyelmet fordítottak a fenntarthatóságra. Az Orbit nem véletlenül kapta meg a LEED legmagasabb szintű, Platinum minősítését.

 

Vízszigetelés a föld alatt

A hét föld alatti szinten jelentkező nedvesedés miatt a vasbeton szerkezet több helyen is károsodott. Ezért először is alaposan meg kellett tisztítani a problémás, töredezett részeket. Ezután Mapefer 1K korróziógátló habarccsal vonták be a kilátszó acélbetéteket, majd a Mapegrout Tissotropico zsugorodáskompenzált, szálerősítésű betonjavító habarccsal állították helyre a takarást. A fedett parkolócsarnokként szolgáló -1., -2. és -3. szinten két réteg Mapelastic rugalmas cementkötésű habarccsal képeztek tökéletesen vízzáró bevonatot, a rétegek közé megerősítésként Mapenet 150 üvegszövet hálót ágyazva.

 

Melegburkolatok az irodákban

Az irodák műanyag padlóburkolatainak (LVT és loose-lay PVC) telepítésénél szintén a Mapei egyik megoldására esett a szakemberek választása. Nemcsak azért, mert ennek alkalmazásával ellenálló és tartós felületeket tudtak kialakítani, hanem mert ez felelt meg egyedül a tervezők által előírt szigorú fenntarthatósági követelményeknek.

A kivitelezők a nagyon alacsony illékony szervesanyag-kibocsátású (VOC) Primer G műgyanta bázisú diszperziós alapozóval kezelték le az aljzatokat, hogy elősegítsék az alapozott felületekre kerülő Ultraplan Eco 20 önterülő aljzatkiegyenlítő tapadását. A melegburkolatokat ezután az Ultrabond Eco Fix diszperziós ragasztóval fixálták, amely kitűnő tapadást biztosít, így – mint esetünkben – modul padlóburkolatok fektetésére is nagyszerűen alkalmas. 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog