Deceuninck

 

2014. május 06.

Hőszigetelés kreatívan, nem csak energiatudatosan

Hőszigetelés kreatívan, nem csak energiatudatosan

Eddig a hőszigetelt homlokzatokon jellemzően a már hagyományosnak mondható vödrös vakolatokat alkalmazták. Ahogy a hétköznapi életben, úgy egy ház esetében is fontos lehet az egyedi megjelenés. Ezen dolgoznak az építészek és az építőanyag-gyártók, köztük a Baumit is – megteremtik annak a lehetőségét, hogy az épületek valóban izgalmas felületet kapjanak.

A homlokzati hőszigetelő rendszerek ma már elengedhetetlen részét képezik az épületeknek, legyen szó épületenergetikai felújításról vagy akár új építésű ingatlanról. A hőszigetelést adó anyag többféle lehet, a legelterjedtebb a polisztirolos hőszigetelő rendszer, kedvező ára, kis súlya és viszonylag egyszerű kivitelezhetősége miatt. Egyre többen választják ugyanakkor az ásványgyapotos homlokzati hőszigetelő rendszert, hiszen kiváló páraáteresztésű anyagról van szó, ami ráadásul nem éghető. Ennek kivitelezése nagyobb odafigyelést igényel, és némileg nagyobb költségekkel is jár.

Léteznek egyéb hőszigetelési megoldások is: lassan hazánkban is ismertté válik a fagyapot lemez, vagy új építés esetén akár olyan inhomogén falazóelemekkel is készülhetnek a külső falak, melyekkel már nem kell a homlokzatot utólag hőszigetelni.

Bármilyen legyen az éppen aktuális energetikai előírásoknak megfelelő falszerkezet, az esetek többségében erre befejező rétegként színes vakolatok kerülnek. Ahogy szinte minden építőanyag esetében végigkövethető a fejlődés, az innovációk sora, így van ez a befejező rétegekkel is. A zsákos nemesvakolatokat lassan felváltották hazánkban a színes, vékonyan felhordható vödrös vakolatok, melyekkel könnyebben és gyorsabban lehet olyan felületet kialakítani, ami színtartó és időjárásálló. Kötőanyaguktól és a speciális igényektől függően ezeknek eltérő az alkalmazási körük. Abban megegyeznek, hogy a struktúrájuk hasonló.

Hőszigetelés kreatívan, nem csak energiatudatosan

A változatos struktúrájú Baumit CreativTop vakolatok és a széles színválasztékú lazúrfestékek új lehetőséget nyújtanak a homlokzati hőszigetelő rendszerek felületi kialakításának terén

 

A Baumit CreativTop vakolatcsaládja számtalan felületi megjelenés kialakítására nyújt lehetőséget. Készíthetünk betonhatású, nyomott, átfésült, szivacsolt vagy bármilyen egyedi felületet. Ezeket a struktúrákat kombinálva a színekkel új dimenziók nyílnak a homlokzati hőszigetelő rendszerek felületi kialakításának terén. Akár fa- vagy mészkőburkolat hatást is elérhetünk, ha ezeket a struktúrákat homlokzatokon is használható színtartó lazúrokkal átfestjük. A költséges szerelt burkolat így kiváltható jóval egyszerűbben kivitelezhető megoldásra. Az eredmény magáért beszél.

Hülber Attila
terméktanácsadó

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog