autodesk

2020. december 04.

Kerámia: hangulat a homlokzaton

Kerámia: hangulat a homlokzaton

Az átszellőztetett burkolatok alapvetően meghatározzák az épület megjelenését, stílusát, sőt gyakran annak környezetét is. Szálcement lapok, fém vagy kerámia is kerülhet a homlokzatra, a szerkezet épületfizikai tulajdonságai előnyösek lesznek. Nézzük, a kerámia homlokzati lapok miben kínálnak mást vagy egyedit szerelt szerkezetben alkalmazható társaiknál!

A 80-as évek elején prof. Thomas Herzog, a neves építész játszott el a kerámia homlokzatburkolat gondolatával. Elképzelései megvalósításában a német Möding cég volt a partnere, együttműködésük révén pedig 1984-ben megvalósult az első átszellőztetett kerámia homlokzattal öltöztetett épület Münchenben. Az elmúlt több mint 30 évben a Möding rendszer folyamatosan fejlődött, és olyan innovatív, illetve egyedi megoldásokat eredményezett, mint a homlokzati árnyékolóként is jó szolgálatot tevő bagettek, vagy az extra méretű kerámia burkolótáblák és felületük.

Kerámia: hangulat a homlokzaton Kerámia: hangulat a homlokzaton

 

A hatalmas táblamérettől a bordázott felületig

A kerámia számos előnyös épületfizikai tulajdonsága, a rugalmassága, tartóssága, karbantartásmentessége, ellenállóképessége mellett az esztétikája is változatos.

Először színekkel való játék juthat eszünkbe, de méretei és felületgazdagsága hasonlóan széles tárházát kínálja az építészeti elképzelések megvalósításának.

A kerámialapok 30 mm vastagságban, a 150 mm-től a 3000 mm-ig terjedő lapszélességgel, általában a vízszintes és függőleges beépítést egyaránt lehetővé teszik.

Kerámia: hangulat a homlokzaton Kerámia: hangulat a homlokzaton

Az alapkínálatban is tucatnyi természetes szín közül válaszhatunk, amelyekhez a felületképzés különlegességei társulnak. Árnyékolt hatású, bordázott, hasáb vagy hullámos felületű lapok kombinálásával egyedi és különleges látványvilág hozható létre.

Ehhez társul az alszerkezetek rugalmas kialakíthatósága.

A Möding ALPHATON® kerámiaburkolat fényes és matt mázas felületben is elérhető, az egyedi színnek csupán az elképzelés szab határt, addig a LONGOTON® akár 3000 mm laphosszúságig 16 féle standard színben rendelhető.

Kerámia: hangulat a homlokzaton Kerámia: hangulat a homlokzaton

Az égetett kerámia 100%-ban természetes és nem tartalmaz káros anyagokat, illetve kötőanyagot, a gyártási eljárás során a felületi tartóssága a felületbe ég, amely a tetőcserepekéhez hasonló: nem fakul, ellenáll az UV sugárzásnak, páraáteresztő. A kerámialapok a többi szerkezeti elemmel megfelelnek a „nem éghető” tűzvédelmi előírásnak.

Kerámia: hangulat a homlokzaton Kerámia: hangulat a homlokzaton

 

Kerámiabagettek mint az épület árnyékolói

Egyre több helyen láthatók az üvegfelületek előtt megjelenő, a homlokzati burkolattal harmonizáló, annak kiosztásához igazodó, így árnyékolóként működő lamella- vagy bagettelemek. A hatékony napvédelmet nyújtó és a kerámialapokkal azonos tulajdonsággokkal rendelkező, általában négyzet alakú bagettek mérete a 40×40 mm-től 90×90 mm-ig terjed.

A négyzet alternatívájaként jelennek meg az íves felületek, kör, illetve ovális kialakítású bagettváltozatok.

Kerámia: hangulat a homlokzaton Kerámia: hangulat a homlokzaton

Fém, kerámia és szálcement alapanyagú, szerelt átszellőztetett homlokzatokhoz alkalmas anyagok az összes szükséges tervezői és kivitelezői támogatással együtt váltak egykézből elérhetővé a CRLT Solutionnak köszönhetően. A cég a Möding kerámia homlokzatburkolatok, a Cembrit, Eternit és Cedral szálcement anyagok, illetve a Mazzonetto és Ruukki fém tetőfedő és homlokzatburkoló anyagok magyarországi képviseletét látja el. Minden anyag esetén teljes rendszert kínál. Ereszcsatorna és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is a választék részét képezik. A fent említett műszaki támogatáson túl logisztikai és veszélyes hulladék elszállítással válik a folyamat teljessé.

További információ: www.crlt-solution.hu

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kötelező marad az energetikai tanúsítvány elkészíttetése eladás vagy bérbeadás esetén

Engedély nélkül építhetők a fagyvédelmi szélgépek (vagy csak az alapjuk)

A „Plázastop” előírásokat már egyes közlekedési létesítményeknél is alkalmazni kell

Új veszélyhelyzeti rendelkezések: közmeghallgatás személyesen megjelenő résztvevők nélkül

Kihirdették az új energetikai tanúsítványról és új energetikai szabályozásról szóló jogszabályokat

épjog