2024. május 09.

Vályogházak újravakolása – Mire figyeljünk felújításkor?

Vályogházak újravakolása – Mire figyeljünk felújításkor?

A környezettudatosság egyre fontosabb szemponttá válik az építészetben, így elõtérbe kerülnek a régi idõk megoldásai is, mint például a vályog. Ma már nem része a mindennapi tudásunknak, hogyan kell bánni egy vályogból épült házzal, ezért a felújítás, a falak újravakolása, szigetelése elõtt érdemes alaposan tájékozódni. Jó hír, hogy már léteznek vályogházakhoz is biztonságosan használható termékek.

A vályog egyik legelõnyösebb tulajdonsága a jó páraáteresztés. A vályogfalakon használt agyagvakolattal és mészfestéssel együtt olyan rendszert alkot, amelyen keresztül a pára a lecsapódás vagy a feldúsulás veszélye nélkül, akadálytalanul tud távozni. Ha a vakolat javításához nem megfelelõ anyagokat választunk, akkor lelassítjuk a pára útját, amely így kicsapódik, ezzel súlyos problémát okozva. Ezért kerülni kell a mû- vagy akrilgyantás, diszperziós anyagok használatát, helyettük meszes, mészcement, szilikát kötõanyagú termékeket (Baumit SilikatTop) kell használni.

Az, hogy milyen termék lesz az optimális, függ az adott fal nedvességtartalmától, ezért mielõtt nekilátnánk a munkának, érdemes szakember segítségét kérni, aki megméri azt. A Baumit területi képviselõi kérésre díjmentes szolgáltatás keretében, helyszíni mintavétel után javaslatot tesznek az optimális anyagokra, a kivitelezés mikéntjére. Ha a vályogfal száraz, akkor a vakolás történhet a hagyományos mész-cement vakolatokkal. Arra érdemes odafigyelni, hogy mivel a vályogtéglákra nem vonatkoztak elõírások, így nincsenek egységes paramétereik sem, ezért elõfordulhat, hogy a gúzolás, elõfröcskölés (Baumit SanovaVorspritzer) nem elegendõ a vakolat megfelelõ tapadásához, ahhoz rabicháló felhelyezésére is szükség lehet.

Vályogházak újravakolása – Mire figyeljünk felújításkor?

Amennyiben a falak nedvességtartalma 5 tömegszázalék alatt van, a mész-cement vakolatok helyett dolgozhatunk természetes hidraulikus mész kötõanyagú vakolatrendszerrel (Baumit mûemléki NHL termékek) is, amely cement nélkül is szilárd, jól tapadó felületet képez, így mûemlék épületek autentikus felújítását is lehetõvé teszi. A Baumitnál arra az esetre is létezik megoldás, ha a falak enyhén nedvesek (maximum 10 tömegszázalékig): ilyenkor a felújító vakolatok alkalmazása a megfelelõ (Sanova vakolatok). Ezek a nedvességet elpárologtatják, de a fennmaradó sókat, amelyek hagyományos vakolatnál salétromosodást okoznak, a vakolat pici légbuborékaiban megkötik, ezzel hosszú idõre, akár 30-40 évre megoldva a problémát.

Bármilyen típusú a fal, érdemes vakolatrendszerben gondolkodni, amely az alapfelület elõkészítésétõl a külsõ-belsõ színezõ festésig tartalmaz mindent, mint a Baumit termékcsaládjai. Azért, hogy a végeredmény ne csak tartós, de szép is legyen, a Baumit kül- és beltéri festékei több mint 300 árnyalatban érhetõk el.

 

Mikor kell hõszigetelni?

A vályog alapvetõen jól hõszigetelõ anyag, ez a képessége azonban nagyban függ a sûrûségétõl, ezért egyes házaknál szükség lehet a falak hõszigetelésére is. Ha a falak nedvességtartalma tartósan meghaladja a 10 tömegszázalékot, akkor a fal vakolása vagy hõszigetelése elõtt mindenképpen szükséges az utólagos nedvesség elleni szigetelés elkészítése. A hõszigeteléshez érdemes a perforált polisztirol vagy a kõzetgyapot termékek között keresgélni, mert a rosszul megválasztott vagy indokolatlanul alkalmazott hõszigetelõ rendszer az enyhén nedves (önmagában problémamentes) falak természetes száradását akadályozhatja, illetve meggátolhatja. Ezért, ha hõszigetelésben gondolkodunk, semmiképpen sem tanácsos állapotfelmérés és páratechnikai számítás nélkül belevágni a munkába. További információ a Baumit weboldalán érhetõ el.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog