2017. szeptember 25.

Hagyományos és modern épülethez is illik a korcolt fémlemez tető

Hagyományos és modern épülethez is illik a korcolt fémlemez tető

A közintézményektől a kortárs templomig, a társasháztól a modern lakóházakig és műemlék-felújításig – a fémlemez fedés ezeken az épületeken gyakran az építészeti koncepció hangsúlyos része vagy éppen annak kifejezőeszköze. Egyes esetekben a korcolt lemez látványának egyszerűsége hat, máskor a színek esztétikája vonzza a szemet.

Kortárs épületek gyakran készülnek lapostetővel, ezzel párhuzamosan reneszánszukat élik a hagyományos formavilágú, magastetős épületek is. A sík fémlemez fedés, például acélból, mindkét irányhoz illik, nagyon alacsony hajlású tetőn és magastetőn egyaránt jól alkalmazható. Nagyobb sík felület látványának vonalas tagolására az acéllemezek korcolt változata alkalmas, ahol a tetőt a szabályos geometriájú lemeztoldások, a korcolások árnyalják.

Hagyományos és modern épülethez is illik a korcolt fémlemez tető

 

Modern koncepció vagy múltbéli stílus modern módon

Felújításkor – akár műemléki környezetben is – a tartós acél alapanyagú korcolt fémlemez fedés szinte azonnal a tervező látókörébe kerül. Az elmúlt évszázadban kastélyok, múzeumok és templomok tetőszerkezetén alkalmazott fémlemez fedések látványa köszön így vissza, persze modern formában a Swedsteel korcolt acéllemezes tetőfedéseiben.

Az építészeti elképzelésnek a színválaszték tekintetében is csak a fantázia szabhat határt: lehet a tető akár szikrázóan vagy lágyan fehér, akár karakteres fekete, az a több mint két tucat szín között a Swedsteel választékában megtalálható. A fémlemez fedés ugyanakkor családi házak, társasházak, közintézmények szép és egyben tartós tetőmegoldása is lehet – esztétikája és műszaki előnyei miatt egyaránt.

 

A név kötelez

A Swedsteel tetőre kínált korcolt lemezfedésének, cserepeslemezeinek, ereszcsatornájának alapanyaga a méltán híres svédacél. A név és a származás kötelezi a gyártót, ami egyedülálló minőségben nyilvánul meg. Ez konkrétan az alapanyag minőségére, a lemezvastagságokra, a tartósságot biztosító tűzihorganyzásra és a korrózió elleni védelemben verhetetlen cinkbevonat felhasználására vezethető vissza. Mindez garantálja az anyag stabil ellenálló képességét, akár a magyarnál zordabb időjárási és környezeti viszonyokkal szemben is, továbbá a nagy teherbírást, a megfelelő alakíthatóságot, szerelhetőséget, a hosszú élettartamot, amit áthat a környezetkímélő gondolkodásmód és tudatosság.

 

Kétféle beépítési módra tervezve

Beépíthetőség szempontjából kétféle Swedsteel korcolt lemez létezik. Az egyik a rendkívüli alakíthatósággal rendelkező speciális acéllemez, amivel a szakképzett bádogosmester a helyszínen szinte bármilyen formát megvalósíthat: ívek a tetőn, kontyolások, tetőablakok beépítése, tetőterasz kiugrással és áttöréssel. A modern gyártási technológiának köszönhetően alakult ki a másik lehetőség, a mérnöki pontossággal megtervezett és előregyártott, úgynevezett előkorcolt tetőprofilok termékcsoportja, ahol az egyes elemek a helyszínen gyors, könnyű mozdulattal illeszthetők össze. Ez az alkalmazási mód kifejezetten a nagyobb hajlású, egyszerű formájú tetőkhöz javasolt, ami azok gazdaságosabb és gyorsabb kivitelezését teszi lehetővé.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

A köztársasági elnök is aláírta az állami építési beruházások rendjéről szóló, módosított törvényt

épjog