2012. április 23.

A szarufák fölé érdemes tenni a hőszigetelést

A szarufák fölé érdemes tenni a hőszigetelést

A tetőszerkezetekhez ajánlott 20-25 cm vastag hőszigetelés a szarufák között nem fér el. A hőszigetelés elhelyezhető belülre, ám a hőszigetelés és a burkolat jelentősen csökkenti a lakótérnek minősülő teret, így a négyzetméterben számított lakótérvesztést is figyelembe véve ez a megoldás drágának számít. A hőszigetelés szarufák fölé helyezésével azonban mindez elkerülhető.

Szarufák feletti hőszigeteléskor a szarufaköz szabadon marad, és az ácsszerkezet teljes felületű deszkázatot kap felülről. Erre légzáró, páratechnikai réteget kell elhelyezni, majd az Austrotherm Manzárd Grafit hőszigetelés szoros illesztésű fektetése és az alátéthéjazat terítése után a rétegeket speciális csavarokkal és ellenléc segítségével kell a szarufákhoz rögzíteni. Az ellenlécre a fedés függvényében lécezés vagy deszkázat helyezendő, amire rögzíthető a tetőfedő anyag. A tetőszerkezet kialakítását a tűzrendészeti követelmények betartásával kell megoldani.

 

Az Austrotherm Manzárd Grafit alkalmazásának előnyei:

• látszó szarus tetőszerkezet épül (ami lényegesen esztétikusabb, mint a megszokott gipszkarton burkolat);
• a szerkezet hőhídmentes (míg szarufák közötti hőszigeteléskor a felületet megszakító faszerkezetek hőhidat képeznek);
• vékonyabb rétegben készíthető hatékony hőszigetelés (a szürke színű Manzárd Grafit hőszigetelő képessége közel 15 százalékkal jobb az AT-N150 típusú, fehér színű hőszigetelő anyagénál);
• nem vesz el helyet a lakótérből (a külső oldalra helyezett hőszigetelés nem csökkenti a lakás hasznos alapterületét).

A szarufák fölé érdemes tenni a hőszigetelést

Tanácsok új tetőszerkezetek hőszigeteléséhez

A hőszigetelés megfelelő megtámasztásáról a szarufák közötti szakaszokon is gondoskodni kell. Látszó szaruzat esetén ez a szarufák felett elhelyezett deszkázattal történhet, mely a légzáró, párafékező réteg aljzataként is szolgál. A szarufákat úgy kell beállítani, hogy felső felületük egyetlen síkot alkosson, amire a deszkaaljzat fektethető.

 

Tanácsok tetőfelújításokhoz

A meglévő tetőterek többnyire kettős átszellőztetéssel készültek, ahol a légréseket tetőfólia választja el egymástól. Ilyenkor a szarufák közötti teret teljes keresztmetszetben hőszigeteléssel kell kitölteni.

A szarufák hőhídhatásának csökkentése érdekében a szaruzat fölé további hőszigetelést kell helyezni. Külső oldali kiegészítő hőszigetelés csak a tetőfedés és az alátéthéjazat bontásával készíthető, amit a hőszigetelés elhelyezése után helyre kell állítani. A korábbi építési gyakorlat szerint beépített tetőtereknél a szerkezetben elhelyezett (meglévő) hőszigetelés többnyire 5–10 cm vastagságú. Amennyiben állapota engedi, ez a szerkezetben maradhat. A meglévő hőszigetelés feltételezhetően – vastagsága, kora és állapota szerint – kisebb szigetelési értékű, mint a felújításkor szerkezetbe kerülő összes hőszigetelés szigetelési értékének 20 százaléka, ezért megengedhető, hogy a páratechnikai réteg belső oldalán maradjon, de célszerű méretezéssel ellenőrizni az adott szerkezetet.

A tető síktartása érdekében a meglévő szaruzat felső síkját be kell mérni, és szükség esetén kiegyenlíteni. A tetőlécek lehajlása ellen, valamint a tetőfedés súlya miatti benyomódások elkerülése érdekében a szarutáv ne legyen 1 méternél nagyobb, és szükség esetén a meglévő szaruállásokat is sűríteni kell.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog