2022. január 11.

Hogyan válasszunk energiahatékony tetőszigetelést?

Hogyan válasszunk energiahatékony tetőszigetelést?

A tetőszigetelés az egyik legfontosabb eleme annak, hogy egy épület végül valóban energiatakarékos legyen. A tetőterek beépítésével ráadásul még inkább fókuszba kerül a magastetők hatékony hőszigetelése, hiszen a tervezésnél a téli, fűtött belső tér védelme mellett gondolnunk kell a nagy nyári melegre is. A téli időszakkal szemben a választott rendszernek ilyenkor a hőséget kell visszatartania és hűvös belső teret biztosítania.

2021 januárjától már minden új építésű ingatlannak meg kell felelnie a közel nulla energiaigényű házak energiahatékonysági előírásainak. Éppen ezért, mikor otthonunkat megálmodjuk, nem hanyagolhatjuk el a magastetők hőszigetelését, miután annak hatékony működése elengedhetetlen az elvárások teljesítéséhez. Mivel a tető teljes vastagságának jelentős részét a hőszigetelés adja, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyaggal dolgozunk. Az anyagmennyiség ugyanis márkánként is eltérő lehet, és tetemes különbségeket eredményezhet.

A Tondach Thermo PIR hőszigetelés anyaga poliuretán keményhab. A hővezetési tényezője a hagyományos, ásványgyapot alapú hőszigetelések értékénél jóval kedvezőbb, tehát ugyanolyan hőszigetelő teljesítmény eléréséhez 25 cm kőzetgyapot akár 14 cm PIR szigeteléssel helyettesíthető. Ráadásul, ha a Tondach Thermo PIR-t választjuk, akkor a szigetelés a szarufák felett készül el, ami számos előnnyel jár. Nem keletkezik például páralecsapódás, és így penész a szarufák vonalában. A PIR szigetelés felújítás során is alkalmazható, hiszen a különböző ásványgyapot hőszigetelésekkel jól kombinálható, így a régi hőszigetelést nem szükséges eltávolítani.

Hogyan válasszunk energiahatékony tetőszigetelést?

A zöld szempontokat fontosnak tartók számára további jó hír, hogy a legújabb termékek újrahasznosíthatók, így egy későbbi bontást követően nem fog gondot okozni a hulladék ártalmatlanítása. A termék környezetbarát voltát bizonyítja, hogy annak alapanyagát a jármű- és élelmiszeriparban is használják, például hűtőszekrények szigetelésére, mivel antiallergén és biocidmentes, tehát semmilyen egészségkárosító hatása nincs.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv: elkészült a tervezési segédlet

A jövő nemzedékek szószólója alapjogi összefoglalója a területhasználat települési szintű szabályozásának átalakításáról

A háborús veszélyhelyzet alatt a közbeszerzéseknél is lehet árat emelni

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (3. rész) - Településtervek határideje

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (2. rész) - Településrendezési illeszkedés

épjog