2021. szeptember 14.

Agresszív környezeti hatások ellen is tartósan védő vakolat

Agresszív környezeti hatások ellen is tartósan védő vakolat

Az Anglia délnyugati részén, a cornwalli partvidéken fekvő, óceáni éghajlatáról és friss tengeri levegőjéről híres Downderry kedvelt turistacélpont. A jelen cikkünk tárgyát képező, néhány esztendeje épült lakóház kortárs stílusánál fogva szépen belesimul a környezetébe. Tulajdonosa két éve döntött úgy, hogy az épület homlokzatát leszigetelteti, és olyan vékonyvakolattal vonatja be, amely jó ideig ellenáll majd az időjárás viszontagságainak.

A fővállalkozó a megrendelő különleges elvárásainak maradéktalanul megfelelő, hatékony hőszigetelést nyújtó megoldás, valamint az épület valamennyi külső falára felkerülő védőbevonat kiválasztását a Mapei alkalmazástechnikusaira bízta. A Mapei szaktanácsadói a beavatkozás teljes időtartama alatt szorosan együttműködtek a kivitelezőkkel, a megrendelővel és a tervezővel. Nemcsak műszaki tanácsokkal látták el őket, de a munkálatokat végző szakembereket személyesen képezték ki a kiválasztott termékek alkalmazására.

A Mapei szaktanácsadói a külső falak hőszigetelésére a Mapetherm rendszert javasolták. A kivitelezők ezt a rendszert az épület már meglévő fahomlokzatán, valamint az átalakítás során felhúzott új falakon is alkalmazták.

Agresszív környezeti hatások ellen is tartósan védő vakolat

A 80 mm vastag Mapetherm EPS polisztirol hőszigetelő táblákat a Mapetherm AR1 GG egykomponensű, nagyszemcsés, cementkötésű habarccsal ragasztották fel a homlokzati felületekre. A habarcsot egyenletes rétegben hordták fel a táblák hátoldalára, amelyeket ezt követően alulról felfelé haladva rögzítettek a falakon. Körülbelül 24 óra elteltével a teljes felületet átsimították Mapetherm AR1 GG habarccsal, majd a még nedves anyagba Mapetherm NET lúgálló üvegszövet hálót ágyaztak be. Az első réteg megkötése után hordták fel a második réteg Mapetherm AR1 GG-t a felületre. Miután ez a réteg is megszáradt, a Silancolor védővakolat felhordása következett. A Mapei szaktanácsadói azért épp e rendszer alkalmazását javasolták, mert a legagresszívebb környezeti hatások ellen is hatékony és tartós védelmet nyújt. Első védelmi intézkedésként Silancolor Base Coat alapozóréteg, majd egy réteg fehér Silancolor Tonachino Plus következett. Amellett, hogy vízlepergető és páraáteresztő tulajdonságú, ez a sziloxán védővakolat az időjárás viszontagságainak is kiválóan ellenáll. Különösen olyan homlokzatok védelmére és díszítésére szolgál, amelyek a helyi időjárási és környezeti viszonyok miatt máskülönben könnyen algásodni vagy mohásodni kezdenének. Továbbá – mint jelen esetben – homlokzati hőszigetelő vakolatok bevonására és felületi védelmére is ideális megoldást kínál.

 

Problémák és megoldások

Az óceáni nedves légtömegek hatásainak fokozottan kitett ház homlokzati védelmét minél ellenállóbb és tartósabb rendszer segítségével kellett biztosítani. Megoldást a nagy páraáteresztő képességű, ugyanakkor vízlepergető bevonatot képező Silancolor Tonachino nyújtott. Mivel a fenti tulajdonságain túl BioBlock-technológiával készül, ez a szilikongyanta bázisú vékonyvakolat a penészedésnek és mohásodásnak is ellenálló bevonatot képez, így hosszú távon garantálja a külső falak védelmét.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog