cemix

2013. április 02.

Új lehetőségek a homlokzati rendszerek felületi kialakítására

Új lehetőségek a homlokzati rendszerek felületi kialakítására

Ahogy a hétköznapi életben, úgy egy ház esetében is fontos lehet az egyedi megjelenés. Eddig a hőszigetelt homlokzatokon jellemzően vödrös vakolatokat alkalmaztak, de most végre itt az alkalom, hogy ezt a már szinte mindenki által megszokott homlokzati megjelenést kicsit megfűszerezzük – kreatív vakolattal.

A homlokzati hőszigetelő rendszerek ma már elengedhetetlen részét képezik az épületeknek, legyen szó épületenergetikai felújításról vagy akár új építésű ingatlanról. A hőszigetelést adó anyag többféle lehet, a legelterjedtebb a polisztirolos hőszigetelő rendszer, kedvező ára, kis súlya és viszonylag egyszerű kivitelezhetősége miatt. Egyre többen választják azonban az ásványgyapotos homlokzati hőszigetelő rendszert, hiszen kiváló páraáteresztésű anyagról van szó, ami ráadásul nem éghető. Ennek kivitelezése azonban nagyobb odafigyelést igényel, és számolni kell a nagyobb költségekkel is.

Léteznek egyéb hőszigetelési megoldások is: lassan hazánkban is ismertté válik a fagyapot lemez, vagy új építés esetén akár olyan inhomogén falazóelemekkel is készülhetnek a külső falak, melyekkel már nem kell a homlokzatot utólag hőszigetelni.

Bármilyen legyen az éppen aktuális energetikai előírásoknak megfelelő falszerkezet, az esetek többségében erre befejező rétegként színes vakolatok kerülnek. Ahogy szinte minden építőanyag esetében végigkövethető a fejlődés, az innovációk sora, így van ez a befejező rétegekkel is. A zsákos nemesvakolatokat lassan felváltották hazánkban a színes, vékonyan felhordható vödrös vakolatok, melyekkel könnyebben és gyorsabban lehet olyan felületet kialakítani, ami színtartó és időjárásálló. A kötőanyaguktól és a speciális igényektől függően eltérő az alkalmazási körük. Viszont amiben megegyeznek, hogy a struktúrájuk hasonló.

Új lehetőségek a homlokzati rendszerek felületi kialakítására

A Baumit CreativTop vakolatcsaládja számtalan felületi megjelenés kialakítására nyújt lehetőséget. Készíthetünk betonhatású, nyomott, átfésült, szivacsolt vagy bármilyen egyedi felületet. Ezeket a struktúrákat kombinálva a színekkel új dimenziók nyílnak a homlokzati hőszigetelő rendszerek felületi kialakításának terén. Akár fa- vagy mészkőburkolat hatást is elérhetünk, ha ezeket a struktúrákat homlokzatokon is használható színtartó lazúrokkal átfestjük. A költséges szerelt burkolat így kiváltható jóval egyszerűbben kivitelezhető megoldásra. Az eredmény magáért beszél.

 

Koltay Katalin
terméktanácsadó

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog