2022. január 27.

Korszerű fűtési megoldás: elektromos fűtőpanelek

Korszerű fűtési megoldás: elektromos fűtőpanelek

Az elektromos fűtési rendszerek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban is. Nem véletlenül: a korszerű megoldások több szempontból is hatékonyabbak a hagyományos típusoknál. Ahogyan a hagyományos típusoknál is több alternatíva közül választhattunk, úgy igaz ez az elektromos megoldásokra is. Ebben a bejegyzésben a fűtőpanelek működését, fajtáit és telepítésének módját vesszük górcső alá.

 

 

Miért érdemes elektromos fűtést választani?

Az elektromos fűtésnek számos előnye felsorolható. Idetartozik a biztonság, a gazdaságosság és maga a hőszabályzás hatékonysága is. Gondoljunk csak bele: nem kell tartani a szén-monoxid-mérgezéstől, egyszerűen és olcsón telepíthetjük, a fűtőtestek pedig szinte észrevétlenül szabályozzák a hőt. Nem utolsósorban napelemmel is kombinálható, így környezetbarát technológiának is nevezhető.

Az elektromos fűtésnek több fajtáját is megkülönböztetjük. Egyik alapkategóriáját a fűtőtestek, fűtőpanelek jelentik. Ez különbözik a szintén ismert infrapaneltől vagy fűtőszálas hősugárzástól. Kiépítésük és felszerelésük egyszerű és gyors, mindössze pár óra alatt kivitelezhető. Az elektromos fűtőpaneleket továbbá intelligens vezérlés és esztétikus megjelenés jellemzi.

 

Miben különbözik az elektromos fűtőpanel az infrapaneltől?

Az infrafűtés lényege, hogy a sugárzás magára az adott tárgyra, testre irányul, és azt melegíti fel. Ahogyan elérik a szilárd testet, elindul a felmelegedés. Ez gyors hatást vált ki, amit azonnal érezhetünk, szó szerint a bőrünkön. Az infrafűtés tehát igazán egyedi és különleges tapasztalást jelent bárkinek, aki kipróbálja.

Az elektromos fűtőpanel a radiátorhoz és konvektorhoz hasonló elven működik, beépített termosztáttal és hőmérséklet-szabályozással. Helyigénye csekély, általában 20-45 cm magasságú berendezésekről van szó. Árammal hevített speciális fűtőbetét melegíti, precíz elektromos vezérléssel ötvözve. Nem a szilárd testet, hanem a szoba levegőjét fűtik a lamellák mögötti légcserével, a hideg és a meleg levegő fajsúlyában fellelhető különbséget felhasználva. Kevésbé forró felületük és kellemesebb érintésük miatt gyerekszobában is bátran alkalmazható, egy fokkal biztonságosabb és egyszerűbb megoldás, mint az infra fűtőtestek, hiszen azok felülete minimum 100-110 fokra felmelegszik.

 

Korszerű fűtési megoldás: elektromos fűtőpanelek

 

A legjobb elektromos fűtőpanelek a piacon

Az elektromos fűtőpanelek körében prémium kategóriának a skandináv típusok számítanak, de vannak más kimondottan felsőkategóriás modellek például a francia gyártó családnál is. A norvég fűtőpanelek kifejezetten magas minőséget képviselnek a piacon és mindemellett jó ár-érték aránnyal is rendelkeznek. Csendesek, modernek és gazdaságosak. Kiemelkedő garanciális feltételek vonatkoznak a fűtőpanelekre: 5 éves cseregarancia, azonnali szakmai segítségnyújtás telefonon, elektronikusan. Semmilyen más műszaki berendezés (például hűtő, televízió, mosógép) nem élvez ilyen magas színvonalú garanciális szolgáltatást. A konvenciós működésnek köszönhetően a port sem keverik a levegőben. Az egyszerű vezérlést a beépített termosztát biztosítja. Íme néhány márka, amelynek elektromos fűtőpaneljei közül érdemes választani:


Adax: kifinomult és intelligens vezérlés, könnyű telepítés jellemzi a norvég gyártó termékeit. Dizájndíjas termékek, melyek bármilyen egyedi színben megrendelhetőek. Emellett kimondottan wifis okosvezérléssel rendelkező típusokkal is rendelkezik a márka.
Beha: egyszerűbb, manuális vezérléssel is működtethető könnyen akiknek már nincs kedve a technika vívmányaival bajlódni, emellett lehetőséget ad programozásnak is a kor energiahatékonysági elvárásainak megfelelően. Hagyományos, letisztult külsejének köszönhetően éppúgy feldobja a régi típusú házakat, mint az új építésű otthonokat.
Glamox: szintén skandináv és norvég márka, melynek különlegessége az egyedi kialakítású lamellás fűtőegységben rejlik. Ez biztosítja az átlagosnál is jobb szintű energiahatékonyságot. Mindehhez pedig ízléses megjelenés is társul. Kiváló megoldás régebbi típusú épületek fűtésére, digitális vezérlésének köszönhetően pontos precíz hőmérséklet-szabályozást tesz lehetővé. A márka kifejlesztett egy kimondottan fürdőszobai modellt is dupla szigeteléssel.
Soprano: innovatív műszaki megoldások, ecoboost funkció és infravörös jelenlét-érzékelő jár hozzá, többfunkciós termosztáttal. Távolról is vezérelhető, túlmelegedés elleni védelemmel. Szórt és konvekciós hőleadás és még számos előny tartozik hozzá. A változatosság kedvéért pedig mindezt nem Norvégiából, hanem Franciaországból biztosítva. Tökéletes megoldást nyújt ott is, ahol helyhiány van, hiszen magasabb a fűtőpanel, cserébe rövidebb, így egy 2000 wattos modell mindössze 83,5 cm helyet foglal a falon.

Az elektromos fűtőpanelek terén az alábbi márkákat választva nem lehet rossz útra tévedni. A skandináv gyártók termékei mellett mára más nemzetközi márkák is felveszik velük a versenyt. Fogyasztói szempontból csak jól járhatunk, hiszen egyre jobb, újabb és innovatívabb megoldásokat dobnak piacra a cégek. Ezeket pedig Magyarországról is könnyen elérhetjük, gyorsan telepíthetjük otthonunkba.

 

Forduljon szakértőhöz!

Az elektromos fűtőpanel telepítése egyszerű és gyors folyamat, viszont a megfelelő termék kiválasztásához érdemes szakértőhöz fordulni. A Dimat Fűtéstechnika Kft. az adott ház vagy lakás műszaki feltérképezésétől kezdve kísér végig a teljes folyamaton keresztül: az elektromos fűtésrendszerek szakértőjeként a tervezéstől kezdve a beépítésig, kivitelezésig és hőszigetelésig nyújt megoldást.

 

(X)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo