2013. február 11.

Intelligens vezérlésű, levegőztetett szennyvíztisztító

Intelligens vezérlésű, levegőztetett szennyvíztisztító

Az automatizált, biológiai alapon működő Klaro-1000 szennyvíztisztító 50-3000 fő háztartási szennyvizének kezelésére alkalmas. A kis energiafelhasználású, 98 százalékos hatásfokkal tisztító berendezés továbbéltető rendszerének köszönhetően kis terheléseknél is folyamatosan üzemel.

A szennyvíz tisztítására több rekeszből álló betonmedencében – vagy egyéb, bármilyen anyagú, alkalmas méretű zárt tartályban – kerül sor, mely rekeszek között a szennyvíz gravitációsan, illetve mamutszivattyúk segítségével áramlik. A rendszer nem tartalmaz vízbe merülő elektromechanikus egységeket. Egy processzoros vezérlőegység a rendszergazda által kiadott algoritmus és a rendszer pillanatnyi állapotát figyelembe véve irányítja a folyamatokat, melyekhez léptetőmotoros szelepeket alkalmaz, illetve nyomásszenzorokkal érzékeli a vízszinteket. A paraméterek változásának megfelelően vált üzemmódot (eco, iszapfenntartó stb.). Esetleges technológiai rendellenességek – automatikus – érzékelése esetén riasztást ad, opcionálisan üzeneteket küld internet vagy okostelefon platformokra.

A rendszer vezérlőegysége és a légszállító kompresszorok (elektromos, mechanikus részegységek) üzemi épületben, illetve zárt, szellőztetett mobil vagy épített műtárgyban helyezhetők el.

Intelligens vezérlésű, levegőztetett szennyvíztisztító

A Klaro-1000 szennyvíztisztító bizonyos eseti feltételek szerint és kisebb műszaki vezérlési módosításokkal speciális ipari és mezőgazdasági szennyvizek tisztítására (elő- és utókezelésére) is alkalmazható.

 

A Klaro-1000 szennyvíztisztító előnyei:

  • a szennyvízben nincsenek elektromechanikus szerkezetek (pumpák, keverők), ezáltal nő az üzembiztonság, illetve egyszerűbb a javítás;
  • nagy iszapkoncentráció (kevesebbet, ritkábban kell kiemelni), mivel a reaktoriszap visszaemelése segíti a biológiai folyamatokat az ülepítőben is;
  • a berendezés kis energiafelhasználása köszönhető az alacsony üzemi energiaigényének, illetve például az automatikus eco üzemmódnak, mely kisebb befolyó terheléseknél aktiválódik;
  • rendkívül alacsony terheléseknél is folyamatos üzemmód (A klasszikus berendezésekben túlzottan alacsony befolyási értékeknél elhalhat a baktériumflóra, lévén nem kap elegendő tápanyagot. A Klaro továbbéltető rendszere ilyenkor az ülepített iszapból automatikusan, speciális, többirányú áramoltatással tápanyagot juttat a reaktortérbe, illetve csökkentett levegőztetéssel passziválja a bioflórát. Ennek az üzemmódnak köszönhetően nem jut tisztítatlan víz a környezetbe, és nincs szükség rendszeres eleveniszap adagolásra);
  • a berendezés távvezérelhető (GSM, Internet), 25 féle zavar automatikus jelzése, automatikus naplózás;
  • Foszfor, N+ és sterilizáló opciók (könyzetevédelmi területeken jelenkező speciális igényekhez is képes igazodni).

 

A tisztítási folyamat

A szennyvíz 10 mm pálcaközű kézi rácson történő szűrést követően kerül az első tényleges technológiai medencébe, ahol mintegy 20 órát „pihen”. Innen a kiülepedést követően a felsőbb, tisztább zónából gravitációsan átfolyik a víz az anaerob tisztítómedencébe. Itt további ülepedés mellett az ionos nitrogén vegyületek bakteriális bontása kezdődik meg, illetve rétegződik az elegy: az ülepíthető lebegőanyagok a medence aljára kerülnek. A tér egyben hideg rothasztóként működik, biztosítva ezáltal a kiülepedett iszap sűrítését is.

Az anaerob tér optimalizált szintjéről (ahol a víz a mérések alapján a legtisztább) a vizet mamutszivattyú emeli át a levegőztetett reaktortérbe, ahol a levegőztetést az épületben lévő kompresszorok által működtetett mikrobuborékos levegőztető elemek végzik, illetve keverik a vizet. Itt legfőbbképp a szerves anyagok bontása történik, melyet a magas oxigéntartalom hatására kialakult eleveniszap végez, valamint a pihentetési időszakok alatt a kolloid fázis lerakódása is részben itt megy végbe.

A rendszer figyeli a befolyó és a reaktortérbe átemelt víz mennyiségét, és a folyamatokat ennek megfelelően állítja be (például eco üzemmód).

A képződött fölösiszapot a ciklusok végén a reaktortér aljáról, megfelelő időzítéssel, időszakonként a beépített mamutszivattyú emeli vissza az anaerob zónába, ahol ez folyamatosan lebomlik, koncentrálódik, illetve az anaerob baktériumok bontják le a szerves és nitrátos alkotókat.

Hosszabb ülepedést követő periódusban a reaktor letisztult felső rétegéből, ugyancsak egy mamutszivattyú emeli tovább a már megtisztult vizet, mely megtisztulva a befogadóba távozik.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog