filmszemle

2013. július 18.

A hidegburkolat tartósságának titkai

A hidegburkolat tartósságának titkai

Legyen szó nappali, terasz vagy akár egy zuhanyzó burkolásáról, csakis professzionális csemperagasztót és burkolólapot érdemes választani, hogy a munkálatok eredménye tartós és szép maradhasson. De ezen túl vajon mire kell odafigyelni és mik a hibalehetőségek a burkolás során?

A kerámiaburkolatok általában jelentős értéket képviselnek, ezért kiemelkedő fontosságú a hidegburkolási rendszer minősége, megbízhatósága. A professzionális csemperagasztók azonos mértékben garantálják a szilárdságot, a rugalmasságot és a tapadást, legyen szó greslapokról vagy akár sötét színű teraszburkolatról – a minőségi ragasztók ma már biztos megoldást nyújtanak minden speciális helyzetben.

A kerámia burkolólapok tökéletes tapadásának, azaz a burkolat tartósságának másik feltétele a teherbíró és sima aljzat. A sima felület kialakítását speciális alapozók és aljzatkiegyenlítők segítik.

 

Biztonságos vízszigetelés

Ma már nem készülhet fürdőszoba vagy terasz vízszigetelő anyagok alkalmazása nélkül – és sok bosszúság kerülhető el minőségi anyagok használatával. Nedvességnek fokozottan kitett helyiségekben (például zuhanyzó) burkolás előtt mindenképpen javasolt folyékony fóliát használni. Ha ezt nem tesszük meg, a fröccsenő víz felszívódik a falazatba, és annak másik oldalán megjelenik a nedvesség vagy akár a penészesedés.

Ha egy terasz alatt lakótér vagy garázs található, különösen fontos a szakszerű és precíz burkolás, hiszen senki nem lát szívesen beázásnyomokat például a nappalija sarkában. A szerkezetbe jutó nedvesség nemcsak esztétikai problémákat okoz, de hatására még a szerkezet is károsodhat (téli fagyás). Ezekben az esetekben minden épületszerkezet találkozásánál (például fal-födém vagy födém-attika) extrém rugalmas hajlaterősítő szalagot is kell alkalmazni, mégpedig a megfelelő szigetelőanyagba ágyazva.

 

A minőség mellett az esztétika is fontos

Lényeges, hogy a széles választékban kapható burkolólapokhoz a fugázóanyagok is széles színválasztékban álljanak rendelkezésre. Ezeknek a termékeknek nemcsak rugalmasnak és penészesedésgátlónak kell lenniük, hanem víz- és szennyeződéstaszítónak is, mert így hosszú évekre garantálják a szépséget és a biztonságot.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog