2020. január 09.

Az erkélynél sem szakad meg a homlokzat hőszigetelő burka

Az erkélynél sem szakad meg a homlokzat hőszigetelő burka

A lakó- és középületek hőtechnikailag legkritikusabb pontjai az épület tömegéből kilépő vasbeton lemezszerkezetek (erkélyek, előtetők, árnyékolólemezek). A fő problémát az okozza, hogy a homlokzat síkjában egy keskeny, épületből kilépő keresztmetszethez óriási lehűlő felület társul.

Itt épületfizikai szempontból kettős hőhídhatással szembesülünk: egyfelől geometriai hőhíd jön létre, másrészt szerkezeti hőhíd, hiszen a homlokzati hőszigetelés helyett a lemez vonalában betonacélokat is tartalmazó betonanyagú sáv van, ami nagyon rossz hőszigetelő. E kettős hatás hozza létre azt a nem kívánt hőáramot, amely az ősztől tavaszig tartó időszakban a külső-belső hőmérséklet-különbség és a magasabb beltéri páratartalom együttes hatására esetlegesen páralecsapódást és penészképződést okozhat.

Kétségtelen, hogy ezt a problémát meg kell oldani már a tervezési fázisban. Hazánkban két megoldás terjedt el: a körbeszigetelés (a lemez „becsomagolása”), illetve az épület tömegét elhagyó épületelemek hőtechnikai leválasztása. Szakmailag átgondolva a körbecsomagolt szerkezet csak félmegoldás a problémára. Az ellenérvek:

  • továbbra is fűtjük az erkély szerkezetét (ez a mai, energiatudatos trendeknek nem felel meg),
  • körülményes csomópontokat hozunk létre (szigetelőrétegek áttörése és hőhidak a korlát rögzítési pontjainál – pára és nedvesség jut a szerkezeti rétegek közé),
  • garanciális munkák, épületkárosodás,
  • szerkezeti magasság (szintproblémák a külsőbelső tér között),
  • körülményes kivitelezés.

Az erkélynél sem szakad meg a homlokzat hőszigetelő burka Az erkélynél sem szakad meg a homlokzat hőszigetelő burka

E problémák elkerülhetők a másik népszerű megoldással: egy hőszigetelő-teherhordó szerkezet (például Schöck Isokorb elem) beépítésével, ami elválasztja egymástól a külső-belső betonszerkezetet. Ezzel egy csapásra megszűnik a geometriai és a szerkezeti hőhíd is, mivel az épület külső hőszigetelő burka a homlokzat vonalában folyamatosan tud haladni.

Az erkélynél sem szakad meg a homlokzat hőszigetelő burka

Egyértelművé válik a döntés e megoldás előnyeinek felsorolásával:

  • az épületből kilépő szerkezet termikus leválasztása (egységes homlokzati hőszigetelő burok),
  • egyszerű szerkezet kevés réteggel,
  • élőmunkaigény minimalizálása, építési idő rövidülése,
  • filigrán, modern szerkezetek (akár látszóbeton) kialakíthatósága,
  • járulékos akusztikai előnyök (a rugalmas kapcsolat miatt javul a lépéshang-szigetelés, úsztató réteg elhagyható).

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog