2021. október 06.

Hideg- vagy melegburkolat?

Hideg- vagy melegburkolat?

Otthonunk burkolása nem tartozik a könnyen letudható feladatok körébe, ugyanis számos szempontot figyelembe kell vennünk, amikor kiválasztjuk, melyik falra avagy padlóra milyen anyag kerüljön. Nem csupán esztétikai és funkcionális kérdéseket vet fel a megfelelő burkolat kiválasztása, de további döntéseket is befolyásol. Milyen színű legyen a fal? Milyen színű legyen a bútor? Milyen dekorációs elemeket szerezzünk be?

 

Az elmúlt évtizedekben a burkolóanyagok piaca jelentős változáson ment keresztül. A korábban elérhető típusok többsége mára már kiment a divatból, így korszerűsíteni és bővíteni kellett a választékot. Jó hír azonban, hogy ez a bővítés igen jól sikerült, hiszen mára már rendkívül széles palettából tudunk választani, legyen szó akár kül- és beltéri, illetve hideg- és melegburkolatokról. A továbbiakban igyekszünk bemutatni a leggyakrabban alkalmazott anyagok előnyeit és hátrányait egyaránt, hozzájárulva ezzel álmaink otthonának megvalósításához.

 

Hidegburkolatok

Hidegburkolás esetén keményebb és ridegebb anyagokat használnak, amelyek fő összetevője az ásványi kőzet. Ebbe a kategóriába tartoznak többek között a csempék és járólapok, a természetes kövek, a tégla, a márvány és a gránit. Keménységüknek köszönhetően kül- és beltérre egyaránt alkalmasak, a fürdőszoba és konyha mellett akár teraszunkat, vagy a ház külső falát is boríthatjuk velük. Leggyakrabban használt változatai a csempék, amelyek leginkább fürdőszobánk és konyhánk falait, illetve padlózatát borítják.

Hideg- vagy melegburkolat?

Előnye:
● időtálló, tartós
● terhelhető, strapabíró
● könnyen tisztán tartható
● vízálló
● kiválóan vezeti a hőt, így padlófűtéshez a legalkalmasabb választás
● termékválasztéka rendkívül széles és sokszínű
● akár kültérre is alkalmazható

Hátránya:
● hideg és rideg tapintású
● nem kelt meleg és otthonos érzetet

 

 

Melegburkolatok

Lágyabb alapanyagokat használ, jellemző fajtái a padlószőnyegek, parketták, fa- és műanyag padlók. Ellenállóképességük ugyan alacsonyabb a hidegburkolatokhoz képest, de melegebb, otthonosabb hatást keltenek. A melegburkolatokat leginkább a hálószobában és a nappaliban alkalmazzák, leggyakrabban laminált padló formájában.

 

Hideg- vagy melegburkolat?

 

Előnye:
● melegebb, otthonosabb hatást kelt
● gazdaságos megoldás
● jó hő-és hangszigetelő
● nagyfokú komfortérzetet nyújt
● gyorsan és egyszerűen lerakható

Hátránya:
● kevésbé tartós
● gyorsabban kopik
● tisztítása nehezebb
● legtöbb típusa nem feltétlen vízálló
● nem minden típusa alkalmas padlófűtéshez
● kültéri használatra nem túl alkalmas

 

Összegzés

Ahogyan azt korábban is említettük, a megfelelő választáshoz a funkcionalitás és a felhasználás helye a leginkább figyelembe veendő tulajdonság. Érdemes jól átgondolni, hogy hova szeretnénk az adott burkolatot helyezni, milyen terhelés és igénybevétel jellemzi az adott helyiséget. Természetesen saját ízlésünket és elképzelésünket sem kell figyelmen kívül hagyni, hiszen a termékválaszték mindkét kategória esetén rendkívül széles és sokszínű, így kétségtelen hogy megtaláljuk a számunkra megfelelőt mind funkcionalitás mind stílus szempontjából. Szerencsére a hideg- és melegburkolatokat kombinálva is alkalmazhatjuk otthonunkban, azonban érdemes odafigyelni ezek harmóniájára, illetve érdemes kihasználni a bennük rejlő előnyöket és elrejteni hátrányaikat. A hidegburkolatok ridegségét megfelelő dekorációval, hidegségét padlófűtéssel, míg a melegburkolatok hátrányait a megfelelő felhasználással és elhelyezéssel tudjuk ellensúlyozni. Kétségkívül a burkolóanyagok felhasználásának csak a fantáziánk és a pénztárcánk szabhat határt.

 

(X)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo