autodesk

2015. április 23.

Energiatakarékos tetők a 21. században

Energiatakarékos tetők a 21. században

Az alátéthéjazatok fontos alkotórészei a funkcióját évtizedeken át ellátó, tartós tetőnek. A megfelelő minőség ebből adódóan elengedhetetlen. Manapság azonban ezek az elemek nem csupán a másodlagos csapadékvízelvezetésben játszanak szerepet – a korszerű alátéthéjazattal ugyanis fűtési és hűtési energia is megtakarítható.

A hosszú távon mindenképpen növekvő energiaárak és a környezettudatos gondolkodás elterjedése miatt egyre nagyobb figyelem irányul az épületek hőszigetelésére. Főleg felújításoknál jellemző, hogy a homlokzatot korszerűsítik, de a tető érintetlenül marad – ezek a házak kéményként működnek, melyben a meleg oldalra nem, csak felfelé képes haladni. Fontos tehát a hőszigetelés kérdését komplexen kezelni, és tudni kell, hogy nem csak a hőszigetelő réteg növelésével lehet javulást elérni.

Több nyugat-európai műszaki egyetemen végeztek kutatást arra vonatkozóan, hogy szélzáró alátéthéjazatok alkalmazásával mennyi fűtési energia takarítható meg.

Energiatakarékos tetők a 21. században
Átszellőztetett légrés hűtő hatása cseréppel

 

Nem csak a hőszigetelő réteg növelésével lehet energiát megtakarítani

A magastetők többsége pikkelyes fedésű, mely alatt átszellőztetett légrés található. A hőszigetelést alátétfólia védi, elsősorban a nedvességtől, másodsorban az áramló levegő hűtő hatásától. Ez úgy képzelhető el, mintha a tetőbe épített szálas hőszigetelő lenne a pulóverünk, az alátétfólia pedig a széldzsekink. Erős szélben a dzsekit össze is cipzárazzuk. Az alátétfóliánál ez az átlapolások leragasztását jelenti, fokozva, illetve létrehozva a szélzárást. Az egyetemi kutatások kimutatták, hogy ugyanolyan vastagságú hőszigeteléssel 28 százalék energiamegtakarítás érhető el, ha szélzáró alátéthéjazat készül. Német energiaárak mellet ez 1,7 euró/négyzetméter/ év, azaz a szélzáró alátéthéjazat bekerülési többletköltsége még a magyarországi (a németnél kedvezőbb) gázár mellett is két fűtési szezon alatt megtérül.

Energiatakarékos tetők a 21. században
A Bramac Clima Plus 2S tetőfólia működése

 

Az épületek nem csak gépekkel hűthetők

A tetőterekre jellemző nyári felmelegedés ellen nyújt hatékony védelmet egy újdonság, a Bramac Clima Plus 2S tetőfólia – a páraáteresztő, ragasztósávval ellátott termék felső felületén a hősugarakat taszító fémbevonat található. A tetőterek felmelegedésének fő okozója a felmelegedett fedőanyag, mely akár a 80 °C-ot is elérheti. A felmelegedett fedőanyag elektromágneses sugárzás formájában melegíti a környezetében lévő anyagokat. Ezért a tetőfólián olyan fémbevonatot kell kialakítani, amely ennek a sugárzásnak minél nagyobb részét képes taszítani. Ez a tulajdonság a reflexiós képesség, ami a Bramac Clima Plus 2S tetőfólia esetében eléri a 83 százalékot. Ez a tetőtérben, nyári időszakban akár 3 °C hőmérséklet-csökkenést eredményezhet. (Ezt az értéket 20 cm szálas hőszigetelővel ellátott tetőn végzett mérések igazolják.) Páraáteresztő képessége mindemellett kiváló, 0,035 m-es, azaz páraellenállása 3,5 cm légréteggel egyenértékű.

A környezetünket körülvevő elektroszmog emberi szervezetre gyakorolt káros hatását mai napig vitatják, tény azonban, hogy a Bramac Clima Plus 2S hőtükrös tetőfólia az elektroszmog 95 százalékát kizárja. Szakemberek egybehangzó véleménye, hogy a magyarországi klímaviszonyok között a lakóházak hűtését nem gépészeti eszközökkel (például klímaberendezéssel), hanem építészeti lehetőségek helyes alkalmazásával kell megoldani. Ez utóbbi megvalósításában lehet szerepe a korszerű alátéthéjazatoknak.

Kóbor Csaba alkalmazástechnikai vezető

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kötelező marad az energetikai tanúsítvány elkészíttetése eladás vagy bérbeadás esetén

Engedély nélkül építhetők a fagyvédelmi szélgépek (vagy csak az alapjuk)

A „Plázastop” előírásokat már egyes közlekedési létesítményeknél is alkalmazni kell

Új veszélyhelyzeti rendelkezések: közmeghallgatás személyesen megjelenő résztvevők nélkül

Kihirdették az új energetikai tanúsítványról és új energetikai szabályozásról szóló jogszabályokat

épjog