Deceuninck

 

2024. január 10.

Falak, pillérek függőleges hőhídmegszakítása

Falak, pillérek függőleges hőhídmegszakítása

A falak, pillérek függőleges irányú hőveszteségének problémája különösen olyan épületeknél jelentkezik, ahol az alsó szinten fűtetlen tér (például garázs), felette pedig fűtött helyiségek (lakások, irodák) kapnak helyet. Az ilyen alulról hűlő épületrészeknél a falak, pillérek függőleges irányú hővesztesége nagy figyelmet igényel. Az elmúlt évtized kutatómunkája és fejlesztése testesül meg a Schöck cég új Sconnex termékcsaládjában, amely az utolsó nagy hőhídcsoport felszámolását tűzte ki célul a falak és pillérek termikus elválasztó elemeinek megalkotásával.

Miért mérföldkő az építőiparban ez az új szerkezeti megoldás?

A válaszba belebotlik minden szakember a munkája során: hagyományos hőszigetelési eljárással az épület hőszigetelő burka az alagsor/lábazat irányában nem folytonos. Felületszigeteléseket kell készíteni az alagsori falakon és pilléreken, hogy a hőveszteséget valahogy fékezni tudjuk. Ezek egyrészt nem esztétikusak, másrészt a fűtetlen alsó szinten behatárolják a mozgási szabadságot és a gépészeti vezetékek elrendezési lehetőségeit amellett, hogy messze nem nyújtanak tökéletes megoldást. Ha megvizsgáljuk a vonal menti hőátbocsátási tényezőt, a felületszigetelések alkalmazása nagyjából kétszer rosszabb értéket eredményez, mint a termikus leválasztás.

Falak, pillérek függőleges hőhídmegszakítása

Az ideális hőszigetelő burok folytonos! Egy átlagos társasház esetében az alagsori/lábazati csatlakozási vonal folyóméterben kifejezve 3-5-ször hosszabb, mint az épület erkélycsatlakozásai. Ha a hőveszteséget vizsgáljuk e vonalak mentén, akkor arra jutunk, hogy a lábazati falak hőhídjainak megszüntetése 2-3-szoros megtakarítási potenciált rejt magában az erkélyvonallal összevetve. Minél jobban szigetelt egy épület, annál nagyobb a félig-meddig megoldott hőhídmentesítések („körbecsomagolás”) befolyása az épület össz-energiamérlegére. Így ezen lábazati és falcsatlakozások termikus leválasztása hatalmas lehetőség az épület energiahatékonyságának optimalizálására.

Tekintsük át a Sconnex termékcsalád tagjait! A Sconnex W típus egy fal-hőhídmegszakító, amely a statikus által meghatározott kiosztásban építendő be a fal lábazati vagy mennyezeti vonalába. A korábbi Isokorb termékekhez hasonlóan Neopor hőszigetelő testtel, UHPC (speciális beton) nyomóbetéttel és átmenő betonacél nyíró vasalással rendelkezik. Ezt az elemet Svájcban 10 éve alkalmazzák, és a közelmúltban Németországban és Ausztriában is több épület valósult már meg az alkalmazásával. A Sconnex P típus pillérfejbe kerülő hőhídmegszakító könnyűbeton maggal és átmenő Combar üvegszál-műgyanta betonacél-helyettesítő rudakkal. Mindkét termék 3-4 épületszint terheit képes viselni.

Falak, pillérek függőleges hőhídmegszakítása

A termékcsalád 2023 szeptemberében kapott ÉMI műszaki engedélyt (NMÉ), így Svájc, Ausztria, Németország és Lengyelország mellett már hazánkban is beépíthető a Schöck Sconnex rendszer.

A cég műszaki kollégái készséggel állnak rendelkezésre a felmerülő tervezési és kivitelezési kérdések megválaszolásában.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog